Sanatate Barbati

Varicocelul

Varicocelul, o afecțiune prezentă numai la persoanele de sex masculin, constă în extinderea venelor din jurul testiculelor (zona scrotală) și cordonului spermatic.

mai mult...

Prostatita

Prostatita reprezintă inflamația și creșterea în dimensiuni a prostatei, o glandă de forma și dimensiunile unei nuci, care înconjoară uretra și este situată chiar sub vezica urinară la bărbați. Prostata produce  lichidul seminal (sperma), care hrănește și transportă spermatozoizii.

mai mult...

Incontinenţa urinară la bărbaţi

Incontinența urinară reprezintă pierderea controlului vezicii urinare. În unele cazuri, această lipsă de control poate duce la pierderea totală a conținutului vezicii urinare sau poate provoca doar scurgeri minore. 

mai mult...

Adenomul de prostată

Adenomul de prostată este o afecţiune care apare atunci cand prostata se măreşte în volum, putând astfel încetini sau bloca fluxului de urină. Alte denumiri pentru această afecţiune ar mai fi  hiperplazie benignă de prostată, hipertrofie benignă de prostată, prostată mărită sau prescurtat HBP. HBP apare numai la bărbaţi, la aproximativ 8 la sută dintre bărbaţii cu vârsta între 31- 40 ani. La bărbaţii de peste 80 de ani, mai mult de 80 la sută au HBP.

mai mult...

Dureri în timpul urinării

durere_la_urina.jpgAceastă   afecțiune   este caracterizată de formarea calculilor în calcul ureteral bazinetele renale ca urmare a precipitării (cristalizării) substanțelor care, în mod normal, se dizolvă în urină. Calculii se formează în anumite condiții: fie prin hipercalciurie (exces de calciu în urină), fie prin existența factorilor favorizanți (oligurie, malformații congenitale), fie prin excesul în urină al sub­stanțelor susceptibile de a se precipita (acid uric, ester al acidului uric, fosfați).

mai mult...

Durere și icter (colecistita acută)

durere_si_icter.jpgNu se știe de ce la anumite persoane sărurile biliare și calciul se unesc pentru a forma adevărate pietre, calculi. Calculii cei mai îngrijoră­tori nu sunt cei mai mari, ci, din contră, cei mai mici: aceștia riscă, efec­tiv, să se înțepenească în canalul de evacuare a vezicii biliare. Se întâmplă adeseori să se descopere calculi voluminoși care nu provoacă nici tulburări digestive și nici colici hepatice.

mai mult...

Urină tulbure

urina.jpgÎn mod normal, urina este limpede, de culoare galben deschis, în cazul infecției rinichilor, ea poate fi anormală. Examenul chi­mic (cu bandă reactivă) poate da câteva indicații, dar exame­nul urinei făcut în laborator analizează urina și permite pune­rea în evidență a diferitelor anomalii cum sunt prezența puroiu­lui, a sângelui, a proteinelor (prezente în mod normal în canti­tăți foarte mici), a germenilor (în mod normal, urina este steri­lă, adică, fără germeni) sau a calculilor de talie redusă care sunt eliminați în același timp cu urina.

mai mult...

Sindromul nefrotic

sindrom_nefrotic.jpgSindromul nefrotic nu este o boală, ci un grup de semne și simptome care acompaniază adeseori multe afecțiuni ce implică funcția de filtrare a glomerulilor renali. Sindromul este caracterizat prin prezența unui nivel crescut de proteine în urină și a unui nivel scăzut de proteine în sânge, colesterol crescut și edemațierea pleoapelor, picioarelor și abdomenului. Cele mai comune cauze de sindrom nefrotic sunt diabetul, antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS), mielomul multiplu, glomerulonefrita și lupusul eritematos sistemic.

mai mult...

Glomerulonefrita cronică

glomerulonefrita.jpgGlomerulonefrita cronică repre­zintă   inflamația   persistentă   a vaselor mici de sânge (glomeruli) din   rinichi   care   poate   duce frecvent la pierderea progresivă a funcției renale. Capacitatea rini­chilor de a reține proteine și celule roșii sangvine este afectată.

Cauze
Mai multe afecțiuni pot duce la glomerulonefrita cronică, cum ar fi:

mai mult...

Calculii vezicali și chisturile renale

chist_renal.jpgCalculii vezicali
Majoritatea calculilor vezicali sunt urmarea unei probleme uro­logice subiacente, cel mai frecvent o obstrucție extrinsecă a vezicii datorate măririi prostatei. Uneori, calculii vezicali sunt datorați utilizării pe termen lung a sondei urinare, producându-se o infecție asociată. Marea majoritate a calculilor vezicali apar la bărbați.

mai mult...
Inscrie-te la fluxul RSS
Back to top