Bronșita

bronsita 2Bronșita este rezultatul unei inflamații sau infecții prezente în căile respiratorii inferioare, asociată cu hipersecreția glandelor bronșice secretoare de mucus. Acest mucus îngreunează respirația, blocând trecerea fluxului de aer prin plămâni. Afecțiunea se manifestă în principal prin tuse persistentă însoțită de Glossary Link expectorație de Glossary Link spută. Pot apărea și alte simptome: dureri în gât, respirație șuierătoare, Glossary Link rinoree sau senzație de nas înfundat, dureri în piept.

  

Introducere

Infecţia sau inflamaţia bronşică este întâlnită ca manifestare predominantă în multe boli pulmonare (de exemplu: tuberculoza, bronşiectazia, emfizemul), dar importanţa ei clinică în anumite situaţii este deseori subestimată. Există două tipuri de bronșită:

 Bronșita acută - aceasta durează între 2 și 4 săptămâni și, de obicei, răspunde ușor la tratament

Bronșita cronică - această afecțiune conduce la deteriorarea pe termen lung a mucoasei căilor respiratorii inferioare, putându-se agrava progresiv dacă nu se intervine cu tratamentul adecvat. Ea este inclusă în grupul de boli pulmonare numit boli pulmonare obstructive cronice (BPOC). 

Simptome

Simptomul cel mai frecvent pentru ambele tipuri de bronșită este tusea persistentă însoțită de expectorație de mucus. La 85% dintre pacienți, tusea începe după două zile de la apariția Glossary Link infecție și durează mai puțin de două săptămâni. Un sfert dintre pacienți se confruntă cu simptom de tuse ce poate persista timp de șase - opt săptămâni, după ce bronșita a fost tratată. Tusea se manifestă mai puternic dimineața, datorită secrețiilor mucoase acumultate în bronhii pe timpul nopții.

Alte simptome ce pot însoți tusea persistentă:

 •  Prezența unor secreții de mucus transparent, alb, galben sau verde.
 •  Dureri în piept și dificultăți de respirație
 •  Dureri în gat
 •  Rinoree sau nas înfundat
 •  Episoade de febră cu frisoane, mai ales în bronșita acută
 •  Respirație șuierătoare
 •  Dureri de cap și dureri musculare
 •  Pierderea poftei de mâncare, asociată cu stare de oboseală
 • • La pacienții cu bronșită cronică poate apărea o lipsă intensă de oxigen ce conduce la manifestări de Glossary Link cianoză (unghii și buze albastre), umflarea picioarelor sau Glossary Link dispnee severă.

 

Simptome care necesită solicitarea asistenței medicale de urgență:

 • - Tuse severă ce durează mai mult de trei săptămâni
 • - Febră mare de mai mult de trei zile
 • - Dureri în piept
 • - Tuse cu sânge
 • - Somnolență și confuzie
 • - Crize recurente de bronșită
 • - Prezența altor afecțiuni cardiace sau pulmonare, cum ar fi: Glossary Link astm, Glossary Link emfizem, insuficiența cardiacă sau BPOC
 • - Glossary Link Imunitate scazută (mai ales în cazul sugarilor, copiilor mici sau persoanelor în vârstă)

Impact

Bronșita este una dintre cele mai frecvente tipuri de infecții pulmonare care implică o vizită la medicul de familie. Unele statistici indică faptul că ea ar afecta până la 40% din populație. Este mult mai frecventă la copii cu vârsta sub cinci ani și la vârstnici de peste 50 ani. Se manifestă predominant în timpul iernii și poate fi deseori urmarea unor episoade de răceală sau gripă. Se remarcă, de asemenea, predominanța sexului masculin, 75% dintre bolnavii fiind bărbați. Principalii factori de risc pentru bronșită sunt infecțiile, fumatul și factorii poluanți din mediu încojurător. 

Cauze

bronsita 4Bronșită apare ca urmare a instalarii unei infecții în pereții căilor respiratorii pulmonare, infecție ce poate conduce la inflamație, iritație și cicatrici ale mucoasei bronhiilor. Hipertrofia glandelor bronșice secretoare de mucus determină îngroșarea peretelui bronșic ceea ce este asociat cu inflamarea mucoasei bronșice.

Există o serie de cauze care sunt responsabile pentru bronșitele acute și cronice. În timp ce bronșita acută este cel mai frecvent cauzată de infecții bacteriene sau virale, bronșita cronică poate fi provocată de factori iritanți de mediu (aer poluat cu praf, fum, produse chimice), de fumat, precum și de alte boli pulmonare, cum ar fi astmul sau emfizemul.

Infecțiile

Infecția este provocată de un Glossary Link virus sau de o Glossary Link bacterie, bronșită virală fiind mult mai des întâlnită. În cele mai multe cazuri, bronșita acută este determinată de aceleași virusuri care cauzează răceala sau gripa.

În functie de vârsta pacienților există o predominanță a virusurilor ce provoacă infecția bronșică:

• La pacienții cu vârsta mai mică de un an - virusul sincitial respirator și paragripal sunt cele mai frecvente cauze.

• La pacienții până la 10 de ani – virusul paragripal, enterovirus, virusul sincitial respirator și rinovirus predomină.

• La pacienții cu vârsta de peste 10 ani - virusul gripal, virusul sincitial respirator și adenovirus sunt cele mai frecvente.

Factorii poluanți din atmosferă

Bronșita pot fi declanșată de inhalarea substanțelor iritante, care includ factorii poluanți din atmosferă, fumul, smogul, substanțele chimice nocive, praful de cereale, fibre textile, amoniac, acizi puternici, clor, etc.

Fumatul, sau expunerea pasivă la fumul de țigară, este unul dintre cei mai importanți factori de risc asociați cu bronșita, fiind principala cauză a bronșitei cronice.

Diagnostic

În primele zile de boală, poate fi dificilă diferențierea semnelor și simptomelor de bronșită de la cele ale unei răceli obișnuite. Diagnosticul se bazează pe examenul clinic însoțit de stabilirea istoricul medical, precum și pe analize de laborator, teste de verificare a funcției respiratorii și teste de imagistică.

bronsita 3Examinarea fizică a pacienților cu bronșită poate releva prezența simptomelor de tuse, febră, ritm respirator mărit, respirație șuierătoare, creșterea pulsul cardiac, dificultăți respiratorii (mai ales la expir), etc. Instalarea unei stări febrile înalte și persistente poate indica un diagnostic de Glossary Link pneumonie sau gripă. Efectuarea radiografiei pulmonare se recomandă pacienților al căror examen fizic sugerează alte posibile afecțiuni, cum ar fi: pneumonia, boala pulmonară obstructivă cronică, tuberculoza, insuficiența cardiacă, etc. Analiza unei culturi de spută poate fi efectuată în laboratoarele de analize medicale și depistează prezența bacteriilor, fiind concludentă mai ales în cazul bronșitelor bacteriene. Testarea funcției pulmonare prin spirometrie este utilizată în mod curent în cazul pacienților cu episoade recurente de bronșită. Pentru bronșitele cronice, o examinare CT sau o Glossary Link bronhoscopie poate fi utilă în stabilirea gradul de degradare a țesutului pulmonar.

Tratament

Bronșita acută este ușor de tratat și de multe ori dispare de la sine în câteva săptămâni fără a fi nevoie de tratament. În cazul unei infecții bacteriene se indică un tratament cu Glossary Link antibiotic și se recomandă odihnă și consumul de multe lichide. În unele cazuri, simptomele de bronșită se pot manifesta o perioadă mai îndelungată. Dacă simptomele persistă mai mult de trei luni putem considera că afecțiunea este una cronică. Pentru bronșitele cronice prima măsură de prevenire a degradării funcției pulmonare este renunțarea definitivă și imediată la fumat.

bronsita 1Tratamentul de bază al bronșitei are ca obiect:

 • - Ameliorarea simptomelor de tuse, febră, dispnee
 • - Tratarea infecției ce a cauzat bronșita acută
 • - Excluderea altor afecțiuni care ar putea afecta plămânii (de exemplu, boli pulmonare obstructive cronice, astm bronșic) și cardiace (insuficiență cardiacă ) și tratarea lor în mod individual
 • - Prevenirea agravării afecțiunii pulmonare, mai ales în cazul bronșitei cronice.

Cele mai multe cazuri de bronșită, în special de tip Glossary Link acut, sunt cauzate de virusuri și acestea nu au nevoie de tratament antibiotic specific. Tratamentul recomandat este repausul la pat, interzicerea fumatului și un aport suficient de lichide, până la ameliorarea simptomelor. Ibuprofenul sau paracetamolul poate reduce durerile de cap, febra și rinoreea. Atenție, ibuprofenul nu este recomandat în cazul paciențiilor cu astm bronșic.

Bronșita cronică beneficiază de tratament de favorizare a fluidizării și eliminării secrețiilor mucoase și de combatere a tusei; în bronșita cu Glossary Link sindrom Glossary Link obstructiv se folosesc medicamente bronhodilatatoare, iar în bronșita cu dispnee - corticoterapia.

Complicațiile ale bronșitelor

Pneumonia este cea mai frecventă Glossary Link complicație de bronșită. Aceasta poate să apară în cazul în care infecția se răspândește în țesuturile pulmonare și provoacă inflamarea alveolelor pulmonare. Infecția este de obicei bacteriană, deși infecția inițială care a provocat bronșita poate fi virală. Unul din 20 de cazuri de bronșită poate conduce la pneumonie. De asemenea, bronșita cronică este un factor de risc pentru instalarea pneumoniei.

Principale simptome de pneumonie:

 •  febră mare
 •  dificultăți respiratorii chiar în perioadele de repaus
 •  creșterea ritmului cardiac
 •  respirație superficială
 •  transpirație și frisoane ce însoțesc febra
 •  pierderea poftei de mâncare
 •  dureri în piept
 •  tuse
 •  senzație generală de rău și stare de Glossary Link apatie

Pneumonia se poate trata la domiciliu prin administratare de antibiotice și repaus la pat. Cazurile mai severe pot necesita internarea în spital.

Boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC)

bronsita 6Bronșita cronică poate conduce la instalarea bolii pulmonare obstructive cronice (BPOC), termen ce descrie o serie de afecțiuni pulmonare ce provoacă distrugerea progresivă a țesutului pulmonar. Boala pulmonară obstructivă cronică nu poate fi vindecată iar efectele ei asupra plămânilor sunt adesea ireversibile. Prima măsura și cea mai eficientă în oprirea evoluției bolii și ameliorarea simptomelor este renunțarea imediată și definitivă la fumat. Fizioterapia și reabilitarea pulmonară este o altă metodă ce integrează exerciții fizice, gimnastică respiratorie, aerosoloterapie, dietă si terapii ocupaționale, în vederea reabilitării integrale a pacienților.

Alimentație / Stil de viață

 • - Evitarea expunerii la factori poluanți din atmosfera - praf, fum, substanțe toxice.bronsita5
 • - Protejarea împotriva inhalării aerului rece sau umed prin folosirea unei măști de protective.
 • - Vaccinare împotriva gripei pentru a proteja organismul de posibile complicații ale gripei.
 • - Utilizarea unui umidificator de cameră pentru a evita uscarea căilor respiratorii, reducând astfel excesul de mucus din plămâni și ușurând respirația.
 • - Cea mai bună metodă de a preveni bronșita cronică este renunțarea imediată și definitivă la fumat.
 • - Asigurarea unui regim de viață activ, cu activități fizice regulate și o alimentație sănătoasă. Exercițiile fizice reduc problemele de respirație, întărind inima, vasele de sânge și mușchii; lipsa mișcării accentuează degradarea funcției pulmonare.

Bibliografie

Diagnosticul și tratamentul bolilor interne, vol. I - dr. Ștefan Șuțeanu în colaborare cu E. Proca, I. Stamatoiu, A. Dimitrescu

www.mayoclinic.com

www.news-medical.net/health/Bronchitis

www.nhs.uk/Conditions/Bronchitis/

www.healthinfotranslations.org/pdfDocs/Bronchitis.pdf

 

 

 

 

Ultima modificareMarți, 03 Septembrie 2013 05:12
Ca sa postezi trebuie sa faci LOGIN
Back to top