Probleme ale corzilor vocale

corzi_vocale.jpgCele 2 corzi vocale din Glossary Link laringe produc sunetele prin vibrație. Mușchii laringelui controlează lungimea, poziția și tensiunea corzilor vocale, care transmit vibrațiile coloanei de aer care trece prin laringe. Corzile vocale se pot închide, ceea ce este de folos la împiedicarea intrării alimentelor și lichidelor în plămâni în timpul înghițitului. Ca și alte organe, corzile vocale sunt predispuse la diferite boli.


Polipii corzilor vocale
Polipii sunt mici umflături care se pot dezvolta în mucoasa careacoperă corzile vocale. Pe măsură ce cresc, ei capătă o formă sferică.Polipii se pot întinde pe toată lungimea corzilor vocale sau pot filocalizați. Pot să aibă la origine o reacție alergică cronică sau sepot forma ca rezultat al inhalării de substanțe iritante cum ar fifumul de țigară sau emanațiile industriale.
Polipii pot face ca vocea să capete un Glossary Link caracter de suprapunere pesterespirații sonore sau strident. Uneori, medicul îi îndepărtează întimpul examinării gâtului cu un laringoscop. Se poate face și biopsiapolipului pentru a se asigura că acesta nu are caracter malign.

Nodulii cântărețului
Oamenii care își folosesc vocea foarte mult, cum ar fi cântărețiiprofesioniști, profesorii, funcționarii din casele de licitații șimembrii clerului, sunt predispuși la formarea de noduli pe corzilevocale. Acești noduli sunt rezultatul folosirii excesive a vocii.

Atunci când aveți această afecțiune, vocea poate să devină răgușită șisă se suprapună peste un șuierat produs de respirație. Nodulii diferăde polipii care cresc din epiteliul care acoperă mucoasa și nu dinmucoasă în sine. Deci, ei se aseamănă structural cu o Glossary Link bătătură de pe undeget de la picior sau cu un calus de la o mână.

Repausul corzilor vocale prin evitarea sau minimizarea vorbirii pentrumai multe săptămâni poate duce la scăderea în dimensiuni a nodulilor.Uneori, este nevoie de îndepărtarea lor pe cale chirurgicală. Terapiavocii poate ajuta la eliminarea unor obiceiuri de vorbire care suntresponsabile uneori de formarea nodulilor.

Ulcerațiile de contact
Corzile vocale sunt predispuse la formarea de leziuni numite ulcerațiide contact, care rezultă în urma unor traume ale corzilor vocale.Cauzele cuprind refluxul conținutului stomacului înapoi în esofag și îngât (boala de reflux gastro-esofagian), tusea cronică sau introducereaunui tub în gât prin gură sau prin nas (intubare).

Ulcerațiile de contact se dezvoltă în general în regiunea posterioară acorzilor vocale. Simptomele pot include durere la înghițit sau vorbit,răgușeală și dureri în urechi. Medicul poate lua o probă ( Glossary Link biopsie) dințesutul ulcerat pentru a se asigura că nu este prezent cancerul. Dacăboala de reflux gastro-esofagian este cauza, tratarea acestei afecțiuniar trebui să favorizeze vindecarea ulcerațiilor.

Leucoplazia
Leucoplazia se caracterizează prin pete albe pe una sau pe ambele corzivocale. Aceste pete pot fi asociate  ca cancerul. îndată ce sedescoperă petele, medicul le poate îndepărta și examina la microscoppentru a căuta celule canceroase. Leucoplazia este frecvent produsă defumat.

Papilomatoza laringiană
Papilomatoza laringiană este o boală produsă de papilomavirusul uman(HPV). Aceste tumori necanceroase (benigne) cu aspect de negi(papiloame) cresc pe corzile vocale, laringe sau în tractul respiratorproducând probleme la respirat și înghițit. Majoritatea papiloamelorlaringiene afectează copiii mici, de obicei înainte de vârsta de 3 ani.

Aceste tumori pot să dispară la pubertate. însă pot fi deranjante. Potcrește rapid și în număr mare sau în grupuri, făcând îndepărtarea lordificilă fără afectarea laringelui. Ele pot să blocheze căile aeriene,provocând dificultăți grave la respirat. în aceste cazuri, tumoriletrebuiesc tratate urgent.

Tratamentul cu laser și răzuirea cu instrumente electrice au devenittratamentele de bază. Laserul vaporizează țesuturile folosind raze delumină cu intensitate mare. Răzuitoarele folosesc o mică lamă rotativăpentru a îndepărta țesuturile. îndepărtarea unui papilom se face cuajutorul unui microscop pentru a minimiza lezarea țesuturilorsubiacente și a preveni formarea cicatricelor pe corzile vocale. Alteopțiuni includ chimioterapia sau terapia antivirală. Deoarecepapiloamele laringiene reapar frecvent, sunt deseori necesaretratamente repetate.

Alt tratament aflat în studiu poartă numele de terapie  fotodinamică.   O   substanță   de   contrast  sensibilă la lumină esteinjectată în circuitul sangvin. Ea se concentrează în tumori și ledistruge atunci când este activată de o lumină intensă cu o anumitălungime de undă.

5 comentarii

 • maria
  maria Vineri, 25 Ianuarie 2013 20:04 Link

  SI EU SUNT RAGUSITA TOT TIMPUL SI IMI PIERD DIN PUTERIA DE A VORBI. CATEO DATA SIMPT UN NOD IN GAT, CARE MA FORTIAZA SA TUSESC.VA ROG S-MI DATI UN SFAT.

 • zorita
  zorita Miercuri, 14 Decembrie 2011 02:50 Link

  buna seara ,si eu am avut un polip pe partea dreapta pana ieri .m a operat d nul profesor stan cotulbea.ma intereseazaorice informatie vreau sa mentionez ca sant cantareata muzica populara.as vrea sa va intreb daca e normal sa fii ragusit si sa nu poti vorbi??.va multumesc

 • mariana......
  mariana...... Luni, 03 Octombrie 2011 18:00 Link

  mam operat de polipi pe corzile vocale,orice informatie m-ar interesa de aceasta afectiune.

 • DANIEL FLOREA
  DANIEL FLOREA Vineri, 18 Februarie 2011 08:42 Link

  NODULII DE PE CORZILE VOCALE SE POT INDEPARTA NUMAI PRIN PAUZÃ VOCALÃ?

 • Andreea
  Andreea Marți, 18 Ianuarie 2011 10:12 Link

  Am un polip pe coarda vocala dreapta si ma intereseaza orice informatie legata de aceasta afectiune.

Ca sa postezi trebuie sa faci LOGIN
Back to top