Respirator

Crupul laringian

Crupul laringian este cea mai  raspandita afectiune respiratorie  care afecteaza in special copii , cauzata de inflamatia tractului respirator superior si inferior (a laringelui , traheei  si bronhiilor principale) si care produce un edem subglotic important .

mai mult...

Apneea de somn

Apneea de somn este o oprire involuntara a respiratiei  in timpul somnului, care devine intrerupta sau foarte superficiala. Aceste pauze intre respiratii pot dura intre 10 si 20 secunde si  care nu pot fi prelungite deoarece ar duce la asfixiere, in lipsa aportului necesar de oxigen si a retentiei de dioxid de carbon.
mai mult...

Fibroza chistică

Fibroza chistică (mucoviscidoză) este una din cele mai grave boli genetice  provocate de mutații ale genei CFTR (Cystic Fibosis Transmembrane Conductance Regulator),  ce determină îngroșarea secrețiilor mucoase ale organismului.

mai mult...

Abcesul pulmonar

Abcesul pulmonar este definit ca inflamaţia supurativă a parenchimului pulmonar cauzată de o infecție microbiană.  Clinic se manifestă prin febră, transpiraţii, tuse şi dureri pectorale (junghi). Adeseori este prezentă hemoptizia (expectoraţia cu sânge). Antibioterapia promptă şi intensă este metoda de tratament cea mai eficientă, tratamentul chirurgical fiind impus doar în formele cronice de boală.

mai mult...

Tusea convulsivă (pertusis)

Tusea consulsivă este o boală infecțioasă și contagioasă, caracterizată clinic printr-o tuse chinuitoare, caracteristică, ce poate dura câteva săptămâni. Germenul ce produce boala este un cocobacil numit Haemophilus pertussis sau Bordetella pertussis.  Tusea convulsivă afectează de obicei sugari și copii mici, dar poate fi prevenite prin imunizare cu vaccin anti-pertussis.

mai mult...

Tuberculoza pulmonară

Tuberculoza pulmonară este o infecție specifică provocată de un microorganism acido-rezistent  numit Mycobacterium tuberculosis (Bacilul Koch). Boala este caracterizată  prin apariția unor noduli tuberculoși în țesutul pulmonar și se manifestă prin stare de rău, oboseală accentuată, anorexie, tuse și raluri pulmonare, uneori hemoptizie (expectorație cu sânge).

mai mult...

Bronșiectazia

Bronșiectazia este definită ca dilatația ireversibilă a bronhiilor și suprainfectarea acestora. Afecțiunea se manifestă prin tuse cronică cu expectoraţie abundentă, spută purulentă care se stratifică și hemoptizie. Tratamentul implica antibioterapie și drenajul secrețiilor purulente.

mai mult...

Pleurezia

Pleurezia este frecvent asociată cu acumularea de lichid suplimentar în spațiul dintre cele două straturi ale pleurei.  Acest fluid este menționat sub denumirea de revărsat pleural. Pleurezia este cauzată de inflamarea pleurei, membrana care acoperă plămânii, afecțiune cunoscută sub numele de pleurită.

mai mult...

Bronșita

bronsita 2Bronșita este rezultatul unei inflamații sau infecții prezente în căile respiratorii inferioare, asociată cu hipersecreția glandelor bronșice secretoare de mucus. Acest mucus îngreunează respirația, blocând trecerea fluxului de aer prin plămâni. Afecțiunea se manifestă în principal prin tuse persistentă însoțită de expectorație de spută. Pot apărea și alte simptome: dureri în gât, respirație șuierătoare, rinoree sau senzație de nas înfundat, dureri în piept.

mai mult...

Astmul bronșic

astm 0Astmul bronșic, boală inflamatorie cronică a căilor respiratorii inferioare, se caracterizează prin respirație dificilă, crize repetate de tuse și respirație șuierătoare, însoțite de expectorația secrețiilor mucoase și senzație de constricție toracică. Principalii factorii care favorizează declanșarea astmului bronșic sunt factorii alergenii și infecțiile respiratorii. Astmul nu se vindecă dar poate fi controlat, persoanele afectate putând duce o viață normală.

mai mult...
Inscrie-te la fluxul RSS
Back to top