Toxoplasmoza

Toxoplasmoza este o boală determinată de infecţia cu parazitul Toxoplasma gondii, unul dintre cei mai comuni paraziţi.

Introducere

Toxoplasmoza poate provoca, la unele personae, simptome asemănătoare gripei, dar cei mai mulți oameni infectați nu dezvoltă semne şi simptome. Pentru sugarii născuţi din mame infectate și pentru persoane cu un sistem imunitar slăbit, toxoplasmoza poate provoca complicaţii extrem de grave.

Dacă persoana infectată este, în general, sănătoasă, probabil că nu va avea nevoie de nici un tratament pentru toxoplasmoză. În schimb dacă este o femeie gravidă sau o persoană cu imunitatea scăzută, anumite medicamente pot ajuta la reducerea severităţii infecţiei. Cea mai bună abordare, este, totuşi, prevenirea bolii.

Simptome

Dacă persoana infectată este în stare bună de sănătate, probabil că nu va ști că a contractat toxoplasmoza. În schimb alte persoane, vor avea semne și simptome similare cu cele ale gripei, cum ar fi:
•    dureri în tot corpul
•    umflarea ganglionilor limfatici
•    durere de cap
•    febră
•    oboseală .
La persoanele cu un sistem imunitar slăbit, cum ar fi cele bolnave de HIV / Glossary Link SIDA, sau pacienţii bolnavi de Glossary Link cancer cărora li se administrează Glossary Link chimioterapie sau au suferit recent un Glossary Link transplant de organe, o infecţie anterioară cu Toxoplasma se poate reactiva. În acest caz, cresc şansele de a dezvolta semne şi simptome de infecții severe, cum ar fi:
•    durere de cap
•    confuzie
•    slabă coordonare  a mişcărilor
•    convulsii
•    simptome pulmonare care pot semăna cu cele din Glossary Link tuberculoză sau Glossary Link pneumonie, o Glossary Link infecție des întâlnită la persoanele bolnave de SIDA
•    vedere încețoșată cauzată de inflamarea severă a retinei (toxoplasmoză oculară).

Dacă o femeie însărcinată se infectează pentru prima dată chiar înainte sau în timpul sarcinii,  infecţia se poate transmite la copil (toxoplasmoza congenitală), chiar dacă mama nu are semne și simptome clare.
Bebeluşul va avea risc crescut de toxoplasmoză, dacă mama se va infecta în primul trimestru de sarcină. Cu cât mai devreme în timpul sarcinii se produce infecția, cu atât mai grav va fi rezultatul pentru copil.

Multe infecţii timpurii se încheie cu naşterea unui copil mort sau cu un Glossary Link avort spontan. Copiii care supravieţuiesc sunt susceptibili de a avea probleme de sănătate grave, cum ar fi:
•    convulsii
•    ficat şi splină mărite  
•    îngălbenirea pielii și a albului ochilor ( Glossary Link icter)
•    infecţii severe oculare .
Doar un număr mic de copii care au toxoplasmoză prezintă semne de boală la naștere. De multe ori, copiii infectaţi nu dezvoltă semne şi simptome, cum ar fi pierderea auzului, handicap mental sau infecţii oculare grave, până la adolescenţă sau mai târziu.

Impact

Toxoplasmoza este cauzată de protozorul parazit Toxoplasma gondii. În Statele Unite, se estimează că 22,5% din populația de până la 12 ani și populaţia în vârstă, au fost infectate cu Toxoplasma. În diferite locuri din întreaga lume, până la 95% din populaţie a  fost infectată cu Toxoplasma. Infecţia este mai răspândită în zone ale lumii care au climat umed şi cald, la altitudini mici.

Cauze

Toxoplasma gondii este un parazit protozoar care infectează majoritatea speciilor de animale cu sânge cald, inclusiv oamenii, și poate provoca boala numită toxoplasmoză.
Toxoplasmoza nu se transmite de la persoană la persoană, cu excepția cazurilor de la mama la făt ( Glossary Link congenital) și în cazul transfuziilor de sânge sau al transplantului de organe. Oamenii se infectează de obicei pe trei căi principale de transmitere:
•    Toxiinfecție alimentară
•    De la animale la om
•    De la mamă la copil (congenital)
•    Cazuri rare

Toxiinfecţie alimentară
Forma tisulară a parazitului (un Glossary Link chist microscopică), poate fi transmis la om prin alimente. Oamenii devin infectaţi prin:
•    Consumul de carne contaminată (în special carne de porc, carne de miel și vânat) insuficient gătită
•   Ingestia accidentală de carne, insuficient gătită, contaminată după manipulare, fără ca mâinile să fie bine spălate( Toxoplasma nu poate fi absorbită prin piele)
•    Consumul de alimente care au fost contaminate cu cuțite, ustensile, plăci de taiere sau alte alimente care au intrat în contact cu carnea crudă

Transmiterea de la animale la om
Pisicile joacă un rol important în răspândirea toxoplasmozei. Ele devin infectate prin consumul de rozătoare infectate, păsări sau alte animale mici. Parazitul este apoi trecut în fecalele pisicii într-o formă de ouăciste microscopice.
Pisoii şi pisicile pot elimina milioane de ouăchisturi prin fecalele lor, timp de trei săptămâni de la infectare, infectând în acest mod apa sau solul din mediul în care trăiesc sau litiera.

Oamenii pot înghiți accidental ouăciste ale parazitului prin:
•    Ingestia accidentală de ouăchisturi după curățarea litierii pisicii, când Toxoplasma este prezentă în fecale
•    Ingestia accidentală de ouăchisturi după atingerea sau îngerarea a ceva care a venit în contact cu fecale de pisică contaminate
•    Ingestia accidentală de ouăchisturi din solul contaminat (de exemplu consumul de fructe sau legume nespălate sau nespălarea mâinilor după activităţi de grădinărit)
•    Apă potabilă contaminată cu parazitul Toxoplasma

Transmiterea de la mamă la copil (congenitală)
O femeie care  este recent infectată cu Toxoplasma, în timpul sarcinii, poate transmite infecţia copilului ei nenăscut (infecţie congenitală). Femeia poate să nu aibă simptome, dar pot exista consecinţe grave pentru copilul nenăscut, cum ar fi boli ale sistemului nervos sau boli oculare.

Cazuri rare de transmitere
Beneficiarii de transplant de organe se pot infecta prin primirea de organe de la un donator-pozitiv infectat. Rareori, oamenii pot deveni, de asemenea, infectaţi prin primirea de sânge infectat, în urma transfuziilor de sânge. Persoanele care lucrează în laboratoarele medicale, care manipulează sânge infectat, se pot infecta, de asemenea, prin inoculare accidentală.


Diagnostic

Diagnosticul de toxoplasmoză se realizează,de obicei, prin efectuarea de teste serologice. Un test care măsoară imunoglobulina G (IgG), este utilizat pentru a determina dacă o persoană a fost infectată.

Dacă este necesar să se estimeze momentul infectării, care are o importanță deosebită pentru femeile gravide, există un test care măsoară imunoglobulina M (IgM), utilizat împreună cu alte teste, cum ar fi testul de aviditate.

Diagnosticul se poate face prin observarea directă a parazitului în secțiunile de țesut colorate, lichidul cefalorahidian sau alt material prelevat prin Glossary Link biopsie. Aceste tehnici sunt folosite mai puţin frecvent din cauza dificultății de a obține aceste specimene.

Paraziții pot fi de asemenea izolaţi din sânge sau alte fluide ale corpului, dar acest proces poate fi dificil și necesită timp considerabil.Tehnicile moleculare care pot detecta ADN-ul parazit în lichidul amniotic pot fi utile în cazurile de posibilă transmitere de la mamă la copil.

Afecţiunile oculare sunt diagnosticate pe baza aspectului leziunilor de la nivelul ochilor, simptomelor, evoluţia bolii și în cele din urmă prin  testarea serologică.

Tratament

Cele mai multe persoane săntoase se pot recupera după infecţia cu toxoplasmoză, fără tratament. Persoanele bolnave pot fi tratate cu o combinație de medicamente, cum ar fi pirimetamină și sulfadiazină plus acid folinic.

Femeile însărcinate, nou-născuții și sugarii, pot fi trataţi, cu toate că parazitul nu este eliminat complet. Paraziții pot rămâne în interiorul celulelor de ţesut într-o fază inactivă; amplasarea lor, face dificilă eliminarea completă a lor prin tratament medicamentos.

Persoanele cu toxoplasmoză oculară activă primesc tratament medicamentos de la oftalmolog. Recomandarea medicației depinde de dimensiunea leziunii oculare, amplasarea și caracteristicile leziunii (stadiul Glossary Link acut activ, Glossary Link cronic fără evoluţie).

Persoanele cu sistemul imunitar compromis, trebuie să fie tratate până când au o îmbunătățire în starea lor. Pentru bolnavi de SIDA, va fi necesară continuarea tratamentului pentru tot restul vieţii sau atât timp cât aceştia sunt imunodeprimaţi.

Stil de viaţã

Pentru prevenirea riscului de toxoplasmoză şi alte infecţii prin consumul de alimente, se recomandă următoarele indicaţii:
•    gătiţi alimentele la temperaturi sigure. Un termometru alimentar ar trebuie utilizat pentru a măsura temperatura internă a cărnii fierte. Nu gustaţi carnea până când nu este complet fiartă.
•    congelaţi carnea timp de câteva zile la o temperatură scăzută, înainte de preparare, pentru a reduce foarte mult riscul de infecţie.
•    spălaţi fructele și legumele temeinic înainte de a le consuma sau găti.
•   spălaţi temeinic plăcile de tăiere, vasele, masa de gătit, ustensile și mâinile, cu apă fierbinte şi cu săpun, după contactul cu carnea crudă, fructele de mare sau fructe şi legume proaspete nespălate.

Pentru a preveni riscul de toxoplasmoză prin infectarea din mediul înconjurător:
•    evitați consumul de apă potabilă netratată.
•   purtați mănuși atunci când grădinăriţi și în timpul oricărui contact cu solul sau cu nisipul, deoarece ar putea fi contaminate cu fecale de pisică care conțin Toxoplasma. Spălați-vă pe mâini cu apă caldă și săpun după grădinărit sau orice contact cu solul sau nisipul.
•    învățaţi copiii despre importanța acţiunii de a se spăla pe mâini, ori de câte ori este nevoie, pentru a preveni infecţia.
•    hrăniţi pisicicile numai cu alimente din comerţ conservate sau uscate, sau alimente bine gătite.
•    curăţaţi litiera zilnic, dacă dețineți o pisică.

Dacă sunteți gravidă sau imunocompromiși:
•    evitaţi schimbarea gunoiului de pisică, dacă este posibil. În cazul în care nimeni altcineva nu poate îndeplini sarcina, purtați mănuși de unică folosință și spălați-vă pe mâini cu apă caldă și săpun după aceea.
•    ţineţi pisicile în interior.
•   nu adoptaţi pisicile fără stăpân, în special pisoii. Nu luaţi o pisică nouă în timp ce sunteți gravidă.


Bibliografie

http://www.nhs.uk


 

Ultima modificareDuminică, 03 August 2014 20:02
O să te intereseze și: « Gripa
Ca sa postezi trebuie sa faci LOGIN
Back to top