Gripa

Gripa este o boală infecțioasă virală caracterizată clinic prin manifestări severe ale aparatului respirator și ale organismului în general. Ea este extrem de contagioasă și poate provoca valuri epidemice care, periodic, se pot extinde la nivelul întregului glob sub formă de pandemii.

Introducere

Gripa poate fi confundată cu o banală raceală, dar este diferită de aceasta, fiind provocată de un alt grup de virusuri.  Simptomele la gripa tind să fie mai severe și durează mai mult.  Gripa se poate manifesta pe tot parcursul anului, dar este deosebit de frecventă în timpul iernii, fiind cunoscută și sub numele de "gripa sezonieră". Gripa se transmite pe cale respiratorie, apariția ei putând fi sub forma de cazuri izolate sau sub formă de epidemii și pandemii ce survin la intervale variabile, de obicei iarna sau la sfîrşitul iernii. Cele 3 tipuri antigenice (A, B și C) produc infecții care nu se pot deosebi din punct de vedere clinic. Perioada de Glossary Link incubație este de 1-4 zile.

Simptome

Debutul este de obicei brusc, cu febră, frisoane, indispoziție, mialgii, dureri retrosternale, Glossary Link cefalee, senzație de nas înfundat și, uneori, greață. Simptomele de gripă și răceală pot fi similare, exista însă posibilitatea de a le deosebi:  simptomele de gripă se instalează brusc și includ febră mare, dureri musculare, afectând puternic întreg organismul;  simptome de răceală debutează lent, afectează nasul și gâtul, simptomele fiind destul de ușoare încât să permită realizarea activităților cotidiene.

  Gripa poate da oricare dintre aceste simptome:
• febră bruscă - temperaturi de peste 39°C
• tuse uscată
• dureri de cap
• oboseală
• frisoane
• dureri musculare și articulare
• diaree sau tulburări digestive
• durere în gât
• nas înfundat
• strănut
• pierderea poftei de mâncare
• tulburări de somn
Simptomele gripei vor atinge punctul culminant, de obicei, după două-trei zile și ar trebui să se amelioreze  în termen de cinci până la opt zile. Febra durează 1 - 7 zile (de obicei 2- 5 zile), însoțindu-se de scurgeri nazale, tuse fără Glossary Link expectorație și angină ușoar. Semnele constau în Glossary Link congestie ușoară faringiană, roșeața feței și congestie conjunctivală. După terminarea perioadei de manifestare a bolii este posibil să persiste tusea și să se resimtă o stare de oboseală pentru încă 2-3 săptămâni.

Impact

Receptivitatea față de boală este generală, putând afecta toate grupele de vârstă. Există și categorii de persoane ce prezintă un risc crescut față de boală și complicații ei:
- Persoane cu vârsta de peste 65 de ani
- Femei gravide și copii
- Pacienți cu afecțiuni cronice: diabet, boli cardiovasculare, pulmonare, renale, neurologice sau cancere
- Persoanele cu sistemul imunitar slăbit
- Cadre medicale și persoane ce profesează în domeniu sănătății și asistenței medicale.

Cauze

Gripa este o Glossary Link infecție virală provocată de virusul gripal (Myxovirus Influenza). Sunt cunoscute trei tipuri de Glossary Link virus gripal A, B si C, care diferă între ele prin structura nucleoproteinei interne și a antigenelor specifice de suprafață. Virusul gripal posedă mici proeminente glicoproteice, numite hemaglutinina și neuraminidaza, cu rol ddeosebit de important în activitatea biologică a virusului. Acestea conferă virusului gripal specificitate de subgrup și de variantă.

Virusul gripal de tip A este cel care a provocat pandemiile cunoscute. Aceasta deoarece structura lui este una complexă. El se poate întâlni la porci, cai, păsări și oameni. Virusul influenza de tip A uman prezintă 12 subtipuri de hemaglutinină (H1-H12) și 9 tipuri de neuraminidaza (N1-N9), în diverse combinații. Această complexitate a structurii genetice poate explica variațiile antigenice majore la virusul gripal de tip A,  provocând mari pandemii de gripă, mai ales la populațiile cu imunitatea slăbită. Marea pandemie de gripa asiatică din 1957-1958 care a afectat 1/3 din populația globului a fost provocată de tulpina virusului gripal de tip A - H2N2.

Virusurile de tip B și C au structuri mai unitare și nu prezinta implicații epidemiologice importante.

Transmiterea bolii se realizează fie direct prin picături de secreție nazofaringiană (prin tuse sau strănut) sau, mai rar, indirect prin intermediul obiectelor proaspăt contaminate cu secreții infectante. Contagiozitatea este mare, transmiterea se realizează foarte rapid mai ales în colectivități, conducând la epidemii sau pandemii importante.

Imunitatea generată de boală este specifică tipului de virusul gripal care a produs-o. În perioada de Glossary Link convalescență a bolii apar în sânge anticorpi specifici ce au capacitatea de a neutraliza o viitoare infectare cu aceeași tulpină virală. Infectarea cu o altă tulpină virală poate provoca un nou episod de gripă.

Diagnostic

În mod normal evoluția bolii este spre vindecare în decurs de o săptămână. Dacă simptomele se agravează (apar dificultăți respiratorii, dureri în piept sau Glossary Link hemoptizie - expectorație cu sânge) sau durează mai mult de o săptămână este necesar să solicitați o consultație medicală. Medicul va diagnostica gripa pe baza simptomelor, examenului clinic și istoricului medical. Analizele de laborator pot pune în evidență o scăderea a numărului de leucocite. Virusul poate fi izolat din spălătura faringiană și inoculat la embrionul de găină. Anticorpii fixatori de complement și hemaglutinoinhibitori față de eritrocitele de găină apar în timpul sau după a doua săptămână. Apariția acestor anticorpi întăresc diagnosticul de infecție cu virus gripal.
Diagnosticul diferențial se face în raport cu alte afecțiuni obișnuite ale căilor respiratorii superioare, dar și cu unele boi infecțioase (rujeola).

Tratament

De regula, gripa se poate trata la domiciliu. Metodele de tratament includ controlul febrei și tusei, repausul la pat, consumul ridicat de lichide pentru a preveni deshidratarea. Se administrează analgetice și antitermice pentru durere și febră, medicamente antitusive pentru tuse. Antibioticele vor fi păstrate doar pentru tratamentul complicațiilor bacteriene. Dacă sunteți în grupa de risc pentru a dezvolta complicații importante, medicul poate recomanda administrarea unor medicamente antivirale (Tamiflu, Relenza). Acestea nu vindecă afecțiunea dar diminuează simptomele și accelerează evoluția bolii.

Complicații
Gripa produce necroze ale epiteliului respirator, care predispun la infecții bacteriene secundare. Complicațiile cele mai frecvente sunt sinuzitele acute, otita medie, bronșita, bronșiolita purulentă, bronșiectazia și pneumonia. Pneumonia poate fi cauzată de o  infecție secundară (adesea cu stafilococi) sau chiar de virusului gripal. Sistemul circulator nu este de obicei afectat, dar uneori pot să apară pericardită, miocardită și tromboflebite.

Profilaxie
Profilaxia specifică se poate realiza prin vaccinarea antigripală cu vaccinuri integrale inactive sau cu vaccinuri cu virus viu atenuat. Vaccinul polivalent antigripal conferă o protecție moderată și temporară. Imunitatea durează de la câteva luni până la un an. Având în vedere că virusurile gripale sunt reactogene, vaccinurile sunt eficiente în fel mult  80% din cazuri și numai atunci când ele corespund cu tipul de virus circulant. Pentru prevenirea gripei se pot utiliza și medicamente chimioterapice cu acțiune antigripală (amantadina).

Alimentație/Stil de viațã

Există trei metode principale de prevenire a gripei:
- respectarea normelor de igienă și evitarea contactului cu persoane bolnave
- vaccinarea împotriva gripei, mai ales a persoanelor cu risc ridicat de a contacat virusul gripal
- medicația antivirală preventivă.

De asemenea, un stil de viață armonios și activ poate contribui la un menținerea unui organism sănătos, cu un sistem imunitar puternic, ce poate rezista noilor tulpini de virus gripal. Acesta implica respectarea unei alimentații echilibrate și complete, realizarea unor exerciții fizice regulate, un program de odihnă și Glossary Link relaxare, etc.

Bibliografie

www.nhs.uk
Henry Brainerd, Sheldon Margen, Milton J. Chatton, Elemente practice de diagnostic și tratament, Editura Medicală


 

 

Ultima modificareDuminică, 15 Decembrie 2013 19:45
Ca sa postezi trebuie sa faci LOGIN
Back to top