Cauzele pentru care virușii gripali sunt activi în perioadele de vreme rece

Oamenii de știință susțin că au descoperit cauzele pentru care virușii gripalidevin activi în perioadele de vreme rece, precizând că aceștia se acoperă cu unstrat protector de grăsime, ce se întărește ajungând la o consistențăasemănătoare unui gel, protejând corpul viral de temperaturile scăzute.
Aceststrat protector se topește în condițiile de temperatură crescută și umiditatedin tractul respirator uman, permițând virușilor gripali să infecteze celulele,informează BBC online consultat de Rompres.
Echipa de cercetători de la Institutul Național pentru Sănătate din SUA (USNational Institutes of Health) speră ca rezultatele acestui studiu ce suntpublicate în revista Nature Chemical Biology, vor duce la obținerea de noitratamente, mai eficiente împotriva gripei.
O serie de virusologi britanici au replicat că această descoperire nu explicăde ce anumiți viruși gripali devin activi în condiții de climă tropicală.
Învelișul protector ce se formează în jurul corpului viral în condiții detemperatură scăzută, îi oferă virusului protecția necesară pentru a trece de lao persoană la alta și este într-atât de rezistent încât poate salva corpulviral până și de acțiunea anumitor detergenți.
Totuși, odată ajuns în organismul gazdă, un Glossary Link virus nu poate infecta celuleledecât după ce acest strat protector este îndepărtat. În cazul în care înanumite condiții acest înveliș protector se topește în timp ce virusul se aflaîn afara organismului gazdă, corpul viral moare.
"Rezultatele acestui studiu deschid noi direcții de cercetare pentrucombaterea epidemiilor de gripă din perioada iernii. Acum după ce am înțelesfelul în acre virușii gripali se protejează pentru a se putea transmite de la opersoană la alta, putem să ne gândim la modalități de a distruge acest mecanismprotector', a precizat Dr. Duane Alexander, director al Institutului naționalpentru sănătatea copilului și dezvoltare umană (National Institute of ChildHealth and Human Development).
Oamenii de știință au folosit o tehnică sofisticată de rezonanță magneticăpentru a observa în detaliu felul în care stratul protector al corpului viralrăspunde la diferite variații de temperatură.
Membrana exterioară a corpului viral este compusă în principal din Glossary Link lipide. Latemperaturi puțin peste limita de îngheț, acest strat de lipide se solidifică,căpătând caracteristicile unui gel. La temperaturi ce se apropie de +15 gradeCelsius, acest înveliș se topește. Cercetătorii au ajuns astfel la concluzia căprimăvara și vara temperaturile sunt prea ridicate pentru a permite formareaacestui înveliș protector și atunci virușii gripali nu se mai transmit de la omla om.
Profesorul britanic John Oxford, expert în virusologie de la Queen Mary CollegeSchool of Medicine, Londra, susține că deși acest studiu este foarteinteresant, rezultatele sale nu sunt suficient de convingătoare pentru a puteafi trase niște concluzii ferme. 'Dacă lucrurile stau într-adevăr așa, cum seface că avem cazuri de gripă în zonele tropicale unde temperatura atingeconstant valoarea de +35 grade Celsius? Locuri precum Vietnam și Indonezia pot reprezentacentrele izbucnirii unei viitoare pandemii gripale. Nu cred că acest studiu neoferă un răspund definitiv la problema răspândirii virușilor gripali. Probabilcă mai există alți factori care acționează aici', a declarat el.
Ca sa postezi trebuie sa faci LOGIN
Back to top