Virusul gripal supraviețuiește pe bancnote până la 17 zile

Expresia ''bani murdari'' nu a fost niciodată atât de întemeiată:un colectiv de cercetători elvețieni a descoperit că virusul gripal poatesupraviețui până la 17 zile pe bancnote, relevă o ediție recentă a site-uluicotidianului electronic canadian Le Matinternet.
 Studiul efectuat în țara Cantoanelor nu poate determina în ce măsurăsuprafețele contaminate de virusul gripal sunt răspunzătoare de transmitereabolii la oameni. Totuși, potrivit cercetătorului principal, virusologul YvesThomas, din cadrul Centrului Național al Gripei, din Zurich, această anchetă oferă indici privindrolul suprafețelor contaminate în răspândirea gripei.
Îngrijorată de riscurile uneipandemii, Banca Națională a Elveției i-a contactat pe dr. Thomas și pe colegiisăi, pentru a ști dacă numerarul poate contribui la propagarea infecției.
Oamenii de știință au inoculatmai multe tulpini ale virusului gripal pe bancnote, după care le-au lăsat să seusuce la temperatura camerei. Virusul H1N1 și influenza B au murit în oreleurmătoare. Unul dintre virusurile H3N2 a supraviețuit circa 24 de ore, în timpce un altul a durat 72 de ore, a precizat dr. Thomas.
 Atunci când, însă, li s-aadăugat mucus secretor, unele virusuri au trăit până la 17 zile, a mai spus el.Cu toate acestea, durata de viață variază în funcție de tipul de Glossary Link virus. Deexemplu, virusul influenza B nu a supraviețuit mai mult de 24 de ore, nicichiar cu adaus de mucus.
În cursul unui congresinternațional privind controlul gripei /influenza/, cercetătorul a spus că,întrucât virusul poate trăi timp de mai multe zile pe o suprafață, el poate -cu siguranță - să infecteze persoanele care îl ating cu mâinile și le duc,apoi, la mucoasele nasului sau gurii.
'El /virusul/ este mereu viu.El este viu în cantități ce pot infecta întotdeauna.'
'Cu toate acestea, o expertă înboli infecțioase, dr. Allison McGeer, continuă să fie sceptică, deoarece, chiardacă bacteriile și virusul supraviețuiesc în mediul înconjurător, acestea nusunt, totuși, transmise de mediu.
'Pare contrar intuiției săspunem că virusul se află în mediul înconjurător, dar că nu îl putem lua;totuși, există, de fapt, o serie substanțială de dovezi epidemiologice ce odemostrează', a susținut directoarea pentru controlul infecțiilor din SpitalulMount Sinai din Toronto.Într-adevăr, nimic nu atestă faptul că oamenii care manevrează bancnote cât eziua de lungă suferă mai mult de gripă decât ceilalți, a adăugat dr. McGeer.
/Rompres/
Ca sa postezi trebuie sa faci LOGIN
Back to top