Gripa aviară ar putea ucide șapte milioane de persoane, potrivit OMS

O pandemie de gripă aviară ar putea contamina până la un miliard de persoane înlumea întreagă și ar putea ucide întredouă și șapte milioane de oameni, a informat marți un responsabil al OrganizațieiMondiale a Sănătății (OMS), citat de AFP.
Aceste estimări se bazează pe modele matematice folosite cu prilejulprecedentelor
epidemii de gripă, a precizat Jean-Marc Olive, reprezentant alOMS în Filipine.
”Viitoarea pandemie ar putea provoca o rată a morbidității (număr de bolnavi)și mortalității foarte ridicată în câteva săptămâni. Aceasta ar putea antrenaun miliard de cazuri și două până la șapte milioane de morți”, a declaratJean-Marc Olive, cu prilejul unui forum pe această temă.
Gripa aviară a curmat viața a 172 de persoane de la sfârșitul anului 2003, înspecial în Asia. Contaminările sunt pentru moment limitate la contactele dintrepăsări și om, dar experții se tem că virusul ar putea suferi mutații și s-artransmite mai ușor la om, ceea ce ar putea provoca o pandemie la scarăplanetară.
Jean-Marc Olive a estimat că s-ar putea evita o pandemie prin măsuri radicaleprecum cea adoptată de Hong Kong în1997, când au fost sacrificate toate păsările. Atunci virusul H5N1 a seceratpentru prima dată vieți omenești.
/Rompres/
Ca sa postezi trebuie sa faci LOGIN
Back to top