Vaccinarea ține gripa la distanță

sfaturimedicale.roVaccinarea antigripală rămâne principala metodă de control a epidemiilor de gripă, în condițiile în care se produc, anual în lume, 270 de milioane de îmbolnăviri, 30 de milioane de internări pentru gripă severă și complicată, 500.000 de decese.
În România, pentru vaccinarea antigripală în sezonul 2006-2007
, Ministerul Sănătății Publice a achiziționat circa două milioane de doze de vaccin gripal, ceea ce reprezintă un record, cea mai mare cantitate din ultimele sezoane nedepășind 1,4 milioane de doze. Raportându-ne la cei doi parametri de evaluare a strategiei vaccinale, respectiv numărul de doze la o mie de locuitori și procentul de persoane cu risc vaccinate, s-au realizat 91 de doze la o mie de locuitori, acoperind 24% din persoanele cu risc crescut. Numărul de doze de vaccin care s-a vândut pe piață nu a intrat în această statistică. Vaccinarea s-a făcut gratuit la persoanele cu risc crescut și la cadrele medico-sanitare, dar și în instituțiile de ocrotire din toate județele țării, în funcție de prioritățile stabilite de autoritățile de sănătate publică locale.
O tendință în prepararea vaccinurilor gripale este înlocuirea substratului ou embrionat de găină cu substratul de Glossary Link cultură celulară, fapt care va elimina multe din neajunsurile vaccinului actual, respectiv o imunogenitate scăzută la unele grupe de  vârstă cum sunt copiii, persoanele în vârstă, randamente de multiplicare scăzută ale unor variante virale, contaminanții virali aviari, reacțiile alergice la ou, imposibilitatea de stocare a substratului, dependența de producția curentă de ouă embrionate și de scăderea disponibilităților de ou din cauza gripei aviare.
Unul dintre rezultatele cercetătorilor pentru obținerea de vaccin pandemic se referă la scăderea concentrației de hemaglutinină de la 90 micrograme la 10 micrograme sau chiar 3,9 micrograme, ceea ce poate fi ușor extins la vaccinurile gripale sezoniere.
Sunt continuate cercetările privind obținerea de vaccinuri ADN și din peptide sintetice, preparate considerate înalt imunogene, cu reacto imunogenitate extrem de scăzută.
Există în prezent preocupări pentru găsirea unor căi de administrare alternativă a vaccinurilor gripale inactive, în paralel cu dezvoltarea vaccinurilor vii atenuate. Potrivit cercetătorilor, cele două tipuri de vaccin se pot folosi în egală măsură, pentru că vaccinul viu atenuat nu se poate administra decât la persoanele sănătoase (exclusiv gravidele), cu vârste între 5 și 49 de ani.
Sunt inițiate studii privind administrarea intradermică de vaccin gripal inactivat cu aparate de tip jet-injector, mod prin care se mărește numărul de vaccinuri de circa cinci ori, se reduc reacțiile locale și se diminuează costurile vaccinării. Acest mod de administrare poate fi extins în anumite situații, cum ar fi în cazul focarelor de gripă aviară, la personalul medico-sanitar, armată, poliție etc.
O altă cale de administrare studiată este aplicarea de vaccin gripal medico-sanitar, sub formă de pulbere, transdermic cu patch-uri sau epidermic cu dispozitive care impregnează vaccinul prin pulverizare.
Concomitent cu dezvoltările expuse, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) reiterează necesitatea optimizării strategiilor de control al gripei sezoniere prin vaccinare. În opiniile experților OMS, este important ca vaccinarea antigripală să rămână principala modalitate de control al epidemiilor de gripă. Antiviralele nu se folosesc în profilaxia de masă a gripei sezoniere, ci doar în situații speciale (contact cu personal de intervenție în gripa aviară, persoane cu risc crescut nevaccinate etc). O altă precizare a experților OMS este cea referitoare la controlul optim al unei epidemii de gripă, în sensul scăderii numărului de complicații, decese, limitării răspândirii și pierderilor materiale. Aceasta se realizează prin creșterea acoperirii vaccinale la persoanele cu risc crescut și a numărului de vaccinuri inclusiv asupra personalului medico-sanitar.
După doi ani de la introducerea în Statele Unite ale Americii a unor noi categorii de risc, precum copiii sănătoși cu vârste între 6-23 de luni, după studii care au relevat ratele mari de complicații și Glossary Link deces prin gripă, OMS a acceptat această recomandare cu mențiunea evaluării disponibilității de fonduri de către autoritățile naționale de sănătate publică. OMS recomandă de circa doi ani creșterea acoperirii vaccinale la persoanele cu risc crescut, până la cel puțin 50%, cu referire în special la vârstnici. Acest lucru a fost posibil doar în țările dezvoltate. pentru că efortul financiar pentru susținerea strategiei este considerabil.
O analiză recentă a specialiștilor arată că, în ciuda creșterii numărului de doze de vaccin distribuite în lume (circa 350 de milioane, în sezonul 2005-2006), acestea nu au asigurat o strategie corespunzătoare de control global al gripei, pentru că ele nu acoperă decât 27% din populația cu risc crescut a lumii, presupunând că toate dozele au fost distribuite la persoane din această categorie.
Pentru sezonul 2006-2007, OMS și Uniunea Europeană au recomandat țărilor membre realizarea unei acoperiri vaccinale de cel puțin 50% la persoanele în vârstă, însă problemele create de virusul gripal au făcut ca pentru producători să se întârzie producția din cauza unei tulpini vaccinale (noul Glossary Link virus vaccinal A-H3N2), care nu s-a multiplicat suficient și a determinat schimbarea a trei reasortanți, ceea ce a întârziat producția de vaccin în toată lumea cu cel puțin trei-patru săptămâni. Această situație a decalat și calendarul distribuției de vaccin. Prin urmare, dacă perioada optimă pentru vaccinare a fost între octombrie și decembrie, imunizarea în masă nu s-a efectuat în toate țările.
/Rompres/
Ca sa postezi trebuie sa faci LOGIN
Back to top