Gripa aviară - cauze, efecte, consecințe

sfaturimedicale.roCele mai stricte estimări arată că, la următoarea pandemie de gripă aviară, 1 milion de oameni și-ar putea pierde viața.
Seminarul organizat de cotidianul "Adevărul" și Roche România, cu tema "Adevărul despre gripa aviară",

a abordat modalitățile de informare corectă și detaliată a populației în legătură cu ceea ce înseamnă gripa aviară - cauze, efecte, consecințe.
Pandemia de gripă aviară este inevitabilă, consideră specialiștii.
Omenirea a fost lovită, în decursul ultimului secol, de trei pandemii. De departe, cea mai gravă a fost gripa spaniolă din 1918 care a produs circa 30 de milioane de decese, o pierde mai mare de vieți omenești decât în primul război mondial.
Potrivit prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, virusul H5N1 este un Glossary Link virus care este destul de rezistent în mediul exterior, dar mai puțin rezistent la căldură.
Referindu-se la eventualele modificări ale virusului, dr. Viorel Alexandrescu, șeful Centrului de referință al gripei pentru România, a subliniat că acestea au fost nesemnificative până în prezent ceea ce este încă un lucru bun. În vederea limitării pandemiei, specialiști din toate țările lucrează la vaccinuri experimentale.
Dr. Viorel Alexandrescu a subliniat că în România se fac studii experimentale pentru fabricarea vaccinului pandemic, România fiind unul din cei 15 producători mondiali care lucrează la un astfel de vaccin. Scopul cercetărilor are ca obiectiv și scurtarea perioadelor de producere a vaccinului.
Deși nu se consideră posibilă oprirea extinderii unui virus pandemic, este nevoie de planuri de pregătire suficient de flexibile pentru a putea răspunde unei astfel de provocări.
OMS a publicat un plan de pregătire în caz de pandemie, plan care poate fi modificat conform necesităților locale.
Potrivit dr. Viorel Alexandrescu, România a fost printre primele țări care a elaborat un astfel de plan în 2002. Pandemia este un moment care presupune intervenție multisectorială, a explicat dr. Alexandrescu, adăugând că, de curând, Guvernul a inclus pandemia de gripă în rândul catastrofelor naturale.
Scopul unui astfel de plan este de a recunoaște rapid apariția unui virus pandemic și a-i monitoriza evoluția, de a stabili mecanismele oficiale de abordare a pandemiei și de a furniza informație de actualitate comunității medicale, publicului și mass-media. În acest fel pot fi reduse mortalitatea și morbiditatea.
Experții apreciază că pot trece opt luni între identificarea unei noi tulpini de virus gripal și producerea pe scară largă a vaccinului împotriva acestei tulpini. În acest interval, medicamentele antivirale au un rol major în limitarea complicațiilor gripei și a numărului de spitalizări necesare.
Directorul Companiei Roche, Dan Zamonea, a precizat că Tamiflu nu este un vaccin, ci un tratament antiviral, iar pentru un tratament corect este necesar să se facă o doză adică să se ia 10 tablete.  În legătură cu pregătirea unui stoc pentru eventuala pandemie, Dan Zamonea a subliniat că există o înțelegere cu Ministerul Sănătății pentru un stoc permanent de Tamiflu care este minim, iar pentru administrațiile locale unde au fost focare există stocuri comerciale. Dacă ar izbucni o pandemie și s-ar face comandă pentru aceast medicament antiviral comanda nu va putea fi onorată mai devreme de un an.
În prezent, potrivit clasificării OMS, ne aflăm în faza trei de alertă.
În legătură cu profilaxia care trebuie făcută, aceasta ar trebui să acopere un minim de 25% din populație. Potrivit dr.Viorel Alexandrescu România poate pregăti între 5 și 5,5 milioane de vaccinuri pandemice, vaccin care trebuie să se administreze în două doze la un interval de 30 de zile pentru a fi eficient.
Prof. dr. Adrian Streinu Cercel a subliniat că Banca Mondială finanțează cu 12 milioane de euro pregătirea a 9 centre în țară pentru a primi cazurile sau suspiciunile de gripă aviară la om, centre care vor avea anestezie, terapie intensivă, laboratoare și personal pregătit special.
Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, conf.dr. Vlad Iliescu, a spus că ar putea fi acoperit cu tratament antiviral doar a 20-a parte din necesar, ministerul având 600.000 de pastile de Tamiflu față de o nevoie de 1,5 milioane.
Pentru ca eficiența să fie cât mai bună și populația protejată ar trebui să se facă vaccinarea împotriva gripei sezoniere asociat cu tratamentul profilactic antiviral.
Primarul sectorului 4, Adrian Inimăroiu, a spus că din punct de vedere al administrației publice locale este necesar să se primească planuri clare de acțiune în caz de pandemie, dar și pliante cu informații despre virus, despre ce trebuie făcut în cazul unei pandemii. El s-a referit la faptul că principala problemă cu care s-a confruntat în focarele pe care le-a avut de gripă aviară a fost aceea a carantinării oamenilor interdicția de a părăsi zonele fiind greu acceptată de oameni.
Reprezentanții direcțiilor sanitare consideră că ar trebui făcute exerciții în legătură cu o viitoare pandemie de gripă în ideea evidențierii eventualelor probleme cu care s-ar putea confrunta. Inspectorii sanitari de stat au în vedere interzicerea creșterii păsărilor în orașele mari pentru a evita situațiile precum cele din sectoarele 2 și 4.
/Rompres/

Ca sa postezi trebuie sa faci LOGIN
Back to top