Examenul ginecologic

ginecologie.jpgExamenul ginecologic este o procedură simplă care poate fi făcută de medicul dumneavoastră de familie, ginecolog sau un alt specialist. Ginecologul este medi­cul specializat în tratarea afecțiu­nilor sistemului reproducător feminin. Este foarte important să demarați o supraveghere gineco­logică regulată de îndată ce vă începeți viața sexuală. Examenul ginecologic este de obicei parte a unui examen medical de rutină.

Examenul ginecologic este important deoarece poate ajuta la detectarea a numeroase probleme, inclusiv chisturi, tumori, infecții și slăbirea mușchilor care poate duce la coborârea uterului și vaginului. Dacă aveți o secreție neobișnuită, medicul poate preleva o mostră de material ce poate fi analizată pentru a determina cauza afecțiunii.

Pentru a realiza o examinare ginecologică, medicul vă va cere să vă întindeți pe spate, cu genunchii îndoiți, pe o masă de examinare. De obicei, călcâiele rămân sprijinite în niște suporturi de metal. Medicul vă va examina mai întâi organele genitale externe pentru a se asigura că ele au un aspect normal - fără ulcerații, modificări de culoare sau tumefacții.

Urmează apoi examinarea internă. Pentru a examina pereții interiori ai vaginului și colul uterin, me­dicul va introduce un instrument denumit speculum pentru a menține la distanță pereții vaginali și apoi va strecura o lumină pentru a căuta leziuni, inflamații, semnele unor secreții anor­male sau orice altceva ce ar  putea părea neobișnuit.

În mod obișnuit, următorul pas este prelevarea unei mostre de celule de la nivelul colului uterin. Acest lucru se face cu speculumul lăsat pe loc, prin perierea ușoară a colului uterin cu ajutorul unei spatule mici, a unei perii sau unui tampon de vată. Mostra este apoi trimisă la laborator pentru efec­tuarea testului Papanicolaou, care este utilizat pentru detectarea cancerului de col uterin.

Medicul nu vă poate vedea organele genitale interne, cum sunt uterul și ovarele, dar le poate examina prin atingere (palpare), după îndepărtarea speculumului. Pentru a face acest lucru, medicul introduce în Glossary Link vagin două dintre degetele unei mâini îmbrăcate într-o mănușă lubrifiată. Apăsând abdomenul cu cealaltă mână în timp ce prima rămâne în vagin, medicul poate localiza uterul, ovarele și alte organe, evaluându-le dimensiunea și confirmând dacă sunt în poziția corectă. Prin explorarea conturului acestor organe, doctorul poate uneori detecta tumori sau chisturi.

Pentru a palpa aceleași organe din unghiuri diferite și pentru a vă examina rectul, medicul poate băga un deget și un rect, mișcându-l o dată cu cel din vagin. Este posibil ca în timp ce medicul vă palpează organele interne să aveți o senzație neplă­cută. Totuși, nu ar trebui să fie o experiență dureroasă. Dacă simțiți o senzație de durere sau de tensiune, spuneți imediat. Va fi mai puțin neplăcut dacă veți reuși să vă relaxați mușchii din zona pelvină. Este adeseori util dacă încercați să respirați lent, profund. Examenul ginecologic de rutină cuprinde adeseori istoricul medical

1 comentariu

  • Vascaut
    Vascaut Vineri, 05 Aprilie 2013 00:03 Link

    Pentru femei cel mai bine e sa mearga la un medic femeie,deoarece medicul barbat e in primul rand barbat.Doar nu s-a nascut medic?

Ca sa postezi trebuie sa faci LOGIN
Back to top