Amenoreea primară

amenoree300.jpgLipsa de apariție a menstruatiei la  pubertate poate fi primul simptom  al unei anomalii cromozomiale care face ca fetele să se nască fără toate organele genitale externe sau interne caracteristice sexului. Uneori, problema poate fi observată la naștere. Alteori, ea nu este evi­dentă până la pubertate, atunci când nu se dezvoltă sânii și nu apare părul pubian, în funcție de natura problemei genetice.

O treime dintre fetele la care nu apare menstruația au ovare incomplet dezvoltate (disgenezie gonadală). Există mai multe forme de disgenezie gonadală, dar cea mai frecventă este sindromul Turner, care apare la 1 din 2500 fetițe nou-născute. O adolescentă care are sindromul Turner are înălțime foarte mică și corpul ei seamănă cu cel al unui copil. Sânii nu se dezvoltă și nu are păr pubian sau axilar. și organele reproductive interne seamănă cu ale unui copil, ovarele fiind doar niște simple benzi de fibre (streak gonads), fără foliculi sau ovule.

Există o altă afecțiune în care fetița va avea sâni, dar păr pubian și axilar puțin sau deloc. Organele genitale externe par a fi normale, dar vaginul este scurt și nu există col uterin, uter, ovare sau trompe uterine. Unele fete care au această afecțiune nu au nici Glossary Link vagin. în locul organelor feminine, poate fi prezent țesut gonadal undeva în cavitatea abdominală, iar riscul de cancerizare al acestui țesut este crescut. De obicei, acesta este îndepărtat chirurgical.

Semne și simptome
•Lipsa apariției primei menstruații până la vârsta de 16 ani.
•Lipsa de dezvoltare a sânilor și părului pubian.
•Organe   genitale   externe   de aspect anormal.

Cât este de gravă amenoreea primară?
Fără o intervenție chirurgicală care să îndepărteze țesutul gonadal, copilul are un risc mai mare de a face un Glossary Link cancer. Afecțiunea poate fi cauza unor probleme emoționale.
Ca sa postezi trebuie sa faci LOGIN
Back to top