Hernia de disc - Tot ce trebuie să știi

 
hernia de disc  Hernia de disc poate fi cauza durerilor persistente de spate, iar cauzele pot fi variate.
 
Iată tot ce trebuie să știi despre hernia de disc, de la cum se stabilește diagnosticul, până la care sunt principalele cauze, cum se manifestă problema și care sunt opțiunile de tratament, dar și de prevenție.
 
{tab Introducere}
Oasele coloanei vertebrale (vertebrele) sunt amortizate de discuri mici, numite discuri intervertebrale. Aceste discuri plate și rotunde au un strat exterior dur, numit inel vertebral, care înconjoară un material moale, numit nucleu pulpos. Odată cu înaintarea în vârstă, discurile pierd din lichid și se deshidratează, cauzând compresia lui. Este afectat astfel și inelul vertebral, care nu mai conferă stabilitate nucleului. Degenerarea discului nu mai susține vertebrele, astfel că amortizarea șocurilor este redusă, discul se poate rupe sau poate apărea hernia, ce apasă rădăcinile nervoase situate anterior. Acest efect duce la apariția durerilor, a slăbiciunii musculare, a stărilor de amorțeală sau afectarea funcțiilor senzoriale. 
 
Hernia poate apărea la orice nivel al coloanei, dar mai frecvent la nivel lombar. 
 
{tab Simptome}
Când o regiune afectată a unui disc presează un nerv, poate provoca dureri la nivelul spatelui (coloanei) sau picioarelor, localizarea fiind în funcție de discul vertebral afectat, iar severitatea durerii depinde de gradul de afectare a discului. De obicei, durerea se resimte până la nivelul fesei și coboară spre coapsă. La nivelul picioarelor se pot resimți și amorțeală sau furnicături. 
 
Durerea poate fi mai intensă în timpul efortului și se poate ameliora în repaus. De asemenea, tusea, strănutul sau anumite mișcări ale corpului pot intensifica durerea. Simptomele de durere apar în general pe o anumită parte a corpului. 
 
Intensitatea și localizarea durerii pot prezenta variații, astfel:
 - afectarea unui disc din regiunea inferioară a spatelui poate cauza dureri mai intense într-o parte a piciorului, în șold sau fesă și amorțeală în alte regiuni; 
 - afectarea unui disc din regiunea cervicală poate cauza dureri la mișcarea gâtului, dureri profunde în apropierea umărului sau durere care se deplasează la nivelul brațului, antebrațului și degetelor, însoțite de amorțeală de-a lungul umărului, cotului, antebrațului și degetelor.
 
Cele mai multe hernii lombare se dezvoltă între vertebrele lombare L4 și L5 sau între vertebra lombară L5 și sacrum. Herniile cervicale apar adesea între vertebrele cervicale C5 și C6 sau între vertebrele cervicale C6 și C7.
 
Simptomele unei hernii de disc lombare includ:
 - dureri lombare;
 - durere care iradiază spre fesă sau picior (numită sciatică, deoarece durerea se deplasează în jos pe nervul sciatic);
 - amorțeală la nivelul feselor sau picioarelor (parestezii);
 - slăbiciune în unul sau ambele picioare;
 - afectarea controlului intestinului sau vezicii urinare.
 
Simptomele unei hernii de disc cervicale includ:
 - durere la nivelul gâtului;
 - durere la nivelul umărului;
 - durere care iradiază spre braț;
 - amorțeală în umăr sau braț;
 - slăbiciune în brațe.
 
{tab Impact}
Hernia de disc este o afecțiune foarte frecventă. Aceasta apare mai des la persoane cu vârsta cuprinsă între 35 și 55 de ani. Herniile de disc sunt mai frecvente la bărbați decât la femei.
 
{tab Cauze}
Vertebrele au rolul de a proteja nervii care pornesc de la nivelul creierului și ajung la măduva spinării. Aceste vertebre sunt separate de discuri intervertebrale ce amortizează șocurile la nivelul coloanei vertebrale și permit mișcările de rotație sau flexie ale coloanei.
 
Cauzele herniei de disc sunt date de mișcarea discului intervertebral sau ruperea lui. Acest lucru poate pune presiune pe nervii spinali și cauzează durerea, amorțeala și slăbiciunea. 
 
Alunecarea unui disc intervertebral este mai frecventă la bărbații de vârstă mijlocie și la cei mai în vârstă, de obicei după o activitate intensă. 
Alți factori de risc pot include:
 - ridicarea obiectelor grele;
 - supraponderalitatea sau obezitatea;
 - îndoirea sau răsucirea spatelui prea mult;
 - statul prelungit pe scaun sau într-o anumită poziție;
 - sedentarismul;
 - fumatul.
 
Hernia de disc poate fi cauzată de deteriorarea naturală a coloanei vertebrale. Pe măsură ce vertebrele se comprimă, discul dintre vertebre este presat până când carcasa exterioară se rupe și lichidul interior ajunge în canalul spinal. Acest lucru poate avea drept cauză uzura, care este dată și de postura deficitară. Practicile simple, cum ar fi alinierea coloanei vertebrale și postura corectă sunt definitorii pentru reducerea riscului de hernie de disc. 
 
{tab Diagnostic}
Consultul medical pentru diagnosticarea herniei de disc începe cu un examen fizic complet și un istoric medical, inclusiv o examinare a simptomelor, analizând sensibilitatea musculară și posibilitatea pacientului de a efectua anumite mișcări sau de a sta în anumite poziții. Se poate efectua și un examen neurologic pentru a testa reflexele musculare, reflexele senzoriale, capacitatea de a merge, forța musculară, capacitatea de a simți anumite atingeri sau durere.
 
Se pot efectua o serie de investigații pentru stabilirea diagnosticului. Acestea pot include:
 - Radiografii – acestea folosesc radiații X în doze mici pentru a crea imagini ale corpului. Radiografiile simple nu detectează o hernie de disc. O radiografie a coloanei vertebrale ar putea fi efectuată pentru a exclude alte cauze ale durerii de spate sau gât, cum ar fi infecții, tumori, tulburări de aliniament corporal sau fracturi.
 - Scanări RMN și CT - imagistica prin rezonanță magnetică (RMN) și tomografia computerizată (CT) pot prezenta o eventuală îngustare a canalului spinal cauzat de o hernie. Pot ajuta la localizarea discului herniat și identificarea nervilor afectați.
 - Mielograma – presupune injectarea unei substanțe de contrast în canalul spinal, urmată de o scanare CT. O mielogramă poate ajuta la identificarea și localizarea herniei.
 - EMG (electromielograma) - O electromielogramă (EMG) implică plasarea unor mici ace în diferite regiuni musculare și măsurarea activității electrice. Se măsoară răspunsul muscular, care indică gradul de activitate nervoasă. Investigația poate ajuta la identificarea rădăcinii nervoase care sunt afectate de hernie.
 
{tab Tratament}
Din fericire, majoritatea cazurilor de hernie de disc nu necesită intervenție chirurgicală. Un procent foarte mic dintre persoanele afectate de hernie de disc se confruntă cu dureri severe și incapacitatea de a efectua activitățile zilnice obișnuite. 
 
După stabilirea diagnosticului medicul recomandă în general repaus și reducerea/limitarea activităților fizice solicitante, pentru reducerea inflamației nervoase. 

Medicamente

În general, hernia se tratează cu medicamente antiinflamatoare nesteroidiene dacă durerea este ușoară sau moderată. Se poate apela la injecții cu steroizi epidural sub ghidare cu raze X pentru a administra medicamentul direct la nivelul discului afectat. 
 
Medicamentele de bază sunt analgezicele ușoare, cum ar fi ibuprofen sau naproxen. Dacă durerea nu se ameliorează cu medicamentele fără prescripție medicală, medicul poate prescrie pentru o perioadă scurtă de timp medicamente cum ar fi codeina sau o combinație de oxicodonă-acetaminofen.

Terapia fizică

Medicul poate recomanda terapie fizică. Inițial se va efectua o evaluare aprofundată, care, împreună cu diagnosticul medicului, va ajuta la stabilirea unui tratament special conceput pentru pacienții cu hernie de disc. Terapia poate include tracțiune pelvină, ședințe de masaj, terapie cu ultrasunete, stimulare electrică musculară și exerciții de întindere (stretching). 

Intervenția chirurgicală

Dacă medicamentele administrate și terapia fizică nu ameliorează sau nu reduc durerea în totalitate, se poate efectua o intervenție chirurgicală. Aceasta depinde de starea generală de sănătate a pacientului, de gradul de afectare la nivelul coloanei, de vârsta pacientului și alte aspecte. Beneficiile intervenției chirurgicale sunt întotdeauna analizate cu atenție și calculate riscurilor. Deși în general după o intervenție se observă rezultate benefice, aceasta nu garantează soluționarea problemei.
 
Intervenția chirurgicală nu este o opțiune pentru orice pacient. Un pacient poate fi considerat un candidat eligibil pentru intervenția chirurgicală la nivelul coloanei dacă:
 - durerile de spate și picior limitează activitatea normală sau afectează calitatea vieții;
 - apare un deficit neurologic progresiv, cum ar fi slăbiciune în picior și / sau amorțeală;
 - pacientul se confruntă cu pierderea sau afectarea funcțiilor normale ale intestinului și vezicii urinare;
 - apar dificultăți la mersul pe jos;
 - medicamentele și terapia fizică sunt ineficiente;
 - pacientul are o stare generală de sănătate bună.
 

Tipuri de intervenții chirurgicale:

 - Intervenție chirurgicală pentru implantarea discului artificial – Presupune înlocuirea chirurgicală a unui disc lombar afectat, cu un disc sintetic. Doar un număr redus de pacienți prezintă eligibilitate pentru această procedură, în general pacienții cu un singur disc afectat, între L4 și L5 sau L5 și S1. De asemenea, se apelează la procedură dacă alte intervenții anterioare nu au dat rezultate, cum ar fi medicația sau terapia fizică.  Pacientul trebuie să aibă o stare de sănătate generală bună, fără semne de infecție, osteoporoză sau artrită. 
 - Discectomie – Presupune îndepărtarea chirurgicală a unui disc intervertebral afectat.
 - Laminectomie – Presupune îndepărtarea chirurgicală a celei mai mari părți a unei vertebre sau apofiza vertebrală – numită și procedură de decompresie a coloanei vertebrale.
 - Laminotomie – Presupunea efectuarea unei incizii în lamina pentru a reduce presiunea asupra rădăcinilor nervoase. Laminotomia lombară este utilizată pentru a ameliora durerea piciorului și sciatica ce este cauzată de hernia de disc. 
 - Fuziunea spinală – Este o procedură în care se unesc două sau mai multe vertebre cu ajutorul unor șuruburi sau tije, pentru a conferi sprijin suplimentar. 
 
După intervenția chirurgicală, se administrează medicamente pentru reducerea durerii post-chirurgical. În funcție de intervenție, medicul va stabili perioada recomandată de repaus și când pacientul își poate relua activitățile zilnice obișnuite. Unii pacienți pot beneficia de recuperare supervizată sau de terapie fizică după o intervenție chirurgicală. Evitați activitatea fizică moderată și mai ales intensă, iar în primele zile după intervenție reduceți activitatea și odihniți-vă. Evitați ridicarea greutății sau răsucirea spatelui în primele 6 săptămâni.
 
O meta-analiză recentă, ale cărei rezultate au fost publicate în jurnalul Clinical Rehabilitation (2018) sugerează că intervenția chirurgicală este mult mai eficientă decât tehnicile non-invazive de tratament, pentru hernia de disc. Meta-analiza s-a axat pe hernia de disc la nivel lombar și a inclus 19 studii clinice de specialitate din ultimii 2 ani. Rezultatele au arătat că intervențiile chirurgicale sunt mai eficiente decât tehnicile non-chirurgicale în ceea ce privește ameliorarea durerii, îmbunătățirea și menținerea funcțiilor locomotorii și îmbunătățirea calității vieții. Cu toate acestea, mai sunt necesare cercetări suplimentare în acest sens, care să confirme eficiența superioară a unei anumite metode de tratament. 

Medicină alternativă

Unele tratamente alternative și complementare pot ajuta la ameliorarea durerii cronice de spate. Astfel de terapii includ:
 - Chiropractica – poate fi eficientă pentru durerile ușoare sau moderate de spate; 
 - Acupunctura – deși dovezile științifice nu sunt concludente, tehnica ar putea ameliora durerile ușoare de spate sau din regiunea cervicală; 
 - Masajul  -  această procedură poate fi o soluție pe termen scurt pentru pacienții care se confruntă cu dureri de spate; 
 - Yoga -  este o combinație de activitate fizică, exerciții de respirație și meditație, ce poate ameliora durerea de spate.
 
{tab Alimentatie/Stil de viatã}
Exercițiile ușoare de stretching (întindere) pot fi eficiente în reducerea durerii.  Scopul este relaxarea și întinderea musculaturii abdominale și a spatelui, reducând presiunea la acest nivel.   
 
Postura joacă un rol semnificativ în declanșarea durerilor de spate și poate fi cauza herniei de disc. Este esențial să aveți o postură corectă la birou, în mașină, acasă etc. De asemenea, este important să evitați pozițiile vicioase, statul prelungit pe scaun și ridicarea obiectelor grele punând presiune pe spate – când ridicați un obiect greu, trebuie să îndoiți genunchii pentru a vă apleca, astfel ca forța să fie exercitată de la nivelul picioarelor, nu de la nivelul coloanei.  De asemenea, pentru a evita durerile de spate și postura incorectă, evitați purtarea încălțămintei cu tocuri înalte și evitați să dormiți pe burtă – dormitul pe burtă nu permite un aliniament natural al coloanei, punând presiune pe discurile intervertebrale și pe vertebre.
 
Dacă sunteți supraponderal sau obez, dieta și exercițiile fizice sunt foarte importante pentru ameliorarea durerii de spate. Sunt esențiale exercițiile pentru întărirea musculaturii, creșterea rezistenței oaselor, îmbunătățirea echilibrului și a flexibilității. 
 
Deși e recomandă evitarea activităților intense, nici repausul prelungit nu este indicat. Lipsa completă a activității fizice duce la creșterea rigidității în articulații și afectarea musculaturii. 
 
Prognosticul în cazul diagnosticului de hernie de disc este unul favorabil dacă intervenția este făcută la timp. Cu toate acestea, pacienții se mai pot confrunta cu dureri ușoare chiar și după tratament. Poate dura până la un an sau mai mult pentru recuperarea completă. 
 
În cazuri rare, pot apărea următoarele complicații:
 - dureri de spate pe termen lung sau dureri de picioare;
 - afectarea mobilității sau a funcțiilor senzoriale la nivelul membrelor;
 - afectarea funcției intestinale și a funcției vezicii urinare.
 
Ca metode de prevenire a herniei de disc sau pentru reducerea discului, mențineți-vă la o greutate sănătoasă, fiți activi pentru a vă menține rezistența musculaturii abdominale și a spatelui, adoptați o postură corectă, alegeți un stil alimentar sănătos și complet, evitați ridicarea obiectelor grele și prezentați-vă la medic dacă vă confruntați cu dureri de spate sau de picioare, chiar și de intensitate redusă, pentru a preveni agravarea problemei și pentru a reduce riscul de complicații.
 
{tab Bibliografie}
(1) Herniated disc, link: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/12768-herniated-disc 
(2) Herniated disk, link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/herniated-disk/symptoms-causes/syc-20354095 
(3) Herniated disk, link: https://orthoinfo.aaos.org/en/diseases--conditions/herniated-disk/ 
(4) Herniated disc, American Association of Neurological Surgeons, link: http://www.aans.org/Patients/Neurosurgical-Conditions-and-Treatments/Herniated-Disc 
(5) When you have a herniated disc, American Family Physician, link: https://www.aafp.org/afp/1999/0201/p587.html 
(6) Surgical versus non-operative treatment for lumbar disc herniation: a systematic review and meta-analysis, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28715939 
 
{/tabs}
Ultima modificareMarți, 22 Mai 2018 16:35
O să te intereseze și: « Osteopenia Totul despre osteoporoză »
Ca sa postezi trebuie sa faci LOGIN
Back to top