Osteopenia

osteopenie
 
Osteopenia este caracterizată de densitatea minerală osoasă scăzută, dar nu atât de redusă pentru a fi clasificată drept osteoporoză. 
 
Iată care sunt cauzele, semnele și simptomele, precum și ce presupune diagnosticul, tratamentul şi prevenţia. 
 
{tab Introducere}
Oasele conțin minerale, inclusiv fosfat și calciu, care le fac puternice și dense, cu un risc mai redus de fracturi. De-a lungul vieții, celulele osoase trec prin mai multe etape, unele sunt resorbite, apar altele noi, iar altele sunt distruse. Pe măsură ce o persoană îmbătrânește, corpul reabsoarbe celulele osoase mai repede decât poate forma altele noi, ceea ce duce la o scădere a densității osoase.
 
Pentru a fi absorbit eficient de organism, calciul are nevoie de vitamina D. În unele cazuri, receptorii vitaminei D sunt blocați, și este astfel afectat nivelul de estrogen și matricea osoasă. Matricea osoasă este dependentă de homeostazia estrogenului (estrogenul este important pentru a stimula activitatea osteoblastelor). Osteblastele sunt implicate în formarea țesutului osos, iar osteoclastele duc la absorbția țesutului osos. Osteoclastele stimulează dizolvarea matriței osoase, determinând reabsorbția acesteia în sânge. Acest lucru duce la pierderea osoasă, precum și la depunerea de calciu în țesuturile moi ale corpului, inclusiv în plămâni, țesutul mamar și rinichi (unde formează, de exemplu, pietre la rinichi).
 
Densitatea minerală osoasă măsoară cantitatea de minerale osoase din oase. Estimează riscul de fracturi osoase. Osteopenia este caracterizată de reducerea densității osoase, nu este în esență o boală în adevăratul sens al cuvântului, dar poate crește riscul de apariție a osteoporozei, care cauzează fracturi, afectează postura și poate cauza dureri severe. 
 
 
{tab Simptome}
Osteopenia nu produce simptome. Pierderea masei osoase nu este dureroasă. Pot apărea fracturi osoase, dar aceste probleme au tendința de a apărea după apariția osteoporozei. Multe persoane au această problemă fără a ști de existența ei. De obicei, problemele de densitate osoasă sunt depistate tocmai când apare osteoporoza și eventual după o fractură produsă de un incident minor. De aceea, este important să vă protejați sănătatea osoasă și să discutați cu medicul despre riscul de a dezvolta astfel de probleme.
 
 
{tab Impact}
Osteopenia este uneori confundată cu osteoporoza. Deși ambele tulburări sunt legate de densitatea osoasă, ele nu sunt același lucru.  Osteoporoza este mai gravă decât osteopenia, deoarece gradul pierderii osoase este mai sever.
Atât osteoporoza, cât și osteopenia, sunt foarte frecvente.
 
Conform rezultatelor unui studiu, publicate în jurnalul Ginecologia y obstetricia de Mexico (2003), osteopenia afectează în general femeile aflate în perioada post-menopauză, deoarece apar anumiți factori de risc suplimentari. Pe baza criteriilor de diagnosticare ale Organizației Mondiale a Sănătății (scor T mai mic sau egal cu -2,5 SD), aproximativ 22 de milioane de femei și 5,5 milioane de bărbați cu vârste între 50-84 de ani din Uniunea Europeană se estimează că au probleme cu densitatea osoasă (conform datelor din 2010), și se estimează că numărul va crește cu 23% până în 2025.
 
Conform Fundației Internaționale a Osteoporozei, în România, prevalența osteoporozei postmenopauzale este estimată la 11,5%, ceea ce înseamnă că una din trei femei din România se confruntă cu osteopenia sau osteoporoza după vârsta de 55 de ani.
 
{tab Cauze}
Îmbătrânirea este cel mai frecvent factor de risc pentru osteopenie. După o anumită vârstă, organismul nu mai produce la fel de eficient celule osoase noi, iar gradul de resorbție crește, producându-se astfel un deficit de celule osoase noi. Asta înseamnă că se reduce densitatea osoasă. 
 
Factorii de risc pentru osteopenie sunt:
  •  - genul feminin (femeile sunt mai predispuse riscului de a dezvolta tulburări ale oaselor, în general din cauza modificărilor hormonale);
 - istoric familial de probleme ale densității osoase;
 - vârsta trecută de 50 de ani;
 - menopauza înainte de vârsta de 45 de ani;
 - intervenție de îndepărtare a ovarelor înainte de menopauză;
 - alimentația deficitară în calciu și vitamina D;
 - fumatul;
 - consumul crescut de alcool și cofeină;
 - tratamentul cu prednison sau fenitoină.
 
Anumite boli pot crește riscul de apariție a osteopeniei:
 - anorexia;
 - bulimia (tulburările de alimentație pot afecta asimilarea unor nutrienți esențiali pentru sănătatea oaselor);
 - sindromul Cushing;
 - hiperparatiroidismul;
 - hipertiroidismul.
 
Unele persoane se nasc cu o densitate osoasă mai mică. Femeile au mult mai multe riscuri de a dezvolta osteopenie și osteoporoză decât bărbații, din cauza faptului că în cazul femeilor apare o afectare bruscă a densității osoase, pe măsură ce au loc schimbări hormonale în perioada menopauzei. 
 
{tab Diagnostic}
Testarea densității osoase este recomandată mai ales pentru:
 - femeile cu vârsta mai mare de 65 ani;
 - femeile mai tinere de 65 de ani, în postmenopauză și care au unul sau mai mulți factori de risc;
 - femeile la postmenopauză care au suferit o fractură osoasă în urma unui incident minor, cum ar fi împingerea unui scaun sau forțarea pentru a se ridica.
 
Medicul poate prescrie teste pentru măsurarea densității osoase și din alte motive, inclusiv bărbaților.
 
Osteodensitometria DEXA este principalul mod pentru măsurarea densității osoase. Numită și absorbțiometrie duală cu raze X, DEXA sau DXA, este cea mai comună metodă de măsurare a densității minerale osoase. Procedura folosește raze X de energie redusă, este nedureroasă și măsoară, de obicei, valorile densității osoase la nivelul coloanei vertebrale, șoldului, încheieturii, degetelor, tibiei sau călcâiului. DEXA compară densitatea osului cu densitatea considerată normală. Rezultatul unui DEXA este un scor T, pe care medicul îl poate folosi pentru a stabili diagnosticul.
 
Criteriile Organizației Mondiale a Sănătății pentru osteoporoză și osteopenie:
Scor T ≥ -1.0 (Normal)
Scor T de la -1 la -2,5(Osteopenie)
T ≤ -2.5 (Osteoporoză)
T ≤ -2,5 în prezența uneia sau a mai multor fracturi de fragilitate (Osteoporoză stabilită)
 
Dacă scorul  T arată că aveți osteopenie, raportul DEXA poate include scorul FRAX de identificare a riscului de fracturi. Scorul FRAX folosește datele despre densitatea osoasă și alți factori de risc pentru a estima riscul de fractură în următorii 10 ani. Medicul poate utiliza scorul FRAX pentru a stabili tratamentul osteopeniei.
 
 
{tab Tratament}
Scopul tratamentului este acela de a preveni ca osteopenia să progreseze spre osteoporoză.
 
Prima parte a tratamentului implică modificări ale alimentației și stilului de viață. Riscul de rupere a osului atunci când aveți osteopenie este destul de mic, deci de obicei nu se prescriu medicamente decât dacă nivelul densității osose este foarte aproape de nivelul osteoporozei. 
 
Până în momentul de față nu există un consens clar asupra modului în care pacienții cu densitate minerală osoasă scăzută ar trebui tratați. Modificările stilului de viață pot ajuta la reducerea pierderii osoase care duce la osteopenie și osteoporoză.
 
Calciul este cel mai important mineral pentru sănătatea osului. Cele mai bune surse de calciu sunt laptele și alte produse lactate, legumele verzi și produsele fortificate cu calciu. Medicul vă poate prescrie suplimente de calciu, adesea combinate cu vitamina D. De obicei, se recomandă un supliment de nu mai mult de 500-600mg de calciu pe zi. Vitamina D ajută organismul să absoarbă calciul și alte minerale. Vitamina D găsește în ouă, somon, sardine și unele uleiuri de pește. În plus față de sursele alimentare, corpul sintetizează vitamina D ca răspuns la expunerea la lumina soarelui. Dacă aveți alți factori care vă cresc riscul de fracturi (de exemplu, vârsta sau afectarea echilibrului), medicul vă poate prescrie medicamente pentru osteoporoză ca tratament preventiv. Tratamentul de osteoporoză poate fi, de asemenea, prescris pentru a ajuta la prevenirea slăbiciunii osoase dacă aveți un tratament pe termen lung cu steroizi sau dacă aveți tratament pentru cancer de sân sau cancer de prostată. 
 
 
{tab Alimentatie/Stil de viatã}

Stilul alimentar

Pentru a beneficia de necesarul de calciu și vitamina D, consumați produse lactate fără grăsimi sau cu un conținut scăzut de grăsimi, cum ar fi brânzeturile, laptele și iaurtul. Unele tipuri de sucuri de portocale, produse de panificație și cereale sunt fortificate cu calciu și vitamina D. Cel mai bun mod de a preveni osteopenia este de a evita factorii de risc ce o provoacă. Renunțați la fumat, limitați consumul de alcool la maximum o băutură pe zi (o băutură este echivalentul a 30 ml tărie, 300 ml bere sau 150 ml vin) și limitați consumului de produse pe bază de cofeină. 
 
Obiectivul de calciu și vitamina D pentru persoanele cu probleme ale densității osoase, cum e osteoporoza, este de 1200 miligrame de calciu pe zi și 800 de unități internaționale (UI) de vitamina D. Pentru osteopenie nu se cunoaște necesarul exact. Asigurați-vă că aduceți organismului un aport suficient calciu. Majoritatea adulților au nevoie de 1000 - 1200 miligrame de calciu în fiecare zi, dar medicul sau dieteticienii vă pot spune cât de mult calciu este potrivit pentru dumneavoastră. Cel mai bun mod de a consuma calciu este din alimente. Aveți nevoie de vitamina D pentru ca organismul să absoarbă și să utilizeze calciu. Majoritatea adulților cu osteopenie sau osteoporoză au nevoie de cel puțin 800 de unități internaționale (UI) de vitamina D zilnic.
 
Alimente bogate în calciu 
 - Iaurt, simplu, fără grăsime 
 - Brânză Cheddar
 - Parmezan
 - Lapte, cu conținut scăzut de grăsime
 - Lapte integral
 - Lapte de soia, de orez, de migdale simplu, fortificat cu calciu
 - Fructe de mare
 - Sardine, conservate în ulei
 - Somon
 - Varză Kale
 - Varză chinezească
 - Smochine
 - Fructe oleaginoase – migdale etc.
 - Fasole și alte leguminoase
 - Tofu, ferm, preparat cu sulfat de calciu 
 - Cereale fortificate, gata pentru consum 
 - Suc de portocale, fortificat cu calciu fortificat 
 
Alimente care conțin vitamina D
 - Ulei de ficat de cod
 - Somon
 - Ton
 - Sardine
 - Suc de portocale fortificat cu vitamina D 
 - Ouă, inclusiv gălbenușul
 - Ciuperci Shitake, uscate

Exerciții fizice pentru osteopenie

Dacă aveți osteopenie sau sunteți expus riscului de a o dezvolta, mersul pe jos, exercițiile ușoare aerobe sau de rezistență sunt indicate cel puțin 30 de minute pe zi pentru a va întări oasele. Astfel de exerciții ajută la creșterea densității osoase. Chiar și creșterile mici ale densității minerale osoase pot reduce semnificativ riscul de fracturi mai târziu în viață.
 
Odată cu înaintarea în vârstă, mai ales, trebuie să se pună accentul pe întărirea musculaturii și pe exercițiile de echilibru. În plus față de mersul pe jos sau alt exercițiu care presupune mersul (ca alergarea ușoară), încercați și astfel de exerciții:
Atenție! Înainte de ORICE TIP DE ANTRENAMENT este esențial să se efectueze exerciții de încălzire a musculaturii!
 - exerciții de ridicare a greutăților (discutați cu medicul despre greutățile maxime pe care le puteți folosi) – aceste exerciții stimulează acțiunea osteoblastelor, celulele responabile de formarea osului;
 - înotul sau zumba;
 - exerciții pentru postură și echilibru, ca pilates sau exerciții de stabilitate cu ajutorul mingilor de fitness, Thai Chi sau chiar Yoga.
 
EVITAȚI antrenamentele care presupun îndoirea repetată a taliei înainte și în față sau  mișcările repetate ale genunchiului, exercițiile care suprasolicită spatele și coloana, ridicarea grutăților mari și activitățile intense cu mișcări bruște, ca tenisul sau săriturile, aerobicul intens sau dansul intens.
 
Preveniți căderile! Dacă sunteți expus riscului de căderi, luați o serie de măsuri pentru minimizarea riscului prin securizarea casei. Îndepărtați covoarele sau aplicați mochetă fixă. Montați bare de siguranță pe scări și la cadă sau duș. Mai ales în baie, plasați covoare antiderapante, inclusiv în cadă sau duș. Purtați încălțăminte comodă și care să vă ofere stabilitate. Ridicați-vă încet de pe scaun sau din pat, pentru a vă putea adapta corpul la noua poziție. Când vă aplecați, îndoiți-vă din genunchi, nu din talie.
 
 
{tab Bibliografie}
(1) Osteopenia: a diagnostic and therapeutic challenge, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3149119/ 
(2) Prevalence of osteopenia and osteoporosis assessed by densitometry in postmenopausal women, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12908337 
(3) Osteoporosis and osteopenia, link: https://mpkb.org/home/diseases/osteoporosis_osteopenia 
(4) Osteopenia, link: https://www.osteoporosis.org.au/sites/default/files/files/Osteopenia%20Factsheet.pdf 
(5) Managing osteopenia or osteoporosis, link: https://www.mskcc.org/cancer-care/patient-education/managing-osteopenia-osteoporosis 
(6) Osteopenia, link: https://www.uofmhealth.org/health-library/tp23004spec 
(7) What is osteopenia, link: https://www.healthline.com/health/osteopenia#causes-and-risk-factors
 
 
{/tabs}
 
Ultima modificareDuminică, 20 Mai 2018 13:00
Ca sa postezi trebuie sa faci LOGIN
Back to top