Afecţiunile genunchiului

afectiunile genunchiuluiGenunchiul este cea mai mare Glossary Link articulație din corp și una dintre cele mai complexe și mai vulnerabile, care cuprinde şi uneşte femurul (osul coapsei), Glossary Link tibia şi patela (rotula). 
 
Spre deosebire de articulația șoldului, care este parțial protejată de structurile osoase ale pelvisului, articulația genunchiului nu este protejată de alte părți ale scheletului. În plus, articulația genunchiului suportă greutatea corpului din partea superioară și absoarbe șocul atunci când persoana se mişcă. Iată care sunt principalele afecțiuni ale genunchiului, cum se manifestă, ce cauze au și cum se tratează.
 

Introducere

Anatomia genunchiului

Funcția principală a articulației genunchiului este să se îndoaie și să se îndrepte pentru schimbarea poziţiei corpului. Pentru a efectua toate aceste acțiuni și pentru a susține întregul corp, genunchiul se bazează pe o serie de structuri, inclusiv oasele, ligamentele, tendoanele și cartilajele.
 
Genunchiul include patru ligamente importante, care conectează femurul la tibie: ligamentul încrucişat anterior și ligamentul încrucişat posterior asigură stabilitatea rotativă și frontală (anterioară și posterioară) a genunchiului, iar ligamentul colateral medial și ligamentul lateral colateral  situat de-a lungul părților interioare (mediale) și exterioare (laterale) ale genunchiului asigură stabilitate mediană și laterală a genunchiului.
 
Tendoanele sunt benzi fibroase similare cu ligamentele. Cele două tendoane importante din genunchi sunt quadricepstendonul care leagă mușchiul cvadriceps, care se află pe partea frontală a coapsei, de rotulă și tendonul patelar care leagă patela de tibie (tehnic, acesta este un Glossary Link ligament ce conectează două oase).
 
Structurile cartilaginoase numite meniscuri se află între tibie și cele două articulații din partea de jos a femurului. Acestea oferă spațiu și sprijin pentru articulația genunchiului.
 
Bursa este un sac cu lichid care ajută la amortizarea şocului la genunchi. Genunchiul conține trei grupuri importante de burse: bursa prepatelară se află în fața patelei, bursa anserină este situată pe partea interioară a genunchiului, la aproximativ 2 centimetri sub articulație, iar bursa infrapatelară este situată sub patelă.

Care sunt cele mai frecvente afecţiuni ale genunchiului?

Fracturile
Fracturile oricărei oase ale genunchiului sunt leziuni traumatice cauzate de obicei de forțe moderate sau mari (cum ar fi accidente de mașină sau accidentări sportive de contact), ce pot fi însoțite de umflături sau vânătăi, ce sunt aproape întotdeauna extrem de dureroase și provoacă sensibilitate. 
 
Ruptura de ligament
Rupturile sau răsucirile de ligament produc dureri intense, instabilitate și umflare. 
 
Ruptura de tendon
Toate tendoanele se pot rupe parțial sau complet. Cauzează durere, mai ales când încercați să extindeți genunchiul. 
 
Leziunile de menisc
Leziunile la menisc sunt, de obicei, leziuni traumatice, dar pot fi, de asemenea, cauzate de uzură și mișcări repetitive. Pot provoca blocarea genunchiului într-o anumită poziție, însoțită de Glossary Link edem și durere.
 
Osteoartrita
Osteoartrita este cauzată de degenerarea cartilajului genunchiului. Provoacă dureri mari. Osteoartrita este cea mai comună formă de Glossary Link artrită, o boală degenerativă sau progresivă a articulației, în care cartilajul din articulația genunchiului se descompune treptat, făcând ca suprafețele oaselor să  prezinte fricțiune unele de celelalte. 
 
Artrita reumatoidă
Pe lângă durerile de genunchi, artrita reumatoidă poate produce rigiditate dimineața și durere la nivelul altor articulații. Genunchiul poate fi cald la atingere și umflat. Artrita reumatoidă este o afecțiune pe termen lung sau cronică, care duce la inflamarea articulațiilor și a țesuturilor înconjurătoare și ocazional chiar la nivelul unor alte organe. Se consideră a fi o boală autoimună, ceea ce înseamnă că sistemul imunitar confundă țesutul sănătos cu organismele străine și începe să le atace. Poate distruge în cele din urmă cartilajul articular, poate apărea la orice vârstă, dar este de obicei mai frecventă la vârsta medie și în cazul femeilor. 
 
Guta și pseudoguta
Aceste forme extrem de dureroase de artrită sunt cauzate de cristale care se formează și se acumulează în genunchi și în alte articulații. Aceste cristale se pot forma ca urmare a defectelor în absorbția sau metabolizarea diferitelor substanțe naturale, cum ar fi acidul uric (care produce guta) și pirofosfatul de calciu (pseudoguta).
 
Bursita
Ca urmare a traumatismelor, a infecțiilor sau a depozitelor cristaline, diferitele burse ale genunchiului pot deveni inflamate. Se manifestă prin durere și inflamația burselor. O bursită deosebit de comună este bursita prepatelară. Acest tip de bursită apare la persoanele care lucrează în genunchi. 
 
Artrita infecțioasă
Multe microorganisme pot infecta genunchiul. Gonoreea, o boală comună cu transmitere sexuală, poate afecta genunchiul, la fel ca organismele obișnuite care trăiesc pe pielea sănătoasă, mai ales atunci când sistemul imunitar este suprimat de boli sau anumite medicamente. Infecția genunchiului determină umflarea dureroasă a acestuia. În plus, persoanele care dezvoltă o astfel de Glossary Link infecție în mod obișnuit se plâng de febră și frisoane. Infecțiile mai puțin severe pot să nu aibă febră asociată.
 
Genunchiul alergătorului
Tendonita (inflamația tendonului) la nivelul  tendonului cvadriceps, în punctul superior al patelei, se numește genunchiul alergătorului. Este numită așa pentru că este, de obicei, întâlnită în cazul jucătorilor de baschet, jucătorilor de volei și celor care practică alte sporturi cu sărituri. Provoacă durere localizată care este mai gravă în funcție de activitate.
 
Boala Osgood-Schlatter
Boala Osgood-Schlatter apare cel mai frecvent la adolescenții care practică sporturi, unde extensia repetitivă a genunchiului provoacă inflamații și leziuni ale tuberculilor tibiali (a osului în sine). Poate să apară și la non-atleți și este, de obicei, legată de creșterea din timpul pubertății. Copiii care suferă de acest Glossary Link sindrom prezintă durere la nivelul tuberculului tibial. Această durere este, de obicei, mai gravă la extinderea piciorului. Tuberculul tibial este sensibil la atingere și în timp începe să iasă mai mult în exterior, deoarece inflamația cronică stimulează osul să crească.
 

Simptome

Durerea cauzată de artrită care provine de la articulația genunchiului poate fi simțită în față, pe spate sau pe părțile laterale ale genunchiului. Nu toate durerile genunchiului își au originea în articulația din genunchi. Durerea cauzată de afecțiuni ale șoldului poate iradia spre genunchi. Uneori, durerea genunchiului este atât de puternică la pacienții cu afecțiuni ale șoldului, încât pacientul o poate confunda cu o problemă de genunchi, când, de fapt, problema este la șold. Alte simptome ale genunchiului includ rigiditatea, blocarea, umflarea, o durere intensă, senzație de genunchi care „scârțâie” și dificultăți de mers, care se agravează treptat. Genunchiul nu se poate îndrepta în întregime sau nu se poate îndoi complet. Durerile pot fi mai intense noaptea.
 
 

Impact

Din moment ce genunchii definesc cele mai mari articulații din corp, sunt, de asemenea, unele dintre cele mai frecvente regiuni în care apar leziuni sau răni. Durerea de genunchi este una dintre cele mai frecvente motive pentru care oamenii se prezintă la medic.
 
În întreaga lume, aproximativ 355 milioane de persoane suferă de un fel de artrită. Degenerarea genunchiului este în general graduală și nu bruscă. Tulburările degenerative progresează lent și sunt, de obicei, marcate de eroziunea treptată a articulației cartilajului care acoperă articulația genunchiului. Tipurile de tulburări degenerative includ osteoartrita, artrita reumatoidă și artrita traumatică (o leziune la genunchi). Durerea genunchiului instalată brusc apare de obicei ca urmare a unei leziuni traumatice suferite în timpul unui accident sau în timpul unor sporturi.
 

Cauze

Orice activitate care poate duce la rănirea sau afectarea genunchiul este un factor de risc pentru dezvoltarea durerii la acest nivel. Efectuarea unei activități sportive intense fără încălzirea adecvată poate crește riscul de durere la nivelul genunchiului. Obezitatea este un factor de risc pentru osteoartrita genunchiului, iar fumatul este un factor de risc pentru artrita reumatoidă.
 
Complicația majoră a durerii genunchiului este imobilitatea și afectarea abilității de a merge. Durerea pe termen lung a genunchiului, care este cauzată de afecțiunile articulației genunchiului, poate duce la deteriorarea permanentă a genunchiului și la pierderea funcției sale.
 
Leziunile genunchiului pot fi la nivelul oaselor, musculaturii, articulației, ligamentelor, tendoanelor, cartilajelor.
 

Diagnostic

Diagnosticul durerii genunchiului începe, de obicei, cu un istoric medical complet și examinarea fizică de către un medic, deoarece cauzele durerii genunchiului pot varia: genunchii umflați, apă la genunchi, durere în zona din spate a genunchiului, durerile articulare etc.
 
Medicul va investiga, de asemenea, cazuri ereditare de artrită, osteoartrita genunchiului, dureri de genunchi și alte probleme de genunchi. 
 
Examenul fizic include, de obicei, examinarea posturii în picioare, a mersului, precum și a pozițiilor în șesut și a tehnicii de așezare. Se examinează genunchiul pentru umflături, înroșire, vânătăi. De asemenea, se evaluează poziția genunchiului, inclusiv când sunteți în picioare sau în genunchi. 
 
De obicei, diagnosticul se bazează în primul rând pe o radiografie care determină localizarea și amploarea leziunilor osoase și  a cartilajelor. Rezultatele ecografiilor, a imagisticii CT sau RMN pot contribui, de asemenea, la diagnostic. Diagnosticul poate fi efectuat și printr-o Glossary Link artroscopie.
 
Dacă medicul suspectează o infecție, gută sau pseudogută, este posibil să fie necesare teste de sânge și, uneori, artrocenteză, o procedură în care o cantitate mică de lichid este prelevată din articulația genunchiului cu un ac și trimisă la un laborator pentru analiză.
 

Tratament

Tratamentele vor varia, în funcție de cauza exactă a durerii. 
 
Medicul vă poate prescrie medicamente pentru a ajuta la ameliorarea durerii și tratarea afecțiunilor care stau la bază, cum ar fi artrita reumatoidă sau guta. Pot fi necesare ședințe de fizioterapie și kinetoterapie pentru consolidarea mușchilor din jurul genunchiului. Corectarea modelelor de mișcare este, de asemenea, utilă, împreună cu stabilirea unei bune tehnici în timpul sportului sau activității zilnice efectuate. Exercițiile de îmbunătățire a echilibrului sunt, de asemenea, importante.
 
În unele cazuri, medicul poate sugera injectarea de medicamente sau alte substanțe direct în articulația dumneavoastră. Exemplele includ: 
 - Injectarea de corticosteroizi în articulația genunchiului  - vă poate ajuta să reduceți simptomele unei inflamații produse de artrită și pot ameliora durerea. Aceste injecții nu sunt eficiente în toate cazurile.
 - Acid hialuronic - poate fi injectat în genunchi pentru a îmbunătăți mobilitatea și a ușura durerea. 
 
Dacă aveți o leziune care poate necesita o intervenție chirurgicală, de obicei nu este necesară operația imediat. Dacă alegeți să faceți o intervenție chirurgicală, opțiunile pot include:
 - Glossary Link Chirurgie artroscopică  - presupune examinarea și tratarea leziunii articulare, utilizând o cameră cu fibră optică îngustă introdusă prin câteva incizii mici în jurul genunchiului. Artroscopia poate fi utilizată pentru a îndepărta corpurile străine din articulația genunchiului, pentru a îndepărta sau pentru a repara cartilajul deteriorat și pentru a reconstrui ligamentele afectate.
 - Chirurgie parțială de înlocuire a genunchiului - în această procedură (artroplastie unicompartimentală), chirurgul înlocuiește numai porțiunea cea mai afectată a genunchiului cu părți din metal și plastic. 
 - Înlocuirea integrală a genunchiului - în această procedură, chirurgul îndepărtează osul și cartilajul deteriorat, înlocuindu-l cu o articulație artificială din aliaje metalice, materiale plastice și polimeri de înaltă calitate.
 
La domiciliu, pentru ameliorarea durerii se pot administra medicamentele fără prescripție medicală - cum ar fi acetaminofenul, ibuprofenul și naproxenul, unguente care conțin un agent analgezic, cum ar fi lidocaina sau capsaicina. E necesară o perioadă de repaus, se pot aplica comprese cu gheață pentru a reduce durerea și inflamația. 
 

Alimentatie/Stil de viatã

 Deși nu este întotdeauna posibilă prevenirea durerii sau leziunilor la genunchi, următoarele sugestii pot ajuta la prevenirea rănilor și deteriorării articulațiilor:
 - Mențineți-vă la o greutate sănătoasă. Fiecare kilogram în plus pune o presiune suplimentară pe articulații, crescând riscul rănirilor și osteoartritei.
 - Fiți activi! Adoptați un stil de viață activ pentru a avea oase sănătoase, pentru mobilitate și flexibilitate. Înainte de antrenamente efectuați exerciții de întindere pentru a preveni accidentările. 
 - Dacă suferiți de anumite probleme articulare sau osoase, cereți părerea medicului înainte de a efectua anumite tipuri de sporturi sau antrenamente. Se recomandă înotul, jogging-ul, exercițiile de stretching, yoga, mersul pe jos etc. Când simțiți că apare durere articulară, opriți antrenamentul. 
 - Adoptați un stil alimentar sănătos – consumați o varietate de fructe, legume, proteine, lactate, în porții variate și echilibrate, pentru a-i conferi organismului toți nutrienții de care are nevoie, pentru oase și articulații sănătoase. 
 

Bibliografie

 
(1) Knee pain, link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/knee-pain/symptoms-causes/syc-20350849
(2) Investigate knee disorders, link: https://www.brainlab.org/get-educated/knee/investigate-knee-disorders/how-common-are-knee-disorders/
(3) Knee diseases, link: http://www.orthonewengland.com/services/knee/knee-diseases/
(4) Knee pain, link: https://www.emedicinehealth.com/knee_pain_overview/article_em.htm#knee_pain_facts
 
 
 
Ultima modificareMarți, 15 Mai 2018 17:27
O să te intereseze și: « Traumatismele medulare Osteopenia »
Ca sa postezi trebuie sa faci LOGIN
Back to top