Traumatismele medulare

 
traumatismele medulareTraumatismele medulare sau leziunile măduvei spinării produc adesea efecte permanente asupra forței, simțurilor și altor funcții ale corpului în regiunea leziunii.
 
O astfel de leziune poate avea consecințe grave, putând afecta persoana în cauză nu doar fizic, ci și mental, emoțional și social. Cercetările permanente în acest domeniu favorizează dezvoltarea de noi tratamente și tehnici de
reabilitare pentru persoanele cu leziuni ale măduvei spinării.
 

Introducere

Măduva spinării permite comunicarea dintre creier și restul corpului. Conține celule nervoase, numite neuroni, și fibre nervoase care transmit semnale către creier și preiau ulterior semnale de la acesta.
 
Leziunile medulare sunt cauzate de traumatismului direct al măduvei spinării sau ca urmare a deteriorării indirecte a oaselor, a țesuturilor moi și a vaselor din jurul măduvei spinării. Leziunile măduvei spinării duc la pierderea unor funcții, cum ar fi mobilitatea sau anumite funcții senzoriale. Cele mai frecvente locații de rănire sunt zonele cervicale și toracice.
 
Coloana vertebrală cuprinde 33 de vertebre, incluzând următoarele:
 • -  7 vertebre cervicale (zona gâtului);
 • - 12 vertebre toracice (partea superioară a spatelui);
 • - 5 vertebre lombare (partea inferioară a spatelui);
 • - 5 vertebre  sacrale (sacrum - situat în zona pelvisului);
 • - 4 vertebre coccigiene  ( Glossary Link coccis - localizat în regiunea pelvină).
 
Aceste vertebre stabilizează coloana vertebrală și protejează măduva spinării. Traumatismele medulare pot fi complete sau incomplete. Cele complete nu afectează nicio funcție (nici senzorială, nici locomotorie), afectează similar ambele părți ale corpului și pot avea loc la orice nivel al măduvei spinării. Traumatismele incomplete înseamnă afectarea unei funcții, diferit pe cele două părți ale corpului. 
 
Vertebrele sunt grupate în secțiuni. Cu cât este mai mare traumatismul medular, cu atât mai multe disfuncții pot apărea.
 
Traumatism la nivelul vertebrelor C1 – C4 
Sunt cele mai severe, pot cauza Glossary Link paralizie în mâini, trunchi și picioare, este posibil ca pacientul să nu poată respira independent, apare tusea sau lipsa controlului intestinal sau al vezicii urinare, poate fi afectată vorbirea. Când toate cele patru membre sunt afectate, se numește tetraplegie sau quadriplegie. Poate necesita asistență completă în ceea ce privește desfășurarea activităților zilnice, cum ar fi mâncatul, îmbrăcatul, igiena personală etc. 
 
Traumatism la nivelul vertebrelor C5 - C8
Sunt afectați nervii ce controlează brațele și picioarele. De obicei persoana poate respira independent și poate vorbi fără probleme. În cazul traumatismului la nivelul vertebrei C5, persoana își poate ridica brațele și își poate îndoi coatele, poate apărea paralizie parțială la nivelul încheieturilor, mâinilor, trunchiului și picioarelor. În cazul vertebrei C6, nervii afectează extensia mâinii, de obicei apare paralizia în mâini, trunchi și picioare. În cazul vertebrei C7 sunt afectați nervii ce controlează extensia cotului și a degetului, iar în cazul traumatismului la nivelul vertebrei C8, sunt afectați nervii ce controlează mișcarea mâinilor.
 
Traumatism la nivelul vertebrelor T1 – T5 
Sunt afectați nervii ce controlează musculatura pieptului și musculatura abdominală. Brațele nu sunt de obicei afectate. Traumatismul afectează de obicei trunchiul și picioarele (cunoscute și sub denumirea de paraplegie).
 
Traumatism la nivelul vertebrelor T6 - T12
Sunt afectați nervii ce controlează mușchii trunchiului (mușchii abdominali și ai spatelui) în funcție de nivelul leziunii. De obicei, duce la paraplegie.
 
Traumatism la nivelul vertebrelor L1 - L5
Traumatismele duc, în general, la o anumită pierdere a funcției în șolduri și picioare. Poate fi afectat controlul intestinului și al vezicii urinare.
 
Traumatism la nivelul vertebrelor S1 - S5
Accidentările duc, în general, la o anumită pierdere a funcției senzoriale și motorii în șolduri și picioare. De obicei, pacientul poate merge. 
 

Simptome

Simptomele variază în funcție de zona afectată, de nervii implicați, de tipul traumatismului, gravitatea lui etc.
 
În plus, paralizia din cauza unei leziuni a măduvei spinării poate fi menționată ca:
 • - Tetraplegie -  aceasta înseamnă că brațele, mâinile, trunchiul, picioarele și organele pelvine sunt afectate;
 • - Paraplegie -  paralizie ce afectează tot trunchiul sau o parte a acestuia, a picioarelor și organelor pelvine. Implică pierderea funcției motorii și senzoriale în jumătatea inferioară a corpului.
 • - Quadriplegia - implică pierderea funcției motorii și senzoriale în toate cele patru membre (brațe și picioare). Apare de obicei ca rezultat al traumatismului la nivelul vertebrei T1.
 
Traumatismele medulare produc, de obicei, unul sau mai multe dintre următoarele semne și simptome:
 • - dureri intense sau presiune în zona capului, gâtului sau spatelui;
 • - slăbiciune, afectarea coordonării;
 • - paralizie;
 • - amorțeală, furnicături;
 • - afectarea sau pierderea funcției motorii;
 • - pierderea sau modificarea funcției senzoriale, inclusiv capacitatea de a simți căldură, frig și simțul tactil;
 • - afectarea echilibrului;
 • - afectarea controlului intestinal sau al vezicii urinare;
 • - spasme și funcții reflexe extreme;
 • - modificări ale funcției sexuale, a sensibilității sexuale și fertilității;
 • - durere sau o senzație intensă de arsură cauzată de deteriorarea fibrelor nervoase din măduva spinării;
 • - dificultăți respiratorii, tuse sau secreții pulmonare;
 • - postură anormală etc.
 
Există o relație directă între nivelul leziunii cordului și gradul de disfuncție respiratorie, după cum urmează:
 • - dacă sunt leziuni mari (de exemplu, C1 sau C2), capacitatea vitală este de numai 5-10% din normal, iar tusea este absentă;
 • - leziuni de la C3 la C6, capacitatea vitală este de 20% din normal, iar tusea este slabă;
 • - leziuni la nivelul regiunii toracice - capacitatea vitală este de 30-50% din normal, iar tusea este slabă.
 
La început, pacientul poate prezenta un Glossary Link șoc la nivelul coloanei vertebrale, ceea ce determină pierderea funcției senzoriale, a funcției musculare și a reflexelor la nivelul leziunii. Șocul durează, de obicei, de la câteva ore până la câteva săptămâni. Pe măsură ce perioada șocului scade, apar și alte simptome, în funcție de localizarea leziunii. În general, cu cât este mai mare nivelul leziunii măduvei spinării, cu atât simptomele sunt mai severe. 
 

Impact

În fiecare an, la nivel global, 250.000 – 500.000 de persoane suferă un traumatism medular. Majoritatea au la bază cauze care pot fi prevenite, cum ar fi accidente rutiere, căderi sau în urma violenței. Astfel de leziuni au urmări grave, de la cele fizice, la emoționale, mentale, sociale, economice. 
 
Bărbații sunt cel mai expuși riscului la vârsta adultă (20-29 ani) și la vârsta înaintată (70+). Femeile sunt mai expuse riscului în adolescență (15-19 ani) și la vârste mai înaintate (60+). Studiile au raportat ratele de sex masculin la femei de cel puțin 2: 1 în rândul adulților, uneori mult mai mari.
 
Riscul de mortalitate este mai mare în primul an după traumatism și rămâne ridicat în comparație cu populația care nu suferă astfel de leziuni. 
 
Traumatismele medicale poate face o persoană dependentă de îngrijiri din partea altor persoane. Aproximativ 20-30% dintre persoanele cu leziuni ale măduvei spinării prezintă semne clinice  de Glossary Link depresie, care, la rândul lor, au un impact negativ asupra îmbunătățirii funcționării și a sănătății generale. Apare uneori excluderea socială, apar bariere din cauza imobilității, poate fi afectată educația, cariera, apar obstacole economice, cu o rată globală a șomajului de peste 60%.
 
Nivelul și severitatea traumatismului au o influență importantă asupra costurilor - leziunile mai trave și mai extinse implică costuri mai mari.
 

Cauze

Există multe cauze ale traumatismelor medulare. Majoritatea leziunilor măduvei spinării se datorează unor cauze care pot fi prevenite. Cele mai frecvente leziuni apar atunci când zona coloanei vertebrale sau gâtului este îndoită sau comprimată, după cum urmează:
 • - traumatisme la naștere, care afectează de obicei măduva spinării în zona gâtului;
 • - căderi;
 • - accidente rutiere (atât pentru pasageri sau șoferi, cât și pietoni); 
 • - leziuni sportive;
 • - cazuri de violență - leziuni penetrabile care perforează cordonul, cum ar fi împușcăturile și rănile prin înjunghiere.
 
Factori de risc
Cu toate că o leziune a măduvei spinării este de obicei rezultatul unui accident și se poate întâmpla oricui, anumiți factori vă pot predispune unui risc mai mare de a suferi o leziune a măduvei spinării, inclusiv:
 • - Genul masculin- Traumatimele afectează în general bărbații. De fapt, femeile reprezintă doar aproximativ 20% dintre cazuri. 
 • - Vârsta de 16 - 30 de ani (statistic vorbind);
 • - Vârsta peste 65 de ani -  căderile provoacă cele mai multe răni la adulții mai în vârstă.
 • - Implicarea în activități riscante – scufundări în ape prea adânci, jocuri sportive fără echipament adecvat etc.
 • - Afecțiuni osoase sau articulare.
 

Diagnostic

Atunci când se suspectează un traumatism medular, este necesară asistență medicală imediată. 
 
Dacă se semnalează după un astfel de incident durere sau presiune, tulburări sau afectare a funcțiilor senzoriale la nivelul membrelor, afectarea controlului asupra unei zone a corpului, incontinență urinară instalată brusc, dificultăți de mers pe jos, pierderea echilibrului sau alte semne, e necesară o evaluare clinică imediată.
 
Trebuie efectuat diagnosticul diferențiat care să excludă anumite tulburări mentale, intoxicația cu alcool sau droguri etc.  
 
Diagnosticul radiologic al traumatismelor medulare începe cu radiografiile, dar se pot efectua și scanări CT (tomografie computerizată) sau scanări RMN (imagistică prin rezonanță magnetică) la nivelul coloanei vertebrale. Pentru pacienții cu leziuni cunoscute sau suspectate, RMN-ul este util pentru examinarea propriu-zisă a măduvei spinării, precum și pentru detectarea cheagurilor de sânge, a discurilor herniate sau a altor mase care pot comprima măduva spinării. Scanările CT pot fi utile în vizualizarea anatomiei osoase, inclusiv a oricăror fracturi.
 
Se vor efectua investigații și teste de laborator pentru evaluarea lezării măduvei spinării:
 • - testarea gazelor sangvine arteriale - pentru evaluarea oxigenării și ventilației;
 • - testarea hemoglobinei și / sau a hematocritului;
 • - analiza urinei - pentru a detecta orice leziune genito-urinară asociată.
 
La câteva zile după traumatism, când o parte din umflături s-ar fi diminuat, medicul dumneavoastră va efectua un examen neurologic mai cuprinzător pentru a determina nivelul și gradul vătămării. Aceasta implică testarea forței musculare și a capacității  de a simți senzațiile ușoare de atingere și de percepție.
 
 

Tratament

Traumatismele medulare necesită intervenție rapidă și sunt considerate urgențe medicale. Trebuie asigurată mențienerea funcției respiratorii, se identifică rapid eventualele hemoragii. 
 
Asistența medicală urgentă este critică pentru a reduce la minimum efectele traumatismului, mai ales la nivelul capului sau gâtului. Prin urmare, tratamentul începe adesea la locul accidentului. Personalul de urgență imobilizează în mod obișnuit coloana vertebrală cât mai încet și mai rapid posibil, folosind un guler pentru gât și o placă rigidă de transport, pe care o vor folosi pentru a  transporta pacientul la spital.
 
În camera de urgență, medicii se concentrează pe menținerea funcției respiratorii, prevenirea șocului, imobilizarea gâtului pentru a preveni deteriorarea măduvei spinării, evitarea complicațiilor posibile, cum ar fi retenția scaunului sau a urinei, tratarea dificultăților respiratorii sau cardiovasculare și prevenirea formării cheagurilor de sânge în extremități.
 
Se poate efectua o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea fragmentelor de oase, a obiectelor străine, a discurilor herniate sau a vertebrelor fracturate care par a comprima coloana vertebrală. 
 
Durata spitalizării depinde de starea de sănătate și de problemele medicale cu care se confruntă pacientul. Urmează o perioadă de reabilitare pentru menținerea și întărirea funcției musculare existente, redezvoltarea funcțiilor motorii fine și reînvățarea de tehnici de adaptare pentru efectuarea activităților zilnice. De asemenea, se intervine și prin psihoterapie și consiliere. Se pot administra medicamente pentru a controla durerile sau și spasticitatea musculară, precum și medicamente care pot îmbunătăți controlul vezicii urinare, controlul intestinului și funcția sexuală.
 
Sunt disponibile diverse dispozitive medicale care facilitează controlul și mobilitatea, cum ar fi scaune rulante moderne, scaune cu rotile moderne, dispozitive și adaptoare pentru toaletă, pentru duș, pentru birou, dispozitive controlate prin voce etc.  
 

Alimentatie/Stil de viatã

Prin natura sa, un traumatism medular are un impact brusc și major asupra vieții persoanei în cauză și asupra vieții celor apropiați. Datorită noilor tehnologii, tratamente și dispozitive, persoanele cu leziuni ale măduvei spinării pot duce o viață normală și se pot recupera mai ușor.
 
Datele pe termen lung pentru leziuni ale măduvei spinării arată o creștere a speranței de viață pentru persoanele care au suferit traumatisme medulare.  Rata de supraviețuire la 25 ani sau mai mult după rănire este de 60%.
 
Este important accesul la asistența medicală, la educație pentru sănătate și la produse (de exemplu, catetere) pentru a reduce riscul unor afecțiuni secundare și pentru a îmbunătăți calitatea vieții.
 
Măsurile esențiale pentru asigurarea dreptului la educație și participare economică includ:
 • - accesul la locuințe, la educație, locuri de muncă, servicii medicale și transport;
 • - educație și informare;
 • - accesul la activități sociale;
 • - eliminarea discriminării la locul de muncă și în mediul educațional;
 • - reabilitarea profesională pentru optimizarea șanselor de angajare etc.
 

Bibliografie

(1) Spinal Glossary Link cord injury information, Shepherd Center, link: https://www.shepherd.org/patient-programs/spinal-cord-injury/about
(2) Spinal cord injury, Cleveland Clinic, link: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/12098-spinal-cord-injury-overview 
(3) Spinal cord injury, World Health Organization, link: http://www.who.int/en/news-room/fact-sheets/detail/spinal-cord-injury 
(4) Levels of injury, link: http://www.spinalinjury101.org/details/levels-of-injury
(5) Spinal cord injury, Mayo Clinic, link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/spinal-cord-injury/diagnosis-treatment/drc-20377895 
(6) Spinal cord injuries, link: https://emedicine.medscape.com/article/793582-overview 
(7) Spinal cord injury, link: https://www.hopkinsmedicine.org/healthlibrary/conditions/physical_medicine_and_rehabilitation/spinal_cord_injury_85,P01180 
 
 
Ultima modificareLuni, 14 Mai 2018 07:22
Ca sa postezi trebuie sa faci LOGIN
Back to top