Chistul Baker

 
 Chistul Baker  Chistul Baker (numit şi chistul popliteal) este un sac plin cu lichid care se formează în spatele genunchiului. Această acumulare de lichid sinovial este cauzată de faptul că la nivelul articulației se produce, din diverse cauze, un exces de lichid. 
 
 
 

Introducere

Genunchiul are o Glossary Link articulație complexă formată din mai multe părți. Capătul inferior al osului coapsei (femurul) se rotește pe capătul superior al tibiei, iar articulația genunchiului este umplută cu un fluid special (lichid sinovial) care amortizează șocurile.
 
Problema apare atunci când din diverse cauze lichidul sinovial este în exces și curge în regiunea din spate a genunchiului. Poate apărea în urma unei leziuni la genunchi, a unei rupturi de menisc sau din cauza deteriorării cartilajului pe baza artritei reumatoide sau osteoartritei. 
 
Chisturile Baker nu sunt periculoase de fiecare dată și pot dispărea de la sine, dar, uneori, se pot sparge, provocând durere, umflare și înroșire. 
 

Simptome

Unele persoane cu Glossary Link chist Baker nu au simptome. În general, cu cât este mai mare chistul Baker, cu atât este mai probabil ca acesta să producă simptome. Se poate simți o umflătură în spatele genunchiului, care poate fi chiar vizibilă. Se poate resimți chiar durere sau poate fi dificil să îndoiți genunchiul.
 
Simptomele principale pot include:
• durere;
• umflare și formarea unei mase la nivelul genunchiului, în spate;
• rigiditate articulară;
• etanșeitate în spatele genunchiului;
• durere în zona posterioară a genunchiului, mai ales când îndreptați piciorul și genunchiul.
Chistul Baker
Chisturile mai mici pot fi asimptomatice, dar o schimbare în dimensiune este foarte frecventă. Chisturile pot varia în funcție de mărime, de la cele foarte mici, care nu sunt palpabile din punct de vedere clinic, până la cele mari, care declanșează umflarea vizibilă a genunchiului. Dacă chistul este mare, poate provoca probleme mecanice la flexia genunchiului și poate duce la limitarea mobilității. 
 
 
Pot pune presiune pe unele structuri și regiuni, pot comprima anumite vene sau artere, pot cauza Glossary Link ischemie sau Glossary Link tromboză din cauza comprimării unor nervi. Simptomele tind să se agraveze în timp, dacă nu se intervine cu tratamentul adecvat. Dacă aveți Glossary Link osteoartrită, este posibil să aveți și dureri articulare. 
 
Uneori, chistul se poate rupe, provocând durere, umflături și vânătăi în spatele genunchiului. În cazul în care sacul de fluid se deteriorează și lichidul se răspândește în jurul zonei articulare, simptomele se intensifică, apar dureri, roșeață în respectiva zonă. 
 
Dacă în timp chistul Baker nu se diminuează după o anumită perioadă de timp sau dacă apar simptome grave sau care persistă, atunci se recomandă un consult medical, pentru a vi se analiza starea de sănătate generală.
 

Impact

Chistul Baker poate afecta atât copiii, cât și adulții. Cele mai comune afecțiuni asociate cu chistul Baker sunt osteoartrita, artrita reumatoidă și artrita reumatoidă juvenilă. Nu există diferențe majore în ceea ce privește riscurile pentru cele 2 genuri, dar par să afecteze mai mult femeile decât bărbații, probabil din cauza faptului că femeile dezvoltă mai frecvent Glossary Link artrită reumatoidă și osteoartrită. Deși persoanele de orice vârstă pot fi afectate, majoritatea pacienților au peste 40 de ani, iar cele două categorii de vârstă mai predispuse la dezvoltarea acestor chisturi sunt 35-70 de ani și 4-7 ani. În general, aproape 50% dintre cazuri sunt simptomatice. 
 

Cauze

Lichidul sinovial este un fluid limpede care circulă în mod normal prin cavitățile din articulația genunchiului. Uneori, genunchiul produce prea mult astfel de lichid, iar presiunea crescută forțează și împinge lichidul spre spatele genunchiului, unde creează un mic sac cu lichid care se transformă treptat într-un chist. 
 
Afectarea articulației genunchiului poate determina colectarea la nivelul genunchiului de fluid sau lichid sinovial. Acest lucru poate face ca țesutul interior al genunchiului (membrana sinovială) să iasă în exteriorul părții laterale relativ subțiri a capsulei articulare, astfel încât să se dezvolte un sac sinovial. Mușchii prezenți presează țesutul și acționează ca o supapă. Fluidul sinovial nu poate să revină în articulația genunchiului, iar chistul devine mai mare în timp. În cazuri extreme, inflamația locală poate provoca ruperea chistului.
 
Chistul Baker
 
Cele mai frecvente cauze ale chistului Baker sunt:
 
 • - Gută – nivelul crescut de acid uric în sânge (hiperuricemia), duce la formarea cristalelor de urat în jurul articulațiilor, ce provoacă inflamație și durere severă;
 • - Osteoartrită - o formă de artrită cauzată de inflamație;
 • - Psoriazis - unii pacienți cu psoriazis au dureri și inflamații la nivelul articulațiilor;
 • - Artrită reumatoidă - o formă inflamatorie de artrită;
 • - Artrită septică - inflamația articulară cauzată de o Glossary Link infecție bacteriană;
 • - Leziuni sau traumatisme ale genunchiului pot duce la chistul Baker (frecvente în rândul sportivilor);
 • - Glossary Link Hemofilie - o afecțiune moștenită în care sângele nu se coagulează în mod corespunzător, ducând la sângerări interne și leziuni articulare;
 • - Lupus - o boală autoimună în care sistemul imunitar al organismului atacă țesuturile normale, sănătoase.
 
Genunchiul este alcătuit din os, tendoane și Glossary Link cartilaj. Tendoanele și cartilajul au nevoie de lubrifiere, pe care o obțin din lichidul sinovial – favorizează locomoția și reduce fricțiunea. Există diferite structuri, numite burse, în fiecare genunchi, prin care circulă lichidul sinovial. Între bursa popliteală - în spatele genunchiului - și articulația genunchiului, există un sistem asemănător cu o supapă care reglează curgerea lichidului sinovial într-un singur sens. Când la nivelul genunchiului se produce prea mult lichid sinovial, se poate forma o acumulare în bursa popliteală.
 
Există două moduri în care se poate forma un chist Baker:
 • - Un chist principal Baker se poate dezvolta chiar în spatele unei articulații, fiind numit chist primar sau idiopatic. Este dat de o legătură între articulația genunchiului și bursa popliteală din spatele genunchiului, astfel că lichidul sinovial din interiorul articulației poate trece în bursa popliteală și se poate forma chistul Baker. Vorbim de un chist primar când umflarea apare independent de articulație și nu afectează mobilitatea genunchiului.
 • - Chistul secundar se poate dezvolta dacă există o problemă în zona inferioară a genunchiului, cum ar fi artrita sau o ruptură în cartilajul meniscal, ceea ce cauzează acumularea de prea mult lichid sinovial, astfel că presiunea din interiorul genunchiului crește. Chistul secundar apare când există un contact între articulația genunchiului și Glossary Link bursă.
 
Cel mai important factor de risc pentru un chist Baker este artrita la nivelul genunchiului. Este important să rețineți faptul că dacă aveți un factor de risc nu înseamnă că veți dezvolta neapărat această afecțiune. Un factor de risc crește, așa cum îi spune și numele, riscul de a dezvolta o afecțiune în comparație cu o persoană fără respectivul factor de risc. De asemenea, lipsa unui factor de risc nu înseamnă că o persoană nu poate dezvolta respectiva afecțiune. 
 

Diagnostic

În timpul unui examen fizic se poate palpa regiunea genunchiului pentru depistarea acestui tip de chist. Dacă acesta este mic, se va compara genunchiul afectat cu genunchiul normal. 
 
Diagnostic diferențial
Chistul lui Baker poate fi confundat cu alte leziuni ale genunchiului, iar istoricul pacientului, precum și investigațiile clinice și de imagistică permit diagnosticarea precisă a bolii. Chistul Baker trebuie diferențiat de:
 • - Glossary Link Lipom - presiune mai puțin rezistentă, comparativ cu chistul Baker;
 • - Glossary Link Anevrism - diferențiat prin evaluarea Doppler (cu ultrasunete);
 • - Glossary Link Hernie – în cazuri rare, în urma unui incident traumatic;
 • - Glossary Link Tromboflebită;
 • - Artrită inflamatorie;
 • - Tumori.
 
Diagnosticul imagistic poate include radiografii simple, Glossary Link artrografie, investigații cu ultrasunete și RMN. Radiografiile simple pot ajuta la detectarea unor alte afecțiuni asociate cu chisturile popliteale, cum ar fi osteoartrita, artrita inflamatorie.
 
Artrografia directă implică injectarea intra-articulară la nivelul genunchiului a unui element gazos sau un mediu de contrast pe bază de iod, urmată de mobilizarea articulației pentru a susține contrastul la nivelul chistului. 
 
Ecografiile sunt utile deoarece sunt neinvazive și nu folosesc radiații. Pot ajuta la detectarea chisturilor, permit identificarea dimensiunii și localizării lor, dar nu permit diferențierea exactă de alte afecțiuni. Standardul de aur pentru diagnosticarea chisturilor Baker și diferențierea lor de alte boli rămâne imagistica prin rezonanță magnetică, ce permite evaluarea întregului spectru de tulburări asociate. 
 

Tratament

Unele astfel de chisturi se reduc de la sine fără niciun tratament, fiind nevoie doar de monitorizare constantă, dar dacă acesta produce simptome, necesită intervenție pentru a preveni agravarea. Dacă acesta este legat de o altă afecțiune, trebuie intervenție și în acest sens, cum ar fi prin administrarea de medicamente pentru poliartrita reumatoidă sau de fizioterapie pentru osteoartrită. 
 
Alte tratamente pentru chistul Baker pot include:
 • - Medicamente analgezice pentru ameliorarea durerilor cauzate de chist;
 • - Artrocenteză pentru a îndepărta excesul de lichid din spațiul intra-articular;
 • - Injecții cu steroizi în articulații pentru a reduce dimensiunea chistului;
 • - Intervenții chirurgicale pentru înlăturarea chistului.
 
Uneori, un chist poate fi drenat (aspirat). Drenarea fluidelor presupune folosirea unui ac pentru a extrage excesul de lichid din articulația genunchiului, pentru a ameliora simptomele. Cu toate acestea, chistul poate reapărea în timp.
 
În cazuri rare, se îndepărtează prin intervenție chirurgicală dacă devine foarte mare sau cauzează simptome.  Majoritatea chisturilor Baker nu necesită intervenție chirurgicală. Această procedură este indicată, de obicei, când apar simptome severe și când alte tratamente nu dau randament. De multe ori, chiar și după o intervenție chirurgicală, chistul poate să reapară. Chirurgia pentru a elimina chistul se realizează  pentru a bloca acea conexiune dintre chistul Baker și articulația genunchiului. Chistul este, de asemenea, eliminat prin operație deschisă. Chirurgia poate fi efectuată pentru a trata o problemă care stă la bază în același timp - de exemplu, repararea unei leziuni de menisc. Intervenția se efectuează fie sub anestezic general, fie prin anestezie spinală, care afectează doar jumătatea inferioară a corpului. Se realizează o Glossary Link incizie la nivelul chistului, acesta este apoi localizat și separat de țesuturile din jur, se identifică zona capsulei comune, unde se pare că a apărut chistul. Genunchiul va fi bandajat și se va aplica o atelă de sprijin. Este posibil să aveți un anumit disconfort după intervenție chirurgicală și veți beneficia de medicamente analgezice pentru a controla disconfortul.
 
E nevoie de repaus, evitarea activităților dificile care suprasolicită genunchiul, se pot aplica comprese cu gheață pentru ameliorarea durerii, bandaje de compresie - ajută la susținerea genunchiului etc. Pe timpul nopții se recomandă ca piciorul afectat să fie poziționat puțin mai sus de restul corpului.
 
Dintre medicamente, se recomandă medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene, medicamentele cu efecte analgezice (reducerea durerii) și antipiretice (reducerea febrei). Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) pot ajuta la ameliorarea durerii și pot, de asemenea, să limiteze inflamația și umflarea. Uneori apar efecte secundare, ca durerea de stomac, iar unele persoane trebuie să discute cu medicul înainte de a urma un astfel de tratament, cum e cazul persoanelor cu Glossary Link astm, Glossary Link hipertensiune arterială, insuficiență renală și insuficiență cardiacă.
 
Terapia fizică susținută poate ajuta la întărirea musculaturii, reducerea simptomelor și menținerea funcționalității genunchiului. 
 
Este important ca orice problemă de bază a genunchiului să fie tratată dacă aveți chistul Baker. De exemplu, dacă aveți osteoartrită, o injecție de steroizi în zona genunchiului poate ajuta la ameliorarea durerii și a inflamației, deși nu garantează protecția de reapariția chistului. Dacă aveți o leziune a genunchiului, tratarea acesteia poate ajuta și la tratarea chistului Baker. 
 
Gheața poate, de asemenea, ajuta la reducerea umflăturilor și durerii. Nu puneți gheața direct pe piele, deoarece ar putea provoca dureri (gheața trebuie pusă în pungă, iar punga învelită într-un prosop). Aplicați pachetul de gheață timp de 10-30 de minute. Mai puțin de 10 minute are un efect redus, iar mai mult de 30 de minute poate afecta pielea.
 

Alimentatie/Stil de viatã

Articulațiile genunchiului sunt predispuse la răniri în timpul activităților sportive. Prevenirea traumatismelor la genunchi poate reduce riscul dezvoltării chistului Baker, în primul rând, sau riscul de recidivă după tratament.
 
În cazul efecturării activităților sportive, realizați mișcări de încălzire a articulațiilor genunchiului și țesutului moale, și întindeți mușchii înainte de a începe activitatea sau sportul. Purtați încălțăminte de susținere corespunzătoare activității efectuate, iar după antrenament efectuați mișcări ușoare de stretching susținute.
 
Dacă simțiți durere la nivelul genunchiului, opriți imediat activitatea, aplicați pungi de gheață pentru a preveni și reduce umflarea și solicitați sfatul medicului.
 
Mențineți-vă la o greutate normală, adoptați un stil de viață sănătos și solicitați recomandări privind greutatea ideală. Pe lângă faptul că o greutate prea mare suprasolicită genunchiului, poate agrava simptomele.
 

Bibliografie

Baker Cyst, Patient Info, link: https://patient.info/health/knee-pain-patellofemoral-pain/bakers-cyst 
Baker Cyst, Better Health, link: https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/bakers-cyst 
What is a Baker cyst (popliteal cyst)?, Medical News Today, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/184714.php 
Baker Cyst, Mayo Clinic, link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/bakers-cyst/symptoms-causes/syc-20369950 
Baker Cyst, Phyiopedia, link: https://www.physio-pedia.com/Baker%27s_Cyst 
 
 
Surse foto: 
Baker Cyst: Care Instructions, My Health Alberta, link: 
https://myhealth.alberta.ca/Health/aftercareinformation/pages/conditions.aspx?hwid=uh5176 
Ask the doctor: How do you treat a Baker cyst?, Harvard Health Publihing, Harvard Medical School, link: https://www.health.harvard.edu/knees/how-do-you-treat-a-bakers-cyst 
 
Ultima modificareJoi, 10 Mai 2018 20:42

Pe aceeasi tema

Ca sa postezi trebuie sa faci LOGIN
Back to top