Ulcerul de gambă

Ulcerele de gambă sunt  leziuni deschise ale pielii (răni), de cele mai multe ori dureroase, care apar la nivelul genunchiului sau labei piciorului datorită pierderii de substanţă dermoepidermică. Rana are aspectul unui crater, ulceraţie tumefiată sau escară.

Introducere

Ulcerul de gambă  este o imflamaţie recurentă, de lungă durată (cronică),  a  pielii de la nivelul gambei sau labei piciorului, care are nevoie de patru până la şase săptămâni pentru a se vindeca.

Ele pot fi împărţite în :
•    ulcere venoase, care se datorează circulaţiei venoase deficitare în picioare
•    ulcere arteriale, care apar datorită problemelor circulatorii arteriale
•    ulcere cauzate de diabet (picior diabetic).

Mai mult de 75-80% din totalul ulcerelor de gambă sunt ulcere  venoase, cauzate de probleme ale circulaţiei venoase, care se întâlnesc mai ales la pacienţi cu vârstă înaintată, care sunt imobilizate la pat sau se mişcă foarte greu.


Simptome

Principalele simptome ale ulcerului de gambă sunt:
 •    glezne umflate ( Glossary Link edem)
•    modificări de culoare și Glossary Link pigmentare a pielii din jurul ulceraţiei
•    întărirea pielii din jurul rănii, ceea ce poate face ca piciorul să se simtă tare și să se asemene cu forma unei sticle de șampanie cu susul în jos
•    senzaţie de greutate în picioare
•    picioare dureroase sau umflate
•    pielea de pe picioare roşie, descuamată, solzoasă și  pruruiginoasă (eczeme varicoase)
•    vene umflate şi mărite  (varice)
•    scurgeri neplăcute și urât mirositoare.

Semne ale unei infecții
Glossary Link Ulcer de gambă poate fi sensibil la infecţiile bacteriene. Simptomele unui ulcer de gambă infectat pot include:
•    agravarea durerii
•    secreţii de culoare verzuie provenind de la ulcer
•    înroșirea și umflarea pielii din jurul rănii
•    temperatură ridicată (febră).

Impact

Se estimează că ulcerele de gambă afectează aproximativ 1 din 500 de oameni, ele devenind din ce în ce mai des întâlnite odată cu înaintarea în vârstă. Astfel după 80 de ani aproximativ 1 din 50 de persoane suferă de această afecţiune.

Mai expuse riscului de a dezvolta ulcer de gambă sunt şi persoanele care au dificultăţi în a se deplasa, din cauza unei probleme, cum ar fi osteoartrita, fractură de picior,  Glossary Link obezitate sau  Glossary Link paralizie. Totodată o operație recentă la picior, la nivelul şoldului sau  genunchiului, sau prezenţa varicelor (vene umflate şi mărite) cresc riscul de a dezvolta ulcere de gambă.


Cauze

Ulcerul venos de gambă poate apare ca urmare a unui traumatism minor, dacă există o problemă cu circulația sângelui în venele piciorului. Dacă se întâmplă acest lucru, presiunea din interiorul venelor crește, această presiune constantă putând determina deteriorarea treptată a vasele de sânge mici din jurul leziunii, tumefierea pielii, distrugerea ei, apariţia edemului şi formarea ulceraţiei, în cele din urmă.
Dacă nu se administrează un tratament pentru îmbunătăţirea circulaţiei la nivelul picioarelor, ulcerul se va vindeca într-o perioadă mare de timp.

O serie de factori pot crește riscul de a dezvolta ulcer venos de gambă, cum ar fi:
- obezitatea  -  aceasta crește presiunea în venele picioarelor
- imposibilitatea de a se deplasa pe o perioadă lungă de timp  -  acest lucru poate slăbi mușchii gambei, care pot afecta circulația în venele picioarelor
- tromboza venoasă profundă (TVP) -  cheagurile de sânge care se dezvoltă în picior, pot deteriora valvele
- varice  -  vene umflate şi mărite cauzate de circulaţia defectoasă a sângelui
- leziunii anterioare ale piciorului, cum ar fi un os rupt sau fracturat, ceea ce poate cauza TVP
- intervenţii chirurgicale anterioare la picior, cum ar fi o înlocuire a şoldului sau  a genunchiului, care îngreunează mult mișcarea
- înaintarea în vârstă - în general, oamenii se mişcă mult mai greu pe măsură ce îmbătrânesc.

Diagnostic

Diagnosticul se bazează în mare parte pe simptome și pe examinarea fizică a piciorului afectat, cu toate că pot fi necesare şi teste suplimentare.

Examenul fizic și istoricul medical
Medicul poate examina piciorul, pacientul stând atât în picioare cât și culcat. Varicele vor fi mai evidente atunci când pacientul se află în picioare, iar ulcerul va fi mai ușor de examinat, în poziţia culcat. Medicul va întreba dacă există şi alte simptome suplimentare asociate cu ulcere venoase de gambă, cum ar fi umflarea gleznelor și piele pigmentată sau întărită. Va încerca  de asemenea să detecteze, pulsul la glezne, pentru a se asigura că circulația sângelui prin arterele  din picior este corespunzătoare. Medicul sau asistenta medicală  va încerca să determine cauza ulcerului, întrebând despre orice afecţiuni care ar putea sta la baza, cum ar fi  diabetul zaharat sau  tromboza venoasă profundă (TVP) , precum și orice accidente anterioare, ulcere sau intervenţii chirurgicale la piciorul afectat.

Examenul Doppler
Pentru a exclude  boala arterială periferică  (o boală care afectează arterele), ca o posibilă cauză de simptome, va trebui să efectuaţi un test cunoscut sub numele de  examenul Doppler. Testul presupune măsurarea tensiunii arteriale la glezne şi compararea cu tensiunea arterială din membrele superioare. Aceste măsurători sunt luate cu o sondă Doppler, care foloseşte undele sonore pentru a determina fluxul de sânge în artere. Presiunea arterială ar trebui să fie aproximativ la fel în brațe ca și în picioare. Este important să se efectueze această verificare înainte de se stabili diagnosticul deoarece tratamentul pentru boala arterială periferică este diferit de cea pentru ulcere venoase. Unul dintre principalele tratamente utilizate pentru ulcerele venoase constă în purtarea unor bandaje de compresie pentru îmbunătățirea circulației în picioare, dar acest lucru  poate fi contraindicat dacă suferiţi de boala arterială periferică.


Tratament

Cu un tratament adecvat, cele mai multe ulcere venoase de gambă se vor vindeca în termen de trei-patru luni. Tratamentul trebuie întotdeauna să fie realizat de către un cadru medical instruit în terapia de compresie pentru ulcere de gambă.

Curățarea și pansarea ulcerului
Primul pas este eliminarea oricăror resturi de ţesut mort și aplicarea unui pansament adecvat.  Acest lucru va oferi cele mai bune condiții pentru vindecarea ulcerului. Un pansament simplu, nelipicios va fi folosit pentru acoperirea zonei afectate, fiind necesară schimbarea lui o dată pe săptămână.

Bandajele de compresie
Pentru a îmbunătăți circulația sângelui în picioare, se va aplica un bandaj ferm de compresie pe piciorul afectat. Aceste bandaje sunt concepute pentru a strange   picioarele și a determina astfel sângele să curgă în sus, spre inimă. Există mai multe tipuri diferite de bandaj utilizate pentru a trata ulcere venoase de gambă, care pot fi formate din două, trei sau patru straturi diferite. Aplicarea unui bandaj de compresie este o procedură care trebuie să se facă numai de către un cadru medical calificat. Bandajarea piciorului se face de obicei după ce zona a fost pansată. Bandajul se schimbă o dată pe săptămână odată cu pansamentul. Când bandajele de compresie sunt aplicate pentru primele dăţi  ulcerul devine, de obicei,  mult mai dureros. În mod ideal, ar trebui să vă administraţi un Glossary Link paracetamol sau un analgezic prescris de către medicul de familie. Durerea se va diminua odată ce ulcerul începe să se vindece, dar acest lucru poate dura până la 10-12 zile.
Purtarea bandajului de compresie trebuie să se facă exact așa cum aţi fost instruit de cadrul medical, doctor sau asistentă, care l-a aplicat. Dacă aveți orice probleme, cel mai bine este să contactaţi asistenta, în loc de a încerca să-l scoateţi singur. În cazul în care bandajul de compresie se simte un pic prea strâmt și este inconfortabil în pat, pe timp de noapte, o scurtă plimbare vă poate ajuta de obicei. Cu toate acestea, dacă apar dureri severe în partea din față a gleznei sau în partea de sus a piciorului, sau în cazul în care degetele de la picioare devin albastre și umflate, va trebui taiat bandajul. Odată  scos bandajul, păstrați piciorul foarte ridicat și contactați asistenta sau medicul cât mai curând posibil.

Tratarea simptomelor asociate
Umflarea picioarelor și gleznelor
Ulcere venoase de gambă sunt adesea însoțite de umflarea picioarelor si gleznelor (edem),  datorită acumulării de fluid. Acest lucru poate fi controlat prin aplicarea bandajelor de compresie şi prin păstrarea piciorul afectat ridicat ori de câte ori este posibil, în mod ideal, cu degetele de la picioare la același nivel ca și ochii. De asemenea continuarea activităţilor normale, zilnice şi practicarea de exerciţii fizice regulate vor ajuta la reducerea umflării picioarelor.

Mâncărimi ale pielii
Unele persoane cu ulcere venoase de gambă dezvoltă erupţii cutanate solzoase şi mâncărimi ale pielii. Acest lucru este uneori cauzat de o afecțiune numită Glossary Link eczemă varicoasă, care pot fi tratată cu o cremă sau unguent cu corticosteroizi. În cazurile severe, poate fi necesară consultarea unui medic dermatolog. Mâncărimile pielii pot fi, de asemenea, cauzate de o reacție alergică la pansamentele sau cremele aplicate. Dacă se întâmplă acest lucru, vor trebui efectuate teste alergice. Este important să se evite zgârierea picioarele, dacă se simt mâncărimi, deoarece acest lucru ar putea provoca deteriorarea pielea, ceea ce poate  duce la apariţia de ulcere suplimentare.

Tratarea unui ulcer infectat
Uneori ulcerul poate prezenta semne de infecţie (elimină o cantitate mare de puroi, este mult mai dureros, roşeață în jurul rănii, etc.). Dacă ulcerul devine infectat , ar trebui să fie curățat și bandajat ca de obicei, cu toate că ar putea fi necesară  oprirea  bandajării de compresie, până la dispariția infecției. Se recomandă să se păstreze, de asemenea, piciorul ridicat ori de câte ori este posibil și administrarea unui tratament de șapte zile cu antibiotice. Scopul tratamentului cu antibiotice este de a vindeca infecția. Cu toate acestea, antibioticele nu au nici un efect benefic asupra vindecării ulcerului și ar trebui să fie utilizate numai în perioade de scurtă durată, pentru tratarea ulcerelor care se infectează.

În cazuri deosebit de grave, când se ajunge în stadiul de cangrenă este posibil ca medicul să recomande, ca ultimă variantă de salvare a vieţii pacientului, amputarea chirurgială. Prin acest procedeu va fi indepartată zona afectată, va fi restabilit fluxul sanguin normal la nivelul gambei si vor fi evitate astfel alte complicaţii.

Tratamente alternative
Fitoterapie
Symphytum officinale (tătăneasă). Se beau 2-3 ceaiuri pe zi dintr-un Glossary Link decoct, cu o linguriţă de rădăcină la 250 de ml de apă, ce se fierbe 20-30 de minute. Se poate folosi şi sub formă de tinctură, din 20 g rădăcină mărunţită la 100 ml de alcool de 70 de grade, macerat opt zile. Se foloseşte ca bandijonări pe ulcer.
Salvia officinalis (salvie). Se beau două căni pe zi dintr-o infuzie, cu două linguriţe de plantă la 250 de ml de apă. Infuzie din 10 g de frunze la 200 ml de apă clocotită, sub formă de comprese reci.
Brassica rapa (rapiţă). Frunzele se pun pe ulcer şi se lasă acolo o zi şi o noapte. Se pot pune şi comprese dintr-o infuzie, 50g la un litru de apă în clocot.
Brassica oleraccea (varza albă). Frunzele au efect cicatrizant. Se pun frunzele pe rană, se bandajează şi se lasă o zi şi o noapte, apoi se schimbă până la vindecare.

Glossary Link Apiterapie
Propolis, soluţie alcoolică 5%, se pulverizează pe rană, 3-4 minute de fiecare şedinţă, 10-20 şedinţe până la vindecare. După fiecare şedinţă se aplică pe ulcer pansament cu unguent (20% propolis în vaselină) sau soluţie 5%.


Alimentație/Stil de viațã

Puteți reduce riscul de a dezvolta un ulcer de gambă în mai multe moduri, cum ar fi purtarea ciorapilor de compresie, pierderea în greutate şi îngrijirea atentă a pielii. Persoanele cu cel mai mare risc de a dezvolta ulcere de gambă sunt cele care au mai  avut anterior un ulcer de gambă.

Ciorapii de compresie. Aceste ciorapi sunt special concepuţi pentru a strânge în mod constant picioarele, îmbunătăţind astfel circulaţia. Ei sunt de obicei mai strânşi la gleznă și, treptat, mai flexibili în partea de sus a piciorului, acest lucru încurajând sângele să se întoarcă în sus, spre inimă. Pentru a fi eficienţi, aceste ciorapi trebuie să fie purtaţi în orice moment. Ciorapii de compresie sunt disponibili într-o varietate de diferite dimensiuni, culori, stiluri și presiuni.

Pierderea în greutate. Dacă sunteți obez, pierderea în greutate poate ajuta la prevenirea ulcerelor venoase ale piciorului. Acest lucru se datorează faptului că excesul de greutate duce la o presiune ridicată în venele din picioare, care pot deteriora pielea. Ulcere venoase sunt mult mai frecvente în rândul persoanelor obeze decât la persoanele cu greutate normală. Pentru a pierde în greutate, se recomandă cel puțin 150 de minute de exerciții de intensitate moderată în fiecare săptămână. Ar trebui să încercați, de asemenea, să aveți o dietă sănătoasă, echilibrată.
Dacă sunteți în măsură să efectuați 150 de minute de exerciții pe săptămână, ar trebui să urmăriți să efectați 45 de minute de exerciții fizice de intensitate moderată, de cel puțin trei ori pe săptămână. Mersul pe jos este o formă astfel de exercițiu de intensitate moderată, și ar trebui evitat statul jos sau în picioare pentru perioade lungi de timp. Ridicarea picioarelor, ori de câte ori este posibil, poate ajuta, de asemenea.

Tratarea problemelor care stau la bază. În unele cazuri, este nevoie de tratarea afecțiunilor care pot crește șansele de a dezvolta un ulcer de gambă, cum ar fi varicele. Varicele pot fi adesea tratate cu ajutorul unui procedeu în care se introduce un Glossary Link cateter (un tub flexibil subțire) în venele afectate și unde radio de înaltă frecvență sau lasere sunt utilizate pentru a le etanșa.


Bibliografie

www.nhs.uk

Bioterapie - Virgil T.Geiculescu 

 

Ultima modificareDuminică, 11 Mai 2014 17:48

Pe aceeasi tema

O să te intereseze și: « Chistul Baker Fasceita plantară »
Ca sa postezi trebuie sa faci LOGIN
Back to top