Displazia congenitala de sold

displazie1_rs.jpgDisplazia congenitala de sold (DCS) cuprinde un spectru de afectiuni ce intereseaza femurul proximal si acetabulul care progreseaza catre subluxatia si dislocarea articulatiei soldului.
Aceasta afectiune se contureaza in perioada neonatala, iar diagnosticul si tratamentul ei sunt extrem de importante pentru evitarea unei morbiditati semnificative.
 
Etiologie:

Factorii etiologici sunt fiziologici, mecanici si posturali.

Afectiunea apare mai ales la fetite (raport F :B = 9 :1) si are un net Glossary Link caracter familial. Baietii fac mult mai rar DCS, dar prezinta de obicei forme mai severe.

DCS afecteaza mai frecvent primii nascuti si copiii proveniti din sarcini cu prezentatie pelviana. Prezentatia pelviana se caracterizeaza prin hiperflexia soldului si reducerea mobilitatii acestuia, ceea ce duce la intinderea capsulei si ligamentelor precum si la dezvoltarea insuficienta a acetabulului.

DCS se asociaza in 20% din cazuri cu torticolisul muscular Glossary Link congenital si in 10% din cazuri cu metatarsus adductus.

Postnatal, mentinerea soldului in adductie si extensie (« infasatul ») poate conduce la dislocarea capului femural.

Afectiunea este apanajul rasei albe : DCS nu apare niciodata la rasa neagra si afecteaza extrem de rar rasa galbena.

In tara noastra, incidenta este de 2‰ si se intalneste cu predilectie in zonele muntoase.

Manifestari clinice:

Screening-ul DCS trebuie efectuat la toti nou-nascutii.
 1. Manevra Barlow: Examinatorul prinde gamba si coapsa in palma astfel incat policele sa fie asezat pe linia inghinala, iar mediusul si inelarul pe marele trohanter. Genunchiul se flecteaza la 130° iar coapsa in unghi drept.  Se face abductia coapsei si la 45° se preseaza pe marele trohanter facand o miscare de rotatie. In DCS in acest moment capul femural aluneca din acetabul. Apoi se efectueaza adductia coapsei si se preseaza policele in plica inghinala. Capul femural trece peste marginea posterioara a acetabulului cand se renunta la presiunea de pe trohanterul mare.
 2. Manevra Ortolani: Copilul este plasat in Glossary Link decubit dorsal cu coapsele si genunchii flectati la 90°. Ambii genunchi se prind in comisura palmara cu policele plasat pe marginea interna a coapsei, indexul si mediusul pe fata externa a coapsei, iar inelarul si auricularul pe fata posterioara a gambei.  In primul timp se face adductia si in al doilea timp se face abductia.  In timpul adductiei se exercita o presiune pe genunchi si se impinge cu policele spre in afara. Capul femural paraseste acetabulul, moment in care se percepe un zgomot articular numit « clic ». La reducerea capului prin manevra de Glossary Link abductie capul revine in acetabul si se aude un zgomot articular ce semnifica trecerea capului femural peste labrumul acetabular.
 3. Devierea fantei vulvare.
 4. Asimetria pliurilor de pe fata interna a coapsei si din regiunea subfesiera NU este semn de DCS, deoarece acestea sunt determinate de dispozitia tesutului adipos.
 5. Retard motor: copiii cu DCS stau in sezut nesprijiniti dupa varsta de 8 luni si achizitioneaza mersul dupa 18 luni.
 6. La copiii mai mari: mersul schiopatat, lordoza lombara accentuata, mersul pe varfuri, diferenta de lungime intre membrele inferioare.
Probe paraclinice:
 1. Ecografia de sold  - evidentiaza componenta cartilaginoasa si acetabulul, motiv pentru care este metoda imagistica de electie pana la varsta de 4 luni.
 2. Radiografia fata-bazin - este inutila pana la varsta de 4 luni, deoarece exista foarte multe structuri cartilaginoase ce nu se pot vizualiza. Dupa varsta de 4 luni insa, radiografia de bazin poate stabili cu certitudine diagnosticul de DCS. Semnele radiologice urmarite sunt:
 • Oblicitatea tavanului cotiloidian
 • Departarea extremitatii superioare a femurului de cotil
 • Intarzierea aparitiei nucleilor superiori ai femurului dupa varsta de 8 luni.
Diagnostic pozitiv:

DCS constituie o urgenta. Orice suspiciune a medicului neonatolog, pediatru sau a medicului de familie trebuie confirmata sau infirmata de medicul specialist in Glossary Link ortopedie pediatrica.
 
Tratament:

Strategia terapeutica depinde de varsta si de severitatea DCS.
 1. Nou-nascut: Copilul va fi pozitionat cu coapsele in abductie si flexie timp de 1-2 luni. In aceasta pozitie capetele femurale sunt bine centrate in cotil. Acest lucru se realizeaza cu ajutorul scutecului. Folosirea a doua sau trei scutece nu aduce nici un beneficiu suplimentar. Daca afectiunea este mai severa se recomanda utilizarea unui aparat de abductie a coapselor, in care soldul sa fie mobil – hamul Pawlik.
 2. 1-6 luni: Hamul Pawlik este metoda terapeutica de electie. Daca acesta nu da rezultate, se va aplica tratamentul chirurgical.
 3. 6-18 luni: Tratamentul chirurgical este de electie.
 4. 18 luni-8 ani: La aceasta etapa de varsta deformarile sunt atat de severe incat afectiunea necesita o abordare chirurgicala extensiva.
Complicatii:

Nediagnosticata la timp si netratata sau tratata necorespunzator, DCS se transforma in luxatie de sold la varsta la care copilul incepe sa stea in picioare si sa paseasca.

O complicatie iatrogena severa a DCS este necroza capului femural.
 
In loc de concluzii:
 1. Trebuie combatut obiceiul de a infasa nou-nascutul.
 2. Nu va fi utilizat premergatorul la copiii cu DCS, deoarece acesta poate agrava substantial boala.
 3. Este strict contraindicata imobilizarea copilului in aparat gipsat in pozitia corectata a soldurilor, deoarece in timp se produce necroza capului femural.

Sursa: InfoMedik

Ca sa postezi trebuie sa faci LOGIN
Back to top