Pierderea auzului

Hipoacuzia sau surditate este o dificultate de perceperea a sunetelor. Disparitia totala a auzului se numeste cofoza.

Introducere

Deteriorarea auzului face comunicarea o adevarata problema si reduce cantitatea de informatie utila pe care o primim din mediu inconjurator. Din fericire , arareori auzul se pierde complet. Exista trei tipuri de surzenie, din cauze conductive, senzorineurale si mixta. Pierderea auzului conductiv se produce cand undele sonore din lumea exterioara nu mai ajung la urechea interna, in general din cauza unui Glossary Link blocaj  in canalul exterior al urechii sau din cauza unor probleme ale urechii medii sau ale timpanului. Hipoacuzia de transmisie  poate fi usor de corectat.
De obicei varstnicii observa o scadere progresiva a auzului (prezbiacuzia). Prevalenta scaderii auzului la persoane cu  varsta peste 65 si este de 30% iar peste 75 de ani este de 40-50%. Cu toate acestea hipoacuzia la varstnici trebuie evaluata si nu atribuita inaintarii in varsta. De asemenea hipoacuzia la varstnici faciliteaza dementa (care poate fi atenuata prin corectie adecvata). Pierderea auzului pentru frecventele inalte afecteaza semnificativ intelegerea vorbirii.

Simptome

Reducerea auzului (hipoacuzia) este primul simptom ce poate avea cauze multiple. Hipoacuzia poate fi fluctuanta insotita uneori cu ameteli, durere sau senzatie de plenitudine otica, (senzatia de infundare a urechii, vocea proprie se aude in cap) tinitus (tiuit in urechi), vertij, puroi sau alte secretii ce se scurg din urechi care pot fi datorate infectiilor ce determina pierderea auzului.
Dificultatea de a intelege, evitarea conversatiei si interactiunii sociale, depresia sunt alte semne ale scaderii auzului. Persoanele care isi pierd auzul nu sunt prea constiente de acest lucru. Prietenii si cei apropiati sunt primii care observa acest lucru si ii atentioneaza.

Impact

Pentru ca este un handicap invizibil, persoanele  ce sufera de Glossary Link hipoacuzie pot deveni tinta constanta a furiei, fustrarii familiei, prietenilor sau chiar a strainilor. Pacientii adesea neaga problema, se prefac ca nu exista nimic in neregula dar ei sunt supusi unui stres semnificativ. Ei sunt  cel mai adesea izolati,  tacuti, temandu-se de situati jenante. Impactul psihologic negativ in timp al hipoacuziei este foarte evident, cu cat mai mare este pierderea auzului cu atat efortul lor de a intelege mediul este mai mare si  ei sufera frecvent stari de nervozitate, instabilitate, nesiguranta, inchidere emotionala, lipsa comunicarii.

Cauze

Hipoacuzia poate fi clasificata in trei categori de transmitere, neurosenzoriala sau mixta. Hipoacuzia de transmitere apare secundar in cazul leziunilor conductului auditiv extern, membranei timpanice sau urechii mijlocii. Aceste leziuni impiedica transmiterea eficienta a sunetului spre urechea externa.
Hipoacuzia neurosenzoriala este determinata de leziuni la nivelul urechii interne (senzoriala) fie la nivelul nervului auditiv. Aceasta distinctie este importanta deoarece pierderea senzoriala a auzului este uneori reversibila si rareori amenintatoare pentru viata. O hipoacuzie nervoasa este rareori recuperabila si se poate datora unei tumori cerebrale care poate pune, uneori ,in pericol viata daca nu se actioneaza pentru tramamentul adecvat.
In cazul pierderii senzorineurale a auzului, sunetele ajung la urechea interna dar impulsurile un ajung pana la creier din cauza unei afectiunii a urechii interne sau a nervului auditiv, care poate fi provocata de varsta inaintata, o boala arteriala (care reduce aportul de sange la nervul auditiv) si expunerea prelungita la niveluri excesive de zgomot (peste 85  de decibeli). Un zgomot brusc sau prelungit la locul de munca sau la un concert de muzica rock poate vatama terminatile foarte fine ale nervului auditiv. Chiar unele medicamente pot afecta auzul, ca streptomicina, gentamicina, neomicina. 
Cele mai comune cauze ale pierderii auzului conductiv includ inflamatia urechii medii, un furuncul in urechea externa si ceara adunata in canalul urechii, mentinerea unui lichid gros in urechea interna in urma infectari, boala Meniere si imbatrinirea.  
Surzenia temporara poate sa apara in timpul zborului cu avionul si este provocata de modificarea presiunii aerului in urechea medie. Expunerea la zgomot puternic determina pierderea auzului si poate afecta persoane de orice varsta.
Alte cauze care provoaca scaderea auzului  includ infectiile virale (meningita bacteriana, oreionul, multe infectii ce afecteaza cohleea, herpesul, rujeola), traumatisme craniocerebrale cu fractura de os temporal, accidente de circulatie, traume sonore puternice, modificari bruste ale presiunii ambiante ce apare in anumite situatii.
Tumorile benigne ce se dezvolta in canalul auditiv, otoscleroza (afectarea structurilor osoase de la nivelul urechii medii), lovituri cu palma peste ureche pot determina scaderea auzului.
 
Cauze psihoemotionale 
Urechile sunt organele auzului. Ele capteaza, primesc si transmit prin codificare mesajele sonore. Sunt reprezentarea capacitatii nostre de a asculta, integra, accepta ceea ce vine din exterior. Cand exista o diminuare a acuitatii auditive se vorbeste despre hipoacuzie. Cand aceasta acuitate se stinge complet sau intr-o masura foarte importanta se vorbeste despre cofoza. In mentalitatea unui hipoacuzic persista idea ,,mai bine surd decat sa auzi asa ceva ,,si in acest caz se alege sa nu mai auda si se decide sa fie izolat de ceilalti. Pentru ca se simte foarte repede respingerea, urechile se ,,astupa ,,datorita atitudinii create. Uneori hipoacuzicii (care aud ceva dar nu foarte clar ) sunt in situatia ca nestiind ce sa raspunda fac pe surdul si isi creaza un sentiment de teama ca vor  fi iar neintelesi. Aceste persoane prefera sa se retraga in interiorul lor, sa intre in singuratatea fiintei lor. Persoanele afectate de hipoacuzie trebuie sa inteleaga ca, fie ca vor fie ca nu vor, timpul face in asa fel incat problemele nerezolvate din viata lor sa nu dispara daca se fac ca nu aud . Tendinta acestor bolnavi este ca vor sa rezolve totul  singuri  in loc sa ceara ajutor atunci cand cu adevarat au nevoie.
Persista inchiderea afectiva fata de ceilati si se fac eforturi pentru ascunderea emotiilor, frustrarilor . Aceste persoane prefera sa se inchida in ele insele nestiind prea bine cum sa exprime aceste sentimente. Exista tendinta sa fie foarte incapatanati si sa faca pe surdul deoarece vor sa faca asa cum vor ele si nu accepta sa li se dicteze sau sa li se dea sfaturi. Ele prefera sa se indeparteze de lume deoarece oricum le este teama in alegerile pe care le fac. 

Diagnostic

Diagnosticul unei hipoacuzii se bazează in special pe rezultatele investigaţiilor audiometrice care se fac cu ajutorul audiometrului. Audiograma ofera informatii valoroase in ceea ce priveste pierderea auzului si tipul de hipoacuzie. Informatiile in urma acestor testari (teste audiologice care cuprind masurarea pragurilor pentru tonuri pure, pragul de receptie a vorbirii, discriminarea vorbirii, testarea reflexului acustic) ajuta  la stabilirea daca necesitatii a mai multor teste pentru diferentierea hipoacuziei senzoriale  si nervoase. 
Bolnavii ce prezinta mai multe simptome alaturi de pierderea auzului ca dureri de urechi, secretii in urechi, ameteli, tiuituri, trebuie sa se prezinte la un control de specialitate, la sectia ORL.

Medicul trebuie sa evalueze afectiunile anterioare care ar putea conduce la determinarea hipoacuziei precum infectii, otite repetate, expunere la zgomote puternice repetate, un istoric familial de hipoacuzie, traumatisme craniene, etc.

Tratament

Tratamentul se adreseaza afectiunii cauzatoare atunci cand este cunoscuta. Cauzele pierderii auzului trebuie determinate si tratate in conformitate cu problemele ce determina aparitia hipoacuziei. Administrarea medicamentelor ototoxice ar trebui intrerupta sau dozele reduse cu exceptia  cazurilor in care severitatea afectiunii pentru care sunt administrate (de obicei Glossary Link cancer sau o infectie grava) necesita acceptarea riscului de hipoacuzie. Pentru multe dintre cauzele care determina deficit de Glossary Link auz nu exista un tratament clar care sa conduca la vindecare, in aceste cazuri tratamentul implicand compensarea deficitului auditiv. Majoritatea pacientilor cu pierderi de auz pot beneficia de proteze auditive sau de implant cohlear in cazurile severe.
 
Tratament naturist
Un remediu naturist pentru remedierea scaderii auzului este folosirea tampoanelor imbibate in bitter suedez aplicate, zilnic, timp de 4- 6 ore, intr-un interval de 12-14 zile, in zona interioara a urechii. Un alt remediu eficient pentru imbunatatirea auzului foloseste comprese inmuiate in suc de varza cruda, 6-8 ore pe zi, introduse in ureche, timp de 12 zile. 

Alimentatie/stil de viata

Pentru cresterea rezistentei la infectii si alergii, medicii recomanda regularizarea echilibrului fluidelor din corp si combaterea bolii arteriale, a imbatranirii premature printr-o dieta sanatoasa bogata in cereale integrale, fructe, legume si continut scazut de zahar, carbohidrati rafinati si sare. Pentru mentinerea in conditii bune a urechii si mai ales daca pacientul sufera de rinita alergica sau boala Meniere (cauzata de acumularea de lichid in urechea interna care apasa terminatiile nervului auditiv ) se urmareste descoperirea factoriilor declansatori si actiunea asupra lor. Medicii recomanda sa se evite zgomotul brusc si puternic sau prelungit. 
Unele indicii care se observa atunci cand scade auzul sunt:
1. tiuitul urechilor.
2. sunetele obisnuite par infundate.
3. dificultate de a auzi soapte, zgomote mai fine. 
4. conversatiile cu ceilalti devin mai greu de realizat.
Cand apare expunerea la zgomote foarte puternice si de lunga durata este bine sa se protezeze urechile cu dopuri protectoare sau  casti speciale. Persoane cu hipoacuzie pot comunica folosind cititul pe buze, limbajul semnelor sau chiar ambele modalitati.

 

Bibliografie

 

Sanatate cu tratamente naturiste, Reader's Digest 
88 de simptome frecvente, Manualul Merck

 

 

 

 

Ultima modificareLuni, 19 Mai 2014 12:05
Ca sa postezi trebuie sa faci LOGIN
Back to top