Labirintita

Labirintita reprezintă infecţia urechii interne, a labirintului, fiind provocată cel mai adesea de infecţiile cronice, mai rar acute ale urechii medii şi apofizei mastoide.  Labirintul este corelat cu urechea medie, sistemul nervos central şi cu meningele.

Introducere

Labirintita este de fapt o tulburare a urechii interne, care se manifestă ca urmare a unei inflamații în această zonă. Urechea internă este alcătuită din două componente majore numite cochlea (cochilia sau melcul) și aparatul vestibular. Fiecare din aceste componente servesc unei funcții diferite. Cochilia este organul responsabil pentru Glossary Link auz pe când aparatul vestibular este responsabil pentru menținerea echilibrului.

În cazul labirintitei, fiecare dintre aceste componente pot fi afectate. Datorită dimensiunilor reduse (aproximativ 1,25 cm), infecția se poate răspândi cu ușurință de la o componentă la alta.

Urechea interioară are, de asemenea, un grup de nervi, care sunt responsabili pentru transmiterea semnalelor electrice de la urechea internă la creier. Inflamația acestor nervi se poate datora unei alte afecțiuni, numită nevrită vestibulară. Din cauza apropierii imediate a nervilor și a altor organe ale urechii interne, este uneori dificil de diagnosticat exact care componentă este afectată.

Simptome

Se poate descrie o labirintită acută difuză, când infecţia cuprinde labirintul în totalitate şi se manifestă prin surditate însoţită de zgomote auriculare, ameţeli sub formă de vertij rotator (bolnavul are senzaţia că obiectele din jur se învârtesc) sau că el însuşi se învârteşte, greţuri, vărsături, Glossary Link paloare, transpiraţii, stare de rău, tulburări de tonus muscular traduse prin tulburări de echilibru, tendinţa de a cădea într-o parte, tendinţa de a devia în mers (deviere influenţată de poziţia capului, devierea urmând direcţia labirintului cu funcţia diminuată).

La examenul clinic se constată leziunea urechii (perforaţia timpanică) şi prezenţa puroiului cu colesteatom, polipi şi Glossary Link nistagmus, mişcări, ritmuri de du-te vino ale globilor oculari în sens orizontal şi în acelaşi timp mişcări de rotaţie, formate dintr-o mişcare rapidă (secusa rapidă) spre urechea sănătoasă şi o mişcare lentă-de revenire, spre urechea bolnavă, a tulburărilor de echilibru.

Leziunile parcelare ale labirintului pot fi limitate la labirintul anterior (bolnavul acuză surditate, zgomote auriculare), sau posterior (bolnavul are greţuri, ameţeli, vărsături, nistagmus, tulburări de echilibru).

Apariţia complicaţiilor labirintice într-o Glossary Link otită cronică premerge o complicaţie intracraniană gravă, cum ar fi meningita sau abcesul Glossary Link cerebral sau cerebelos şi impune intervenţia rapidă a medicului.

Impact

Cele mai multe cazuri de labirintită virală apar la adulți cu vârsta cuprinsă între 30 și 60 de ani. Labirintita virală este considerată a fi o afecțiune des întâlnită în rândul adulților. Alte tipuri de infecții ale urechii sunt, de obicei, mult mai răspândite la copii decât la adulți.

Un studiu a constatat ca aproximativ unul din șase oameni care au vizitat medicul de familie, cu simptome de vertij, au labirintită.

Labirintita bacteriană este mult mai putin întâlnită, copiii mici sub doi ani fiind mult mai vulnerabili la a dezvolta această afecțiune. Labirintita bacteriană implică un risc mai mare de  pierdere permanentă a auzului. Se estimează că unul din trei cazuri de pierderi de auz dobândite, sunt cauzate de labirintita bacterienă.

Cauze

Nu se știe cauza exactă a acestei afecțiuni. Totuși există mai multe cauze potențiale care includ infecții virale (de exemplu răceala sau gripa), infecții bacteriene ale urechii medii (acestea sunt rare), meningita, traumatisme craniene, leziuni ale urechii, boli autoimune, alergii, medicamente care pot afecta urechea internă, colesteatom, consumul unor cantități mari de alcool, fumatul, tumori, și accident vascular cerebral.


Diagnostic

Medicul va diagnostica, de obicei, labirintita pe baza simptomelor, istoricul medical si un examen fizic. Multe afectiuni medicale pot provoca amețeli și vertij, astfel că vor trebui efectuate un număr de teste pentru stabilirea exactă a diagnosticului. Acestea pot include:
•  un examen fizic - medicul ar putea încerca să reproducă orice senzație de amețeală sau de vertij pacientului, cerându-i să întoarcă capul rapid sau să-și modifice poziția corporală
•  teste auditive - labirintita este mult mai probabilă să constituie cauza simptomelor dacă există  pierdere de auz.
•  verificarea ochilor- în cazul în care constată prezența nistagmus-ului, (mişcări de du-te vino ale globilor oculari în sens orizontal şi în acelaşi timp mişcări de rotaţie), aceasta este, de obicei, un semn clar că sistemul vestibular nu funcționează corect.

Nu există nici un test sau analiză care să determine sigur dacă labirintita este cauzată de o Glossary Link infecție virală sau bacteriană. Acest lucru se datorează faptului că în prezent este imposibil de a testa labirintul, în mod direct, pentru infecții, fără a deteriora structurile delicate care-l alcătuiesc.

Labirintita virală este mult mai frecventă, medicii, de obicei, putând afirma cu siguranță că labirintita este rezultatul unei infecții virale, cu excepția cazului în care există dovezi puternice care sugerează altfel, cum ar fi:
• labirintita apare la un copil foarte mic
• labirintita apare la un pacient care este deja cunoscut de a avea o infecţie bacteriană
• există simptome care sunt mai frecvent asociate cu labirintita bacteriana, cum ar fi greață, vărsături și pierderea totală a auzului.

Teste suplimentare

Testele suplimentare sunt de obicei necesare numai dacă există simptome suplimentare care sugerează o afceţiune mai gravă, cum ar fi meningita sau un accident vascular cerebral, ca de exemplu :
• dureri de cap severe
• confuzie mentală
• vorbire neclară
• slăbiciune sau Glossary Link paralizie pe o parte a corpului.
Aceste teste pot include punctie lombară, tomografie computerizată (CT) sau imagistică prin rezonanţă magnetică (RMN)


Tratament

Tratamentul labirintitei apărută în cursul unei otite acute presupune tratamentul corect al otitei acute supurate: drenajul larg al abcesului cald al casei timpanului şi asocierea la tratament a antibioticelor în doză mare (de preferat conform indicaţiilor antibiogramei din culturile efectuate din secreţia auriculară).

În labirintita ce complică evoluţia unei otite cronice se indică de urgenţă tratamentul chirurgical al otitei asociat cu tratamentul cu antibiotice în doze mari.În cazurile în care totuşi infecţia labirintului nu cedează, se face drenajul acestuia, prin trepanarea chirurgicală a labirintului.

Un număr mic de persoane prezintă simptome de amețeală și vertij, care durează de mai multe luni și, în unele cazuri, de mai mulţi ani. Acest lucru este, uneori, cunoscut sub numele de labirintită cronică.
Simptomele de labirintită cronică nu sunt, de obicei, la fel de severe ca în faza acută a bolii, deși chiar și uşoare amețeli permanente pot avea un impact considerabil asupra calității vieții, desfăşurarea activităţii la locul de muncă  sau a activităților zilnice.

Terapie de reabilitare vestibulară
Terapia de reabilitare vestibulară (VRT) este un tratament eficient pentru persoanele cu labirintita cronică. VRT încearcă să "recalifice" creierul și sistemul nervos pentru a compensa semnalele anormale care vin de la sistemul vestibular .
VRT este de obicei efectuată sub supravegherea unui fizioterapeut și implică o serie de exerciții menite să :
coordoneze mișcările mâinilor și ochilor
simuleze senzații de amețeală, astfel creierul începe să se obișnuiască cu semnalele perturbatoare trimise de către sistemul vestibular și apoi să le ignore
îmbunătățească echilibrul și capacitatea de mers pe jos.Alimentație/Stil de viațã

Există mai multe măsuri care se pot lua pentru a reduce riscurile de a face labirintită:
Ori de câte ori aveți orice fel de infecții în sfera tractului respirator, asigurați-vă că sunteți consultat imediat și începeți tratamentul cu antibiotice, dacă acestea sunt prescrise de către medic .
Infecțiile la nivelul urechilor nu trebuie ignorate,  trebuie tratate cât mai curând posibil.
Preveniți leziunile la cap. Purtați întotdeauna căști de protecție și alte echipamente de protecție a capului.
Evitați alcoolul ori de câte ori puteți. Acesta nu numai că reduce riscul de a avea labirintită , dar , de asemenea, reduce riscul de a contracta alte boli .
Deviniți conștient de efectele secundare ale medicamentelor pe care le luați. Unele medicamente pot afecta urechea internă .
Încercați să aveți o alimentație sănătoasă  pentru reducerea riscurilor de a face un accident vascular cerebral sau alte boli cardiovasculare și mențineți tensiunea arterială sub control.
Mențineți nivelul de zahăr din sânge sub control, dacă aveți diabet zaharat . Verificați-o în mod regulat și luați măsuri adecvate pentru a o aduce în limitele normale.
Faceți mișcare în mod regulat.
Bibliografie

Ultima modificareDuminică, 23 Martie 2014 19:44

Pe aceeasi tema

Ca sa postezi trebuie sa faci LOGIN
Back to top