Otita externă

Otitele externe sunt inflamaţii ale tegumentului de înveliş al conductului auditiv extern (şi timpanului) determinate de iritaţia prin scărpinat cu obiecte murdare (băţ de chibrit, scobitori, ace, agrafe de cap etc.), persistenţa unor corpi străini auriculari, pătrunderea de substanţe iritante în conduct, a apei murdare cu ciuperci (din genul aspergillus) şi microbi, prin scurgerile purulente din urechea medie (în otitele medii supurate cronice).

Introducere

Otita externă este un proces inflamator al canalului auditiv extern. Într- un studiu recent, o singură Glossary Link otită externă s-a dovedit a fi suficientă pentru a provoca, la 36 la sută dintre pacienți, întreruperea activităților zilnice pentru o durată medie de patru zile, iar la 21 la sută a fost necesar  repausul la pat. Dacă otita externă nu este tratată în mod corespunzător, mai ales la pacienții imunocompromiși, infecția se poate răspândi la țesuturile înconjurătoare și poate da complicații severe.

Structura unică a canalului auditiv extern contribuie la dezvoltarea otitei externe. Canalul auditiv extern este cald, întunecos și predispus la a deveni umed, ceea ce-l face un mediu excelent pentru dezvoltarea bacteriilor și fungilor. Pielea este foarte subțire, iar a treia laterală se suprapune cu cartilajul, în timp ce restul are o bază de os. Canalul este ușor de traumatizat. Ieșirea resturilor, a secrețiilor sau a organismelor străine este împiedicată de curba de la intersecția cartilajului cu osul. Prezența părului, mai ales a părului mai gros, frecvent întâlnit la bărbații mai în vârstă, poate fi un impediment  în continuare.
Din fericire, canalul auditiv extern are unele excepții speciale. Cerumenul creează un strat de acid care conține lizozime și alte substanțe care, probabil, inhibă dezvoltarea bacteriilor și fungilor. Cerumenul bogat în Glossary Link lipide, este de asemenea hidrofob și împiedică apa să pătrundă în piele și cauzează macerare. Prea puțin Glossary Link cerumen poate predispune canalul auditiv la infectie, dar cerumenul în exces sau prea vâscos poate duce la obstrucție, retenție de apă  și chiar Glossary Link infecție. În plus, canalul este apărat de o migrație epitelială, care are loc de la timpan către exterior, care transportă orice resturi.

Când acestă apărare  sau când epiteliul de canalul auditiv extern este deteriorat, rezultă otita externă. Există mai mulți factori declanșatori , dar cele mai comun este umezeala excesivă care ridică pH-ul și elimină cerumenul. Odată ce cerumenul de protecție este îndepărtat, resturile de keratină absorb apa, ceea ce creează un mediu nutritiv pentru dezvoltarea bacteriilor.

Simptome

Cele două simptome, cele mai importante, prezente la otita externă, sunt otalgia (durerea de ureche) și otoreea (scurgerea unui lichid seropurulent din ureche).

Otalgia poate varia de la Glossary Link prurit la durere severă, exacerbată de mișcare sau de mestecarea alimentelor și este însoțită de senzaţie de căldură şi zvâcnire locală. În cazul în care inflamația determină umflarea suficientă pentru a astupa canalul auditiv extern, pacientul se poate plânge, de asemenea, de plenitudine fonetică și pierderea auzului. Otoreea este, de asemenea, destul de variabilă. Caracteristicile sale de multe ori pot da un indiciu despre etiologia sa. Adesea pielea de la deschiderea externă a conductului se îngroaşă, se tumefiază, tracţiunea pe pavilion este foarte dureoasă, ganglionii din jurul urechii sunt inflamaţi, măriţi, dureroşi.

Otoreea și alte resturi pot astupa canalul urechii. O astfel de ocluzie face dificilă vizualizarea membranei timpanice și exclude otita medie; păstrează, de asemenea, canalul umed și influențează tratamentul aplicat. Este imperios necesar ca aceste secreții să fie eliminate. Cu toate acestea, inflamația face canalul auditiv extern chiar mai vulnerabil la traume decât de obicei, și, prin urmare, trebuie evitată utilizarea unei linguri pentru cerumen sau a unei chiurete. Curățarea se realizează cel mai bine prin aspirarea sub vizualizare directă, cu ajutorul capului de operarea deschis al otoscopului. Alternativ, un tampon de bumbac poate fi folosit pentru a curăța ușor de secreții  canalul auditiv extern, din nou sub vizualizare directă.

În cazul în care secrețiile sunt groase, aderente sau sub formă de cruste, instilarea de picături cu antibiotice sau peroxid de hidrogen ar putea ajuta la înmuierea lor pentru a fi înlăturate.

Impact

Otita externă este o afecțiune relativ comună. Se estimează că aproximativ 1 din 10 de persoane vor fi afectate de aceasta la un moment dat în decursul vieții lor. Afecțiunea se întâlnește ușor mai frecvent la femei decât la bărbați și este cel mai des diagnosticată la adulții în vârstă de 45-75 ani.

Persoanele la care probabilitatea de a face otită externă este mare sunt:
• persoanele ale căror urechi sunt expuse frecvent la apă
• pacienții cu dermatită atopică, psoriazis, dermatită Glossary Link seboreic, sau afecțiuni alergice ale pielii
• pacienții imunodeprimați sau malnutriți
• pacienți cu boli coexistente, cum ar fi diabetul zaharat, Glossary Link leucemie sau alte boli debilitante.

Cauze

Cele mai frecvente cauze de otită externă sunt infecțiile bacteriane, iar 10 la sută din cazurile de otită au drept cauză principală infecțiile fungice . Otita externă poate apare, de asemenea,și de la o gamă largă de procese dermatologice sistemice sau locale neinfecțioase.

Ca toate tipurile de piele, canalul auditiv extern are în mod normal o floră bacteriană cu excepția cazului în care mecanismele sale de apărare sunt perturbate. Când se produc perturbări, o nouă floră patogenă se dezvoltă, dominată de Pseudomonas aeruginosa și Staphylococcus aureus.
Fungii sunt identificați în circa 10 la sută din cazurile de otită externă. Agentul patogen cel mai frecvent este Aspergillus (80- 90 la sută din cazuri), urmat de Candida. La modul clasic, infecțiile cu fungi sunt rezultatul  tratamentului prelungit ale otitei externe bacteriene care modifică flora canalului auditiv. Astfel infecțiile bacteriene și fungice mixte sunt destul de obișnuite. Cu toate acestea, ciupercile(fungii) ocazional sunt agenți patogeni primari în otita externă, în special în prezența umidității excesive sau a căldurii.

Alte cauze posibile ale otitei externe pot fi:
Înotul -  otita externă este de cinci ori mai frecventă la cei care înoată regulat, comparativ cu non-înotătorii. Aceasta se datorează apei care intră în canalul urechii. De fapt, otita externă este uneori numită urechea inotatorului.
Vremea - otita externă este mult mai probabil de a se dezvolta pe vreme caldă, umedă deci când apare din plin transpirația. Este mai frecventă în țările calde.

Diagnostic

Diagnosticul de otită externă este dat de medicul specialist ORL printr-o examinare clinică  cu ajutorul unui instrument numit Glossary Link otoscop. În plus se pot efectua și o serie de analize de laborator și teste imagistice.

Analizele de laborator includ hemoleucograma, cultivarea secreţiilor auriculare prelevate, rata de sedimentare a eritrocitelor, examenul patologic al ţesutului de granulaţie.
 
Printre testele imagistice recomandate:
• CT, care poate localiza ţesutul afectat al oaselor urechii
• scanarea osoasă cu Tc99 (aceasta poate localiza un proces patologic în os însă nu se poate specifica natura infecţiei)
• scintigrafia cu galiu 67, scanare sensibilă la procesul infecţios.

Tratament

Celor mai multe persoane cu otită externă li se atribuie tratamentul fără alte teste, deoarece diagnosticul este, de obicei, clar doar din examinarea urechii. Astfel pacientul, recunoscând afecțiunea după simptome, ar putea încerca unele picături pentru otită externă, disponibile fără prescripție medicală, cum ar fi cele care conțin 2% acid acetic.

Cu toate acestea medicul  poate decide să recolteze pe un tampon  secreții din urechea externă, pentru a trimite la un laborator de analize și a afla care germeni cauzează infecția. Acest lucru va ajuta la stabilirea  antibioticului ce urmează a fi administrat deoarece unii germeni sunt rezistenți la anumite tipuri de antibiotice.

Alimentație/Stil de viațã

Se recomandă luarea următoarelor măsuri preventive:
Afecțiunile primare ale pielii și alte afecțiuni medicale care stau la baza lor ar trebui să fie tratate.
Pacienții ar trebui să evite următoarele:
    • Înotul în bazine poluate
    • Expunerea urechii la alergeni, cum ar fi spray-uri de păr și vopsele de păr.
    • Încercați să nu lăsați săpunul sau șamponul să ajungă în canalul urechii. Puteți face acest lucru atunci când faceți duș, prin plasarea unei bucăți de vată acoperită cu parafină albă moale (de exemplu, Vaseline)  în urechea externă.
     • Utilizarea picăturilor pentru ureche pentru mai mult de 1 săptămână
    • Introducerea de obiecte străine în canalul urechii (prosop, tampoane de bumbac sau lână, bețișoare sau chiar degetele). Încercând să se curățe canalul urechii, acesta se poate zgâria sau se poate împinge ceara sau mărdăria mai departe în ureche.

De ce dauneaza betisoarele de urechi?

Utilizarea de dopuri pentru urechi pentru a reduce intrarea apei în urechi atunci când se înoată și / sau a unui uscător de păr pentru a usca canalul urechii după înot .
Utilizarea agenților profilactici, de obicei, amestecuri de oțet și alcool, pot fi luate în considerare.


Bibliografie

www.clinicalkey.com


 
 

Ultima modificareDuminică, 09 Martie 2014 18:27
Ca sa postezi trebuie sa faci LOGIN
Back to top