Otita medie supurată cronică

Otita medie supurată cronică este o complicaţie a otitei medii supurate acute, favorizată de lipsa unui tratament corespunzător, din cauza terenului slăbit (diabet, sifilis, Glossary Link tuberculoză, bolnav tarat cu boli de ficat, rinichi, inimă, boli infecţioase) sau din cauza virulenţei deosebite a microbilor.

Introducere

Urechea externă este formată din pavilionul auricular și conductul auditiv extern; urechea medie este formată din căsuța timpanului ce conține lanțul osicioarelor auditive: ciocanul, nicovala, osul lenticular și scărița, căreia îi sunt anexate trompa Eustachio ce o leagă de faringe și sistemul de cavități aeriene mastoidiene; urechea internă este formată din cavități osoase (labirintul osos) tapetate la interior de țesuturi moi (labirintul membranos), în care se găsesc organele senzoriale (analizatorii periferici) ale auzului și echilibrului .

În otita medie, cavitatea timpanului, situată în spatele timpanului și care în mod normal este umplută cu are, se umple cu lichid (ser, mucozități sau puroi).
Otita medie cronică, aşa cum am precizat anterior, este o complicaţie a otitei medii supurate acute. Există o formă simplă, aşa-zisa Glossary Link otoree tubară sau mezotimpanită (care nu dă complicaţii grave) şi o formă gravă, otoreea malignă (care necesită supraveghere şi tratament medical de specialitate), ce generează complicaţii grave, mortale.


Simptome

Otoreea tubară. Se manifestă sub forma unei scurgeri gălbui auriculare, nemirositoare, intermitentă, ce prin uscare produce coji pe pereţii conductului. Este provocată de infecţii acute rino-faringiene sau de pătrunderea apei în ureche (toaletă zilnică, spălare pe cap, scăldat în apă etc.). Când urechea se usucă şi secreţia dispare, auzul de obicei diminuă, bolnavul având rareori dureri sau jenă auriculară, scăderea de Glossary Link auz fiind moderată. Uneori secreţia auriculară infectează pielea conductului şi atunci apar dureri caracteristice otitei externe. În timp, leziunile urechii medii se asociază cu leziunile urechii interne (aşa-zisa timpano-labirinto-scleroză), cu agravarea consecutivă a surdităţii, boala nedând alte complicaţii.

Otoreea malignă. Forma gravă de Glossary Link otită cronică, otoreea malignă se manifestă prin scurgeri auriculare permanente, mirositoare, fetide chiar, însoţite de scăderea progresivă a auzului şi, în perioadele de acutizare, de dureri în ureche cu iradiere în jumătatea de aceeaşi parte a capului, senzaţie de plenitudine, bătăi sincrone cu pulsul în ureche, mai ales noaptea. În secreţia auriculară pot apărea urme de sânge (mărturia unor leziuni osteitice şi polipoase), lamele albe strălucitoare ca paietele, care sunt foiţe de colesteatom. Acesta este o tumoare formată prin descuamări succesive ale epiteliului de înveliş ale cavităţilor urechii medii, ce se dispun întocmai ca foiţele unui bulb de ceapă, centrul fiind format dintr-o aglomerare de cristale de acizi graşi, Glossary Link colesterol, epitelii degenerate, microbi sub forma unei magme fetide. Se dezvoltă excentric şi prin periferia sa comprimă şi erodează osul, descoperind meningele, creierul sau cerebelul, nervul facial, labirintul, sinusul venos lateral, provocînd complicaţii redutabile, ce definesc caracterul Glossary Link malign al acestei supuraţii cronice auriculare. Radiografia evidenţiază distrugerile osoase provocate de colesteatom sub forma unor pete transparente cu periferia netă, ca trasă cu compasul.
Prognosticul vital este rezervat, tocmai datorită posibilităţii apariţiei acestor complicaţii, care survin mai ales cu ocazia unei reacutizări a infecţiei.

Cauze

Otita medie supurată poate fi urmarea oricărei afecţiuni care interferează cu deschiderea și închiderea periodică a trompei lui Eustachio. Cauzele pot fi congenitale ( prezente la naştere ),  infecțioase sau alergice sau din cauza blocării tubului de către polipi:

Dimensiunea și forma trompei lui Eustachio este diferită la copii decât la adulţi. Aceasta explică faptul că otita medie supurată este mult mai frecventă la copiii foarte mici. Unii copii moștenesc mici tuburi Eustachian de la părinții lor, acest lucru reprezentând o predispoziţie familială de Glossary Link infecție a urechii medii. Pe măsură ce copilul se maturizează, trompa lui Eustachio capătă, de obicei, forma trompei unui adult.

Despicatura vălului palatin - otită seroasă este mai frecventă la copilul cu palatoschizis. Acest lucru se datorează faptului că mușchii care mișcă palatul deschid, de asemenea, şi tubul lui Eustachio. Aceşti muşchi sunt deficitari sau anormali la copilul cu palatoschizis.

Infecții - mucoasa  care căptuşeşte urechea medie și tubul lui Eustachio este în legătură cu mucoasa nasului, sinusurilor și gâtului. Infectarea acestei zone duce la umflarea membranei mucoasei, care, la rândul ei, poate duce la blocarea tubului Eustachio.

Aleria adenoidă - Reacții alergice la nivelul nasului și gâtului au ca rezultat umflarea membranei mucoasei, iar acest lucru poate afecta, de asemenea, umflarea trompei lui Eustachio. Această reacție poate fi acută, la fel ca în cazul febrei de fân sau cronică, ca și în multe varietăți de " sinuzită cronică ".

Polipii – aceştia sunt situaţi în nazofaringe, zona din jurul și între deschiderile trompei lui Eustachio. Când extinsă, vegetaţiile adenoide pot bloca deschiderea tubului lui Eustachio.

Diagnostic

Desi este o afecţiune frecvent întâlnită, diagnostigul otitei medii cronice supurate ridică probleme prin simptomele sale, uneori nespecifice. Din această cauză există diferite metode prin intermediul cărora diagnosticul poate fi stabilit cu certitudine. În practica curentă sunt utilizate urmatoarele categorii de investigaţii:
teste speciale cum ar fi otoscopia pneumatică, timpanometria, reflexometria acustică, nazofaringoscopia.
• investigaţii imagistice: timpanoscopia, radiografia apofizelor mastoidiene, CT si IRM.

Otoscopia pneumatică.Este procedura standard în diagnosticarea otitei medii cronice, pentru că permite evaluarea mobilităţii, coloraţiei, gradului de transparenţă şi a integrităţii membranei timpanice.

Timpanometria. Estimează presiunea din urechea medie prin măsurarea impedanţei electroacustice. Vârful instrumetului se introduce în ureche, se modifică presiunea aerului în interiorul urechii şi apoi se măsoară raspunsul timpanului.

Reflexometria acustică. Este o alternativă la timpanometrie, cu rol în detectarea unui exudat în urechea medie. Metoda este inferioară timpanometriei deoarece nu permite diferenţierea între obstrucţia tubară simplă şi exudat. Ea este totuşi mai practică, putând fi efectuată cu ocazia vizitelor la domiciliu a pacienţilor.

Nazofaringoscopia. Controlul organelor nazofaringiene, obligatoriu totdeauna, va arăta prezenţa unei adenoidite, rino-sinuzite, amigdalofaringite, sursele obişnuite ale unei otite medii supurate.

Investigatii imagistice
• otoscopia otică (timpanoscopia) pune în evidenţă modificări vizibile ale structurilor auriculare.
• radiografia apofizelor mastoidiene
• CT scanning - poate fi necesar pentru vizualizarea opacifierii, unui colesteatom sau pentru determinarea eventualelor complicaţii.
• IRM - poate fi mai potrivită decât CT scanning-ul pentru diagnosticarea complicaţiilor intracraniene suspectate.

Tratament

Otoreea tubară. Tratamentul constă în administrarea de dezinfectante nasofaringiene (fedrocaină, mentorin, 5-6 picături, de 3-4 ori pe zi), inhalaţii cu soluţie sau tablete de inhalant sau alcool mentolat 2-4%, 1 linguriţă la 1 litru de apă în clocot şi spălături auriculare cu acid boric 3% simplu sau combinat cu apă oxigenată, în părţi egale, alternativ cu soluţie Glossary Link Rivanol 1%0, instilaţii cu soluţie de alcool boricat 4%, 15-20 picături de 3 ori pe zi, pulverizare cu acid boric simplu sau iodat 1-2%, pulverizare cu antibiotice conform datelor din antibiograma secreţiei auriculare, instilarea locală de soluţie de antibiotice cu ser fiziologic, streptomicină simplă sau asociată cu hidrocortizon, 5-6 zile, câte 10 picături, de 3 ori pe zi, sau cloramfenicol 2% în alcool 70°, câte 10 picături de 3-4 ori pe zi).

Procesul de uscare al urechii este favorizat de înlăturarea cauzelor de obstrucţie nazală şi a focarelor de infecţie din vecinătate (vegetaţii adenoide, deviaţii de sept nazal, hipertrofie de cornete, amigdalite, rinosinuzite etc.).
Eşecul tratamentului conservator impune intervenţii chirurgicale limitate, cu conservarea structurilor funcţionale ale urechii pentru menţinerea auzului.

Otoreea malignă.Tratamentul Glossary Link curativ presupune existenţa unui medic specialist care să conducă şi să supravegheze îndeaproape evoluţia otitei. Se fac băi auriculare cu soluţie de acid boric 3 %, simplu sau amestecat în părţi egale cu apă oxi¬genată, de 5 - 6 ori pe zi, urmate de instilaţii locale cu alcool boricat 4% (20 de picături, de 2-4 ori pe zi), efectuate de bolnav sau aparţinătorii acestuia. Medicul specialist face spălături blânde, fără presiune, cu ser fiziologic steril, după o prealabilă anestezie locală cu xilină 2% sau Glossary Link cocaină 5% (câteva pică¬turi instilate în ureche cu 10 minute înainte) sub optică măritoare (microscop operator ORL). Aceste spălături auriculare cu medicamentul la temperatura corpului (37°), pentru a evita iritaţia labirintului şi apariţia unui Glossary Link sindrom vertiginos, sunt urmate de aspiraţia resturilor de colesteatom şi a puroiului din ureche (tot sub optică măritoare - microscop operator ORL) şi instilarea locală, după uscarea urechii, de antibiotice, hidrocortizon, enzime proteolitice (alfachimiotripsină) etc. În cazul iminenţei sau apariţiei unei complicaţii, sau la bolnavii care lucrează în locuri îndepărtate de un centru medical încadrat cu un specialist ORL se recomandă tratamentul chirurgical. Acesta urmăreşte înlăturarea leziunilor osteitice, colesteatomatoase şi polipoase auriculare, cu transformarea urechii medii şi apofizei mastoide  într-o cavitate unică ce comunică larg cu exteriorul, uşor accesibilă drenajului şi supravegherii.

Tehnicile chirurgicale şi medicamentele moderne permit un sacrificiu osos minim, asociat cu eliminarea completă a leziunilor (controlul sub microscop operator ORL) şi reconstrucţia în acelaşi timp operator sau într-un timp ulterior a structurilor funcţionale auriculare (timpan, lanţ osicular, tubă Eustachio, ferestre) în vederea ameliorării auzului (tehnici de timpano-plastie).

Tratamente alternative
Glossary Link Apiterapie
Propolis, soluţie alcoolică 5-7%. Se pun zece picături în urechea bolnavă , de trei ori pe zi.
Propolis, soluţie 30% alcoolică. Se îmbibă o meşă de tifon şi se pune seara la culcare în ureche. Se face tratament 10-15 zile, până la completa vindecare.

Electroterapie
Unde scurte, biauricular, doza I şi II, 10-15 minute. 10 şedinţe pe serie, zilnic câte o şedinţă.Alimentaţie/Stil de viaţã

Următoarele sfaturi pot reduce riscul de a face infecții ale urechii :
• prevenirea răcelilor și a altor boli infecțioase din sfera ORL
• tratarea cu atenţie, respectând întocmai indicaţiile medicului specialist, care conduce tratamentul, a tuturor afecţiunilor din zona urechii
• evitarea fumatului pasiv
• alăptarea copilului cât mai mult posibil, laptele matern conținând anticorpi care pot oferi protecție împotriva infecțiilor urechii
• spălatul mâinilor cât mai des cu putință
• evitarea sau micșorarea, atât cât este posibil a timpului petrecut în colectivități mari de copii.


Bibliografie

www.cdc.gov
www.uptodate.com
Medicina pentru familie - Marin Voiculescu


 

Ultima modificareLuni, 24 Februarie 2014 13:35
O să te intereseze și: « Vertijul Otoscleroza »
Ca sa postezi trebuie sa faci LOGIN
Back to top