ORL

Mononucleoza infecţioasă (“boala sărutului”)

Mononucleoza infecţioasă este provocată de virusul Epstein-Barr şi se manifestă cu precădere la adulţii tineri. Simptomatologia include febră neregulată, dureri în gât, tumefacţia ganglionilor şi stare de oboseală accentuată. Deşi mononucleoza infecţioasă nu reprezintă o ameninţare gravă pentru starea de sănatate a persoanelor afectate, evoluţia bolii poate fi uneori dificilă.

mai mult...

Labirintita

Labirintita reprezintă infecţia urechii interne, a labirintului, fiind provocată cel mai adesea de infecţiile cronice, mai rar acute ale urechii medii şi apofizei mastoide.  Labirintul este corelat cu urechea medie, sistemul nervos central şi cu meningele.

mai mult...

Rinita acută

Rinita acută, numită și coriză sau guturai,  este o inflamație acută a mucoasei nazale, datorate infecțiilor virale sau bacteriene, la care se pot adăuga și o multitudine de factori favorizanți.

mai mult...

Epitaxisul (hemoragia nazală)

Hemoragia nazală este determinată de ruptura unui vas al mucoasei pituitare, ruptura interesând teritoriul anterior al fosei nazale, cel mai frecvent zona petei vasculare descrisă de Kisselbach, provenită în porţiunea anterioară şi inferioară a septului nazal sau în jumătatea posterioară a fosei nazale dintr-o ramură a arterei sfeno-palatine.

mai mult...

Otita externă

Otitele externe sunt inflamaţii ale tegumentului de înveliş al conductului auditiv extern (şi timpanului) determinate de iritaţia prin scărpinat cu obiecte murdare (băţ de chibrit, scobitori, ace, agrafe de cap etc.), persistenţa unor corpi străini auriculari, pătrunderea de substanţe iritante în conduct, a apei murdare cu ciuperci (din genul aspergillus) şi microbi, prin scurgerile purulente din urechea medie (în otitele medii supurate cronice).

mai mult...

Otoscleroza

Boală cu caracter genetic, otoscleroza se caracterizează printr-un proces de osificare progresivă a unor insule de cartilaj rămase în capsula otică din perioada intrauterină, ceea ce conduce la anchiloza scăriței și deci la pierderea severă a auzului.

mai mult...

Otita medie supurată cronică

Otita medie supurată cronică este o complicaţie a otitei medii supurate acute, favorizată de lipsa unui tratament corespunzător, din cauza terenului slăbit (diabet, sifilis, tuberculoză, bolnav tarat cu boli de ficat, rinichi, inimă, boli infecţioase) sau din cauza virulenţei deosebite a microbilor.

mai mult...

Vertijul

Vertijul este o senzație anormală de mişcare asociată cu tulburări de echilibru,  descrisă, de o persoană,  ca un sentiment de mişcare a propriului corp sau rotire a obiectelor din jurul ei. Cel mai adesea vertijul este asociat cu afecţiuni ale urechilor.

mai mult...

Surditatea

Surditatea sau pierderea auzului reprezintă pierderea totală sau parțială a capacității de a auzi, mergând până la cofoză (surditate completă, adică abolirea oricărei percepții senzoriale auditive). 

mai mult...
Inscrie-te la fluxul RSS
Back to top