Caria dentară

Cariile dentare sunt zone afectate permanent din suprafața tare a dinţilor, în care se dezvoltă mici deschideri sau găuri (cavități). Ele sunt cauzate de o combinație de factori, incluzând bacteriile din gură, curățarea necorespunzătoare a dinţilor, gustări frecvente între mese și alimente sau băuturi care conţin zahăr.

Introducere

Cariile dentare sunt printre cele mai frecvente probleme de sănătate din lume. Sunt deosebit de frecvente la copii, adolescenţi şi adulţi în vârstă. Oricine poate face carii, indeferent de vârstă, inclusiv sugarii.

Dacă cavitățile nu sunt tratate, ele se pot mări și afecta straturile profunde ale dinţilor. Ele pot provoca dureri severe de dinți, Glossary Link abces şi-n ultimă fază, pierderea dinţilor. Consultaţiile stomatologice regulate, un periaj corect și folosirea aţei dentare, contribuie la prevenirea cariilor dentare.

Simptome

Semnele şi simptomele provocate de cariile dentare variază în funcție de dimensiunea și de localizarea lor. La început când cavitatea are dimensiuni mici, nu există nici un simptom. Doar medicul stomatolog o poate depista, cu ocazia unui control  și trata pentru a-i stopa evoluţia.

Când cavitatea devine mai mare, aceasta poate provoca o serie de semne și simptome, cum ar fi:
• durere de dinți
• sensibilitate dentară
• durere uşoară până la ascuțită, atunci când se mănâncă sau se bea ceva dulce, cald sau rece
• durere la masticaţie
• puroi în jurul dintelui, mai ales atunci când se apasă pe gingii
• respirație urât mirositoare sau gust rău în gură
• pete albe, gri, maro sau negre pe dinți
• umflarea gingiilor lângă un dinte inflamat. Acest lucru poate fi un semn de Glossary Link carie dentară severă sau de abces dentar.

Pacientul nu poate fi conștient de faptul că o cavitate se formează, astfel încât consultaţiile stomatologice regulate sunt cea mai bună protecţie împotriva cariilor dentare. În cazul în care apar dureri de dinți sau dureri în cavitatea bucală, se recomandă  consultarea medicului stomatolog cât mai curând posibil.

Dacă caria dentară este tratată înainte de a ajunge să provoace dureri, probabil, nu va fi nevoie de tratament extensiv. De aceea este important  ca aceste controale să se facă periodic, pentru a se depista şi trata din timp eventualele carii, chiar și atunci când nu există simptome. În momentul în care se simt anumite simptome, atunci déjà cavitatea este mai  adâncă şi leziunile sunt mai profunde.


Impact

Cariile reprezintă una dintre problemele de sănătate cele mai des întâlnite la nivel mondial. Orice persoană este expusă la carii dentare, dar următorii factori le pot favotiza apariția:
Igienă dentară necorespunzătoare. Dacă periajul nu este realizat corect și cu regularitate, nu este folosită ața dentară pentru curățarea spațiilor înguste și nu se merge periodic la medic pentru curățarea profesională a danturii, se formează pe suprafața dinților placa bacteriană.
Alimentația. Consumul de alimente care sunt bogate în zahar și alti carbohidrați, între mese sau mai ales seara, înainte de culcare, hrănesc bacteriile din cavitatea bucală.
Insuficiența fluorului. Fluorura ajută la prevenirea cariilor dentare, făcând dinții mult mai rezistenți la acizii produși de placa dentară. Fluorura se găsește în  majoritatea pastelor de dinți de pe piață.
Salivare insuficientă. Saliva are rolul de a “spală”  dinții de produsele alimentare și de zaharurile nocive, ajutând la protejarea dinților de carii. O gură uscată, fără saliva suficientă, poate fi cauzată de o afecțiune, cum ar fi xerostomie sau sindromul Sjögren, de reacțiile adverse ale unor medicamente, sau respirației pe gură. Adulții mai în vârstă sunt mai susceptibili de a avea o gura uscată.
Diabetul zaharat. Persoanele care suferă de diabet au un sistem imunitar slăbit.
Fumat activ sau pasiv, mestecarea tutunului.

Copiii, ai căror dinți sunt încă în creștere, sunt mai predispuși decât adulții la cariile dentare. Acest lucru se datorează faptului că mineralele din dinții noi nu sunt foarte puternici și sunt mai ușor de îndepărtat de către acizi.

Chiar și copiii foarte mici, cu Glossary Link dentiție de lapte, pot face carii dentare. Bebelușiii care sunt puși în pat cu o sticlă în guriță pot face așa numitele carii de biberon, cauzate de zahărul din lapte, lapte praf sau suc. Bebelușii nu se nasc cu bacteriile care determină apariția cariei dentare, dar pot prelua foarte ușor aceste bacterii de la adulți prin sărut sau folosirea în comun a tacâmurilor și veselei.

Cauze

Cariile dentare sunt cauzate de acțiunea lentă, în timp, a  bacteriilor care transformă zahărul din alimente în acizi ce atacă dintele. La început este afectată suprafața tare a dintelui ( Glossary Link smalț), proces care poate avea loc fără nici un disconfort vizibil. Descompunerea poate înainta apoi la stratul intermediar (dentina) și apoi la stratul profund al dintelui (pulpa dintelui) care conține nervi și vase de sânge, în următoarele 3 etape:

Formarea plăcii. Cavitatea bucală, ca și multe alte părți ale corpului, conține în mod natural mai multe tipuri de bacterii. Unele dintre aceste bacterii se înmulțesc considerabil, favorizate de consumul de produse alimentare și băuturi care conțin anumite forme de zahăr, cunoscute sub numele de carbohidrați fermentabili. Atunci când aceste zaharuri nu sunt curățate de pe dinți, constituie hrană pentru bacterii, care produc astfel acizi. Bacteriile, acizii, particulele de alimente și saliva formează apoi o placă dentară, o peliculă lipicioasă, care acoperă dinții. Dacă rulați limba de-a lungul dinților, se poate  simți această placă formată la câteva ore după periaj. Placa este ușor aspră și este mult mai vizibilă pe dinții din spate, mai ales în apropierea gingiilor.

Atacul plăcii. Acizii din placa dentară demineralizează  smalțul dinților. Această eroziune cauzează mici deschideri sau găuri în email, prima etapă a cariilor. Din moment ce primul strat este înlăturat, bacteriile și acidul ajung la următorul strat al dintelui, numit Glossary Link dentină. Acest strat este mai moale și mai rezistent la acid decât este smalțul.

Caria profundă. Bacteriile și acidul își continuă “marșul” lor prin straturile dinților  deplasându-se spre interiorul dintelui (pulpa), care conține nervi și vase de sânge. Pulpa se inflamează și devine iritată de bacterii. Osul de susținere al dintelui, de asemenea, poate fi afectat. Când descompunerea avansează, este posibil să apară dureri de dinți severe, sensibilitate, durere atunci când se mușcă sau alte simptome. Organismul  răspunde invaziei acestor bacterii prin celule albe din sânge care luptă împotriva infecției, ceea ce poate duce la  abcese dentare.

Diagnostic

Medicul dentist poate detecta, de obicei, cariilor dentare cu ușurință, pe suprafețele vizibile ale dinților. Cele care se află între dinți sau în vecinătatea gingiei vor fi mai greu de observat. Medicul va intreba despre durerea de dinți și sensibilitatea lor și va examina gura și dinții folosind instrumente dentare, pentru depistararea zonelor cu probleme.

Se pot efectua, de asemenea, radiografii ale dinților, care pun în evidență cariile dentare  Pe baza lor medicul va ști până la ce strat al dintelui a pătruns caria și cât va trebuie sa îndepărteze din dintele afectat.


Tratament

Cei mai mulți medici stomatologi recomandă controale regulate pentru identificarea cariilor și a altor afecțiuni dentare, înainte de a provoca simptome severe și probleme mai grave. Cu cât mai repede se va solicita asistență medicală, cu atât cresc șansele de inversare a primelor etape ale cariilor dentare și prevenirea evoluției acestora. În cazul în care o cavitate este tratată înainte de a începe să cauzează durere probabil, nu va mai fi  nevoie de tratament extensiv .

Tratamentul cariilor depind de stadiul lor și de situația particulară a pacientului. Opțiunile de tratament includ :

Tratamente cu fluor. În cazul în care cavitatea este abia la început, tratamentul cu fluor poate ajuta la refacerea smalțului dinților. Tratamentele profesionale conțin mai mult  fluor decât cantitatea existentă în pasta de dinți sau apa de gură. Tratamentele cu fluor constau în aplicarea de fluor sub formă de lichid, gel, spumă sau lac pe dinți, prin  periere. Fiecare tratament durează câteva minute.

Umpluturi. Umpluturile sau restaurările, sunt principala opțiune de tratament , atunci când degradarea a progresat dincolo de smalț. Umpluturi sunt realizate din diverse materiale, cum ar fi rășini compozite de culoarea dintelui, porțelan sau combinații de mai multe materiale. Plombelor de amalgam de argint conțin o varietate de materiale, inclusiv cantități mici de mercur.

Coroane. Dacă cariilor sunt extinse sau dinții slăbiți, ar putea fi nevoie de o coroană - o acoperire montată personalizat, care înlocuiește întreaga coroană naturală a dintelui. Medicul dentist va îndeparta toată zona putrezită și o parte din restul dintelui pentru a asigura o potrivire bună. Coroanele pot fi făcute din aur, porțelan, rășină, porțelan și metal sau alte materiale.

Tratamentul de canal. Când infecția ajunge la interiorul  dintelui (pulpă), este  nevoie de tratament de canal, un tratament care repară și salvează un dinte grav deteriorat sau infectat în loc de a-l  scoate. Pulpa dintelui bolnav este eliminată iar medicația este introdusă în canalul radicular pentru a elimina orice Glossary Link infecție. Apoi este înlocuită cu o umplutură.

Extracțiile dentare. Unii dinți devin atât de grav degradați încât nu mai pot fi restaurați și trebuie eliminați pentru a preveni răspândirea infecției de la un posibil abces dentar. Pierderea unor dinți poate afecta forma și funcția dinților din jur, astfel încât medicul poate recomanda  înlocuirea dintelui scos cu o proteză parțială, punte dentară sau cu un implant.Alimentație/Stil de viațã

Menținerea unei bune igiene orale prin periaj și folosirea aței dentare este una dintre cele mai eficiente metode de prevenire a cariilor dentare.
Periajul
Periați dinții de cel puțin două ori pe zi cu pastă de dinți cu fluor sau de preferat cu pasta de dinți cu ingredient naturale. În mod ideal, aceasta ar trebui să dureze cel puțin două minute dimineața, înainte de micul dejun și seara înainte de a merge la culcare. Cu toate acestea, nu periati dinții cel puțin 30 de minute după masă, deoarece aceasta poate deteriora dinții, mai ales dacă ați mâncat alimente ce conțin carbohidrați sau zahăr. De asemenea, este important să vă spălați pe dinți în mod corect.
Este important ca periuța de dinți să fie înlocuită în mod regulat, deoarece aceasta se uzează și devine mai puțin eficientă în îndepărtarea plăcii bacteriene. Cele mai multe periuțe de dinți trebuie să fie înlocuite la fiecare două-trei luni.
În cazul unei periuțe electrice, studiile au arătat că cel mai eficient tip este cea al cărei cap are o mişcare rotativă în sensuri opuse sau oscilante. Ca și în cazul periuței de dinți manuală, capul periuței de dinți electrice va trebui înlocuit la fiecare două-trei luni.

Ața dentară
Folosirea aței dentare este o parte importantă a igienei orale. Prin folosirea ei se îndepartează placa și particulele de alimente situate între dinți și sub linia gingiei,  zone în care periuța de dinți nu poate ajunge întotdeauna. Ața de dinți trebuie folosită între dinți, cel puțin o dată pe zi.

Apa de gură
Folosirea unei ape de gură poate ajuta, de asemenea, la prevenirea cariilor dentare. Ea nu ar trebui să fie folosită direct după periaj. Alegeți un moment timp separat pentru a utiliza apa de gură, cum ar fi după masa de prânz. Nu mâncați sau beți timp de 30 de minute după clătirea cu apa de gură.

Alimentația
Încercați să evitați consumul alimentelor și băuturilor bogate în carbohidrați fermentați cum ar fi:
•    băuturi acidulate
•    cafea și ceai cu adaos de zahăr
•    ciocolată
•    dulciuri
•    prăjituri
•    chipsuri
•    biscuiți
•    pâine albă
Alternative sănătoase pentru gustări și băuturi :
•    brânză
•    fructe și legume
•    gumă fără zahăr
•    ceai neindulcit, cafea
Sursele bune de carbohidrați nerafinați :
•    paine integrala sau neagră
•    paste integrale
•    orez brun
•    cartofi
•    legumele cu frunze verzi
•    ouă .


Bibliografie

www.nhs.uk

 

Ultima modificareVineri, 30 Mai 2014 19:52
O să te intereseze și: « Abcesul dentar Halena »
Ca sa postezi trebuie sa faci LOGIN
Back to top