Abcesul dentar

Abcesul dentar este o colecţie de puroi, sub forma unui buzunar sau pungi, cauzată de o infecţie bacteriană, având ca sursă un dinte sau ţesutul parodontal din jurul dintelui.

Introducere

Abcesul dentar este una dintre urgenţele cele mai frecvent întâlnite, pentru care pacientul se adresează medicului stomatolog. El poate fi de 3 tipuri, în funcţie de sursa infecţiei:

• abcesul periapical, poate apare la vârful rădăcinii dintelui şi este de obicei rezultatul evoluţiei unei carii profunde, netratate sau a unor lucrări dentare anterioare
Glossary Link abces parodontal apare la nivelul gingiilor, în jurul rădăcinii dintelui, fiind rezultatul îmbolnăvirii gingiei sau ţesutului parodontal
• abcesul endo-paradontal este abcesul care apare în cazul în care cele două situaţii de mai sus coexistă.

Medicul stomatolog va trata abcesul prin drenarea și eliminarea infecției. În unele situaţii se poate salva dintele cu un tratament de canal, dar în alte cazuri singura opţiune rămâne practicarea unei extracţii dentare (pierderea dintelui). Prin neefectuarea  tratamentului recomandat pentru un abcesul dentar, se poate  ajunge la complicaţii grave, care ar putea pune  viaţa pacientului în pericol.

Simptome

Principalele semne şi simptome ale unui abces dentar sunt:  

• durere severă, persistentă sau pulsatilă la un dinte
• sensibilitate la băuturi sau alimente reci sau calde
• durere la presiunea provocată de mestecarea alimentelor
• febră
• umflarea feței sau obrazului
• tumefierea ganglionilor limfatici din zona maxilarului
în caz de ruptură a abcesului, apare brusc un lichid urât mirositor şi neplăcut la gust, care se simte în cavitatea bucală, urmată de ameliorarea durerii

Consultați medicul stomatolog imediat ce apare orice semn sau simptom ale unui abces dentar. Dacă se ajunge la umflarea feţei sau obrazului, însoţită de febră, iar medicul stomatolog nu este disponibil, se recomandă apelarea la camera de urgenţă. De asemenea, se recomandă apelarea la camera de urgență,  dacă apar probleme de respirație sau înghițire, care pot indica faptul ca infecţia s-a răspândit mai adânc în  ţesutul înconjurător (maxilar) sau chiar în alte zone ale corpului.

Impact

Persoanele care prezintă următoarele obişnuinţe, pot avea un risc crescut de abces dentar:

Igienă dentară precară. O îngrijire corectă a dinților și gingiilor înseamnă spălatul  pe dinți de două ori pe zi și folosirea aţei dentare. În caz contrar poate creşte riscul de carii dentare, parodontoză gingivală, abces dentar, precum şi alte complicatii.

Alimentaţie bogată în zahăr. Consumarea frecventă a alimentelor bogate în zahăr, cum ar fi dulciurile și sucurile de băut, poate contribui la apariţia de carii dentare ce pot declanşa abcese dentare.

Cauze

Abcesul periapical apare la un dinte atunci când bacteriile invadează pulpa dentară, partea interioară a dintelui care conţine vase de sânge, nervi și țesut conjunctiv, determinând inflamarea şi tumefierea ei.  Vasele de sânge din pulpa dentară se dilată şi apasă pe nervii din zonă, producând durere.

Bacteriile intră fie printr-o cavitate dentară netratată, un tratament de canal incomplet sau incorect realizat sau o fisură apărută în rădăcina dintelui și se răspândesc peste tot  în  drumul lor până la rădăcina dintelui. Infecția bacteriană poate cauza astfel umflarea și inflamația  vârfului rădăcinii dintelui

Abcesul la un dinte nu va dispărea fără tratament corespunzător. Dacă abcesul se sparge, durerea se reduce în mod semnificativ, dar este încă nevoie de tratament stomatologic. În cazul în care abcesul nu se scurge, infecţia se poate răspândi la maxilar și la alte zone ale capului și gâtului. În cazul în care infecţia se răspândeşte în tot corpul se  poate ajunge şi la septicemia, o Glossary Link infecție generalizată care poate pune viaţa în pericol.
 

Diagnostic

În vederea stabilirii diagnosticului, în plus față de examinarea dinţilor și a zonei înconjurătoare din cavitatea bucală, medicul dentist poate:

Apăsa pe dinţi. Un dinte care are un abces la rădăcină este, în general, sensibil la atingere sau presiune.

Recomandă o radiografie dentară. O radiografie a dintelui dureros poate ajuta la identificarea unui abces. Medicul poate utiliza, de asemenea, radiografia dentară pentru a determina daca infecţia s-a extins, provocând abcese ţesuturile vecine.

Tratament

Scopul tratamentului este eliminarea infecţiei, iar pentru a realiza acest lucru, medicul stomatolog poate opta pentru :

Glossary Link Incizie. Medicul va face o mică incizie în abces, permiţând puroiului să se scurgă în afară, iar apoi se va spăla zona cu apă sărată (ser fiziologic).

Pulpectomie. Această procedură poate ajuta la eliminarea infecției și la salvarea dintelui. Pentru a face acest lucru, după aplicarea unei anestezii locale, medicul dentist  va practica un orificiu în pulpa dintelui, îndepărtând ţesutul central bolnav (pulpa) și drenând abcesul. Cavitatea rămasă se va curăţa, dezinfecta şi se va umple cu un material inert.

Extracţie. În cazul în care dintele afectat nu poate fi salvat, medicul dentist va trece la  extracţia dintelui, pentru scurgerea abcesului şi a scăpa astfel de infecție.

Tratament cu antibiotice. În cazul în care infecția este limitată doar la zona de abces, este posibil să  nu fie nevoie de antibiotice. Dar dacă infecţia s-a răspândit la dinţii din apropiere, la maxilar sau la alte zone, medicul va prescrie antibiotice, probabil pentru a opri răspândirea infecţiei în continuare. El poate recomanda, de asemenea, antibiotice, dacă sistemul imunitar este slăbit.

În perioada în care zona este în curs de vindecare, medicul stomatolog poate recomanda luarea următoarele măsuri pentru a uşura disconfortul:
•    clătirea cavităţii bucale cu apă călduţă, uşor sărată.
•    administrarea de antialgice, cum ar fi acetaminofen ( Glossary Link paracetamol, altele) și ibuprofen  după cum este necesar.

Tratamente alternative
Fitoterapie
Flores Millefolii (flori de coada şoricelului). Infuzie caldă, cu o lingură de flori la cană; se ţine în gură 2-3 minute, repetându-se la fiecare oră.
Flores Chamomillae (flori de muşeţel). Infuzie caldă, din trei linguri de flori la o cană.Se ţine în gură 5 minute şi se repetă la un interval de o oră.
Radix Szmphyti(rădăcină de tătăneasă). Se ţine în gură decoctul, din 4-5 linguri la cană, câte 5 minute. Se repetă la fiecare oră. Are efecte cicatrizante şi antiimflamatoare.
Herba Hyperici (sunătoarea). Calmează durerile dentare. Gargară şi mestecare în gură, cu infuzie din două linguri de plantăla 200 ml apă.

Glossary Link Apiterapie
Apă de gură cu propolis. Se pun câte 30-40 picături într-un pahar de apă, de 100 ml, cu care se clăteşte gura de mai multe ori.
Propolis spray.Se aplică la locul cu abcesul, de 2-3 ori pe zi, sau se aplică pe un tampon de vată, se pune la locul respective şi se ţine în gură cât mai mult timp, până la vindecare.

Tratamentul homeopatic al afecţiunilor dentare

Alimentație/Stil de viațã

Evitarea cariilor dentare este esențială pentru prevenirea abcesului dentar. Aveţi grijă de dinţi, pentru a evita apariţia cariilor dentare:

Periati dinţii de cel puțin două ori pe zi, cu o pastă de dinţi cu ingrediente naturale (argilă, plante, propolis, aloe vera, argint coloidal,etc).

Utilizați aţa dentară sau periuţe de dinţi pentru curățarea interdentară.

Înlocuiţi periuţa de dinţi la fiecare trei sau patru luni, sau ori de câte ori perii sunt uzaţi.

Mâncaţi alimente sănătoase, limitând produsele zaharoase şi gustările între mese.

Vizitati medicul dentist pentru controale regulate şi curăţări profesionale.

Luați în considerare utilizarea unui Glossary Link antiseptic sau o apă de gură cu ingrediente naturale, pentru a adăuga un strat suplimentar de protecție împotriva cariilor dentare.

Evitaţi pastele de dinţi care conţin fluor şi spumanţi (SLS), mai ales la copiii.Bibliografie

www.mayoclinic.com

Bioterapie - Virgil T.Geiculescu 

Ultima modificareDuminică, 25 Mai 2014 18:20
O să te intereseze și: « Articol24 Caria dentară »
Ca sa postezi trebuie sa faci LOGIN
Back to top