Blefarita

Blefarita este o inflamație a pleoapelor, care apare mai ales pe marginile exterioare ale pleoapelor. Este o afecțiune des întâlnită care se asociază cu infecția bacteriană a ochilor  sau cu anumite boli ale pielii cum ar fi acneea rozacee.

Introducere

Blefarita apare sub două forme de bază: blefarita anterioară și blefarita posterioară.

Glossary Link Blefarită anterioră  afectează de obicei partea exterioară frontală a pleoapelor, din apropierea genelor. Cele două cauze, cele mai frecvente, ale blefaritei anterioare sunt infecția bacteriană și o afecțiune a pielii numită Glossary Link dermatita seboreică, care provoacă mâncărimi, înroșire și un aspect solzos al pielii.

Blefarită posterioară afectează suprafața interioară a pleoapei, care vine în contact cu ochiul. Aceasta este de obicei cauzată de disfuncții ale glandelor meibomian, glandele care secretă ulei pentru lubrefierea ochilor. Blefarita posterioară este mai frecventă decât tipul anterior și de cele mai multe ori afectează persoanele cu un anumit tip de piele ( Glossary Link acnee rozacee).

Este un lucru obișnuit să fie prezente simultan, la același pacient, cele două forme de blefarită, anterioară și posterioară, dar în diferite grade de severitate.

Simptome

Indiferent de tipul de blefarită semnele și simptome sunt:
• ochi umezi
• ochi roșii
• senzație de nisip sau de arsură la nivelul ochiului
• senzație de mâncărime
• umflarea și înroșirea pleoapelor
• exfolierea  pielii din jurul ochilor
• cruste la trezire
• uscăciune a ochilor
• lipirea pleoapelor
• clipit mai frecvent
• sensibilitate la lumină
• gene care cresc anormal (gene greșit direcționate)
• pierderea de gene.

Dacă simptomele și semnele de blefarită nu par să se îmbunătățească, în ciuda unei igiene riguroase, prin curățarea regulată și îngrijirea zonei afectate, se recomandă consultarea un medic oftalmolog.

Complicații

În caz de blefarită, ar putea apare, de asemenea, următoarele complicații:
• Probleme cu genele. Blefarita poate face ca genele să cadă sau să crească anormal (orientate greșit).

• Probleme cu pielea pleoapelor. La nivelul pleoapelor pot apare cicatrici ca urmare a blefaritei pe termen lung.

• Hipersecreție lacrimală sau ochi uscați. Iritația continuă și scuamele de la baza genelor provoacă o lăcrimare excesivă sau uscarea ochilor. Între gene, la colțurile ochilor sau pe pleoapă se vor forma cruste iritante.

• Dificultăți cu purtarea lentilelor de contact. Deoarece blefarita poate afecta lubrifierea ochilori, purtarea lentilelor de contact poate fi inconfortabilă.

• Orjeletul. Urciorul sau orjeletul este o Glossary Link infecție care se dezvoltă în apropiere de baza  genelor, sub forma unei umflături dureroase, roșii, pe  marginea (de obicei,  exterioară) a pleoapei.

• Șalazionul. Șalazionul apare atunci când există un Glossary Link blocaj la una din glandele sebacee de la marginea pleoapei, chiar în spatele genelor. Glanda poate fi infectată cu bacterii, care provoacă înroțirea și umflarea pleoapelor. Spre deosebire de un urcior, un șalazion tinde să se dezvolte pe interiorul pleoapei.

• Ochi roșii. Blefarita poate duce la crize recurente de conjunctivită.

• Leziuni ale corneei. Iritația constantă a pleoapele inflamate sau genelor direcționate greșit poate provoca ulcerații ale corneei.  

Cauze

Cauza exactă a blefaritei nu este pe deplin stabilită. Factorii asociați cu dezvoltarea ei includ:
• dermatita seboreică - mătreața de pe scalp și sprâncene
• infecția bacteriană
• disfuncții ale glandelor meibomian care produc secreții de lubrefiere ale pleoapelor
• acneea rozacee - o afecțiune a pielii caracterizată prin roseața feței
• alergii, inclusiv reacții alergice la medicamente pentru ochi, soluții pentru lentile de contact sau machiajul ochilor
• acarieni sau păduchi în păr sau sprâncene
• anumite medicamente administrate în cazuri severe de acnee și care pot duce la infecția bacteriană a pleoapelor, afectând lăcrimarea.
Blefarita poate fi cauzată de o combinație a acestor factori.

Diagnostic

Procedurile folosite pentru a diagnostica blefarita sunt:

Examinarea pleoapelor. Medicul va examina cu atenție pleoapele și ochii. El poate folosi un instrument special de mărire în timpul examinării numit biomicroscop, care analizează globul ocular, genele și pleoapele.

Tamponarea pielii pentru testare. În anumite cazuri, medicul poate folosi un tampon pentru a colecta o mostră de secreții sau din crusta care se formează pe pleoapă. Acest eșantion va fi supus analizei de laborator pentru bacterii, ciuperci sau alergii.

Tratament

Tratamentul pentru blefarită constă în:
Curățarea zonei afectate în mod regulat. Curățarea pleoapelor cu un prosop cald ameliorează  simptomele. Măsurile de auto-ingrijire sunt singurul tratament necesar pentru cele mai multe cazuri de blefarită.

Antibiotice. Picături care conțin antibiotice aplicate pe pleoape pot ajuta la controlul blefaritei cauzate de o infecție bacteriană. În anumite cazuri, antibioticele sunt administrate sub formă de cremă, unguent sau sub formă de pastile.

Picaturi cu steroizi sau unguente. Picăturile sau unguentele care conțin steroizi ameliorează inflamația ochilor și a pleoapelor.

Lacrimi artificiale. Picături lubrifiante sau lacrimi artificiale, care sunt disponibile fără rețetă medicală, sunt indicate pentru ameliorarea simptomelor de ochi uscați.

Tratarea afecțiunilor care stau la bază. Blefarita cauzată de dermatita seboreică, acnee rozacee sau alte boli poate fi controlată prin tratarea bolii de bază.

Blefarita rar dispare complet. Chiar și cu un tratament de succes, recidivele sunt frecvente.

Alimentație

Deși nu există tratamente de medicină alternativă, care s-au dovedit eficiente în ameliorarea și chiar tratarea simptomelor de blefarită, o dietă bogată în acizi grași omega-3 sau suplimente care conțin acizi grași omega-3, poate fi de ajutor pentru tratarea blefaritelor asociate cu acnee rozacee. Acizii grași omega-3 se găsesc în alimente, cum ar fi somon, ton, păstrăv, semințe de in și nuci.
De asemenea se recomandă diminuareaa consumului de sare si introducerea în alimentație a cât mai multe legume și fructe proaspete.

Bibliografie

http://goodvisionohio.wordpress.com/eye-diseases/external-eye-diseases/blepharitis/

www.mayoclinic.com 

Ultima modificareMarți, 22 Aprilie 2014 19:06

Pe aceeasi tema

2 comentarii

 • Ionescu M
  Ionescu M Marți, 09 Septembrie 2014 07:55 Link

  Buna ziua,

  Am fost diagnosticata cu blefarita, datorita unor disfunctii ale glandelor Meibomian. Am urmat multe tratamente, fara rezultat. Cojitele apar la 3-4 zile la radacina genelor, le curat si incerc sa am o igiena corespunzatoare a ochilor. Nu ma mai machiez de mult, desi simt lipsa.

  Am avut o cadere masiva a genelor. Deja la o pleoapa s-au rarit atat de mult, ca nu ma mai recunosc eu in oglinda.
  Va rog sa ma sfatuiti, ce tratament exista pentru regenerarea genelor?
  Mentionez ca am peste 50 de ani si nu voi recurge la gene aplicate.

  Cu multumiri anticipate,
  Ionescu M - Bucuresti

 • Ionescu M
  Ionescu M Marți, 09 Septembrie 2014 07:55 Link

  Buna ziua,

  Am fost diagnosticata cu blefarita, datorita unor disfunctii ale glandelor Meibomian. Am urmat multe tratamente, fara rezultat. Cojitele apar la 3-4 zile la radacina genelor, le curat si incerc sa am o igiena corespunzatoare a ochilor. Nu ma mai machiez de mult, desi simt lipsa.

  Am avut o cadere masiva a genelor. Deja la o pleoapa s-au rarit atat de mult, ca nu ma mai recunosc eu in oglinda.
  Va rog sa ma sfatuiti, ce tratament exista pentru regenerarea genelor?
  Mentionez ca am peste 50 de ani si nu voi recurge la gene aplicate.

  Cu multumiri anticipate,
  Ionescu M - Bucuresti

Ca sa postezi trebuie sa faci LOGIN
Back to top