Orjeletul și șalazionul

Orjeletul sau urciorul este o proeminenţă roșie, dureroasă la palpare aproape de marginea pleoapei care poate arăta ca un furuncul sau un coş.

Introducere

Un urcior se poate forma de obicei, pe partea exterioară a pleoapei, dar, uneori, el se poate forma şi pe partea interioară a pleoapei, ca urmare a infecţiei unei glande sebacee de la baza unei gene.

În cele mai multe cazuri, urciorul se sparge în aproximativ 3-4 zile, drenează şi dispare de la sine în câteva zile (aproximativ o săptămână). Durerea sau disconfortul dat de un urcior se poate ameliora prin aplicarea unui prosop cald peste pleoapă.

Salazionul, inflamaţie a glandelor sebacee profunde, apare ca o proeminenţă, relativ nedureroasă, netedă şi rotundă, în interiorul unei glande sebacee a pleoapei, ce se dezvoltă în aproximativ 3 săptămâni.

După cum se observă salazionul şi urciorul nu reprezintă aceeaşi afecţiune, prima fiind o inflamaţie profundă a glandelor sebacee iar cea de a doua o infecţie superficială. Ca urmare şi tratamentul va fi diferit.

Simptome

Semnele și simptomele urciorului :
• umflătură roșie pe pleoapă, similară cu un furuncul sau un coș
• pleoape umflate și dureroase
• lăcrimație abundentă
• cruste în jurul pleoapelor.
În general orjeletul drenează puroiul după terminarea procesului inflamator, care poate dura aproximativ 3-4 zile, vindecându-se spontan dacă nu apar alte complicații.

Cealaltă afecțiune care cauzează inflamația pleoapelor, șalazionul,  apare atunci când există un Glossary Link blocaj la una din glandele sebacee de la marginea pleoapei, chiar în spatele genelor. Glanda se poate infecta cu bacterii, care pot provoca, de asemenea, o umflătură roșie a pleoapelor.  Spre deosebire de un urcior, un șalazion tinde să crească mai lent și mai profund,  pe partea interioară a pleoapei, de obicei nefiind dureros. Umflătura poate cuprinde zona din vecinătatea ochiului, până la sprâncene, cauzând probleme de vedere.

Cele mai multe urcioare sunt inofensive pentru ochi și nu afectează capacitatea de a vedea clar. Trebuie încercate mai întâi măsuri de auto-îngrijire, cum ar fi aplicarea unui prosop cald pe pleoapa închisă timp de 10-15 minute de mai multe ori pe zi. Adresați-vă medicului dacă:
• urciorul nu dă semne de ameliorare după 48 de ore
• roseața și inflamația se extind dincolo de pleoapă și cuprind  obrazul sau alte părți ale feței.

Impact

Riscul de apariție a unor infecții la nivelul pleoapelor crește, dacă:
• se schimbă lentilele de contact fără să se spele bine pe mâini mai întâi
• lentilele de contact nu se dezinfectează  înainte de a fi puse
• se menține machiajul ochilor peste noapte
• se folosesc produse cosmetice vechi sau expirate.Cauze

Igienă necorespunzătoare. Apariția urciorului  este de obicei cauzată de bacterii, în special de stafilococi. Atingerea ochilor cu mâinile nespălate poate transfera bacterii la nivelul pleoapelor. De exemplu bacteriile care se găsesc în nas pot ajunge pe pleoape prin atingerea nasului urmată de frecarea la ochi.

Inflamația pleoapelor. Inflamația cronică a marginii pleoapei cauzată de o boală numită blefarită, poate provoca apariția unui urcior. Blefarita poate fi asociată cu alte afecțiuni, cum ar fi Glossary Link dermatita seboreică sau rozacee, o afecțiune a pielii caracterizată prin roșeață facială.

Blocarea canalului glandular. Șalazionul apare în urma blocarea cu bacterii a canalului glandular prin care se elimină lichidul ce lubrefiază pleoapa

Diagnostic

Medicul va diagnostica, de obicei, un urcior, prin atenta examinare a pleoapei. El se poate folosi de o lumină și un dispozitiv de mărire pentru o examinare clară. Totuși este dificil de făcut diferență între șalazion și urcior. Dacă umflătura este dură și mai în interiorul pleoapei diagnosticul este cu siguranță de șalazion.

În situația în care orjeletul nu se vindecă prin tratament ambulator, se poate efectua o analiză a fluidului din interiorul umflăturii. În urma determinării bacteriei ce stă la baza infecției se poate institui un tratament adecvat. 

Tratament

În cele mai multe cazuri, urciorul nu necesită tratament specific, el vindecându-se de obicei de la sine, prin tratament la domiciliu:
Lăsați urciorul în pace. Nu încercați să-l stoarceți deoarece acest lucru poate provoca răspândirea infecției. De preferat ar fi să lăsați urciorul sau salazionul să se spargă de la sine fără să interveniți în vreun fel.

Puneți un prosop cald peste ochii închiși. Pentru a calma durerea, muiați un prosop curat în apă caldă, stoarceți prosopul și puneți-l peste ochii închiși. Reudați  prosopul, atunci când se răcește Continuând acest lucru pentru 10 sau 15 minute, de mai multe ori în fiecare zi, șalazionul sau urciorul va fi “încurajat” să dreneze singur.

Păstrați ochii curați. Nu purtați machiaj până  la vindecarea definitivă a ochilor.

Nu utilizați lentile de contact. Este posibil ca lentilele de contact să fie contaminate cu acele bacterii care au provocat apariția urciorului de care suferiți , astfel încât este de preferat să renunțați la lentilele de contact până la vindecare.

Pentru un urcior care persistă, medicul poate recomanda următoarele tratamente:
Antibiotice. Medicul poate prescrie picături cu antibiotice sau o cremă cu Glossary Link antibiotic care se vor aplica pe pleoapă. În cazul în care infecția persistă sau se extinde dincolo de pleoapă, medicul poate recomanda antibiotice sub formă de comprimate sau capsule (orală).

Intervenții chirurgicale. Pentru a trata un urcior plin de puroi, care nu se sparge de la sine, sau un salazion voluminos, medicul oftalmolog poate alege să-l incizeze,  pentru a calma durerea și presiunea. După intervenția chirurgicală se vor folosi antibiotic sub formă de cremă sau picături.

Afecţiuni ale pleoapelor tratate cu gemoterapice

 

Alimentație/Stil de viațã

Pentru a preveni infecțiile oculare:
Spălați-vă pe mâini. Spălați-vă mâinile cu apă caldă și săpun sau dezinfectați-vă cu  alcool sanitar de mai multe ori în fiecare zi. Țineți mâinile departe de ochi.

Aveți grijă cu produsele cosmetice. Reduceți riscul de infecții oculare recurente nefolosind  cosmetice expirate. Este recomandat să aruncați toate cosmeticele pe care le-ați utilizat când ați avut un urcior. Nu folosiți produse cosmetice împreună cu alte persoane.

Asigurați-vă că lentilele de contact sunt curate. Dacă purtați lentile de contact, spălați-vă bine pe mâini înainte de a monta lentilele de contact și urmați sfatul medicului cu privire la dezinfectarea lor.

Tratați-vă blefarita. Dacă aveți Glossary Link blefarită, urmați instrucțiunile medicului de îngrijire a ochilor.


Bibliografie

www.mayoclinic.org

Virgil T.Geiculescu - Bioterapie 

 

Ultima modificareMarți, 22 Aprilie 2014 19:01

Pe aceeasi tema

O să te intereseze și: « Glaucomul
Ca sa postezi trebuie sa faci LOGIN
Back to top