Glaucomul

Glaucomul este o afecțiune care constă în degradarea  progresivă a nervului optic. În principal se  manifestă prin tulburări de vedere, dureri puternice oculare, dureri de cap și uneori greață și vărsături.


Introducere

Nervul optic, care este situat în partea din spate a ochiului, are rolul de a  transmite imaginile pe care le vedem, de la retină la creier. Suprafaţa frontală a nervului optic, care este vizibilă pe retină, se numeste disc optic. Nervul optic este format din milioane de fibre nervoase care trec prin retină . Când lumina atinge Glossary Link retina, aceasta este convertită în impulsuri electrice ce sunt transmise prin intermediul nervului optic la creier.
Există patru tipuri principale de glaucom:
• glaucom Glossary Link cronic cu unghi deschis - este cel mai frecvent tip de glaucom și se dezvoltă foarte lent
• glaucom cu unghi închis, primar - este o afectiune rară, ce poate avea un debut lent, devenind cronică sau se poate manifesta Glossary Link acut, brusc, printr-o presiune oculară dureroasă  
• glaucom secundar - aceasta apare ca urmare a unei leziuni oculare sau unei altei afecțiuni  oculare, cum ar fi uveita
glaucom congenital - apare rar și este o afecțiune oculară gravă.  Acesta este de obicei prezent la naștere sau se dezvoltă la scurt timp după naștere și este cauzat de o Glossary Link anomalie a ochiului.

Simptome

Simptomele diferitelor tipuri de glaucom sunt explicate mai jos:

Glaucom cronic cu unghi deschis. În caz de glaucom cronic, nu există, de obicei,  simptome vizibile, deoarece afectarea nervului se produce foarte lent.  Oamenii de multe ori nu iși dau seama că ochii lor sunt afectați, deoarece prima parte a ochiului, care urmează să fie afectată este domeniul exterior de vizibilitate (vederea periferică).  Pierderea de vedere se produce dinspre marginea exterioară a ochiului, lucrând lent spre interior sau spre centru.
Modificările vederii sunt adesea legate de înaintarea în vârstă, de aceea este atât de importantă  verificarea periodică a ochilor, cel puțin o dată la doi ani sau mai frecvent dacă oftalmologul recomandă.

Glaucom cu unghi închis acut. Glaucom cu unghi inchis acut se dezvoltă rapid.  Simptomele sunt adesea severe.  Acestea includ:
• durere oculară
• înroșirea ochilor
• vedere cu halou sau inele colorate în jurul luminii
• durere de cap
• vedere cețoasă
• pierderea vederii la unul sau ambii ochi, care progresează foarte repede .
 Simptomele de glaucom acut nu sunt constante. Ele pot dura una sau două ore înainte de a dispărea din nou.  Dar de fiecare dată când reapar simptomele, vederea se deteriorează și mai mult. Este important să se contacteze de urgență medicul dacă apar oricare dintre simptomele de mai sus, deoarece tratamentul precoce poate preveni deteriorarea în continuare  a vederii.

Glaucom secundar. Glaucomul secundar este cauzat de alte afecțiuni sau leziuni oculare, cum ar fi uveita (inflamarea din stratul de mijloc al ochiului).  Este posibil ca simptomele de glaucom să se confunde cu simptomele date de cealaltă boală. De exemplu, uveita cauzează de multe ori dureri oculare  și dureri de cap.  Cu toate acestea, glaucomul poate provoca în plus vedere cețoasă și inele colorate sau halouri în jurul luminii.

Glaucom de dezvoltare. Recunoașterea simptomelor glaucomului de dezvoltare (cunoscut și sub numele de glaucom Glossary Link congenital), poate fi dificilă din cauza vârstei mici a copilului sau bebelușului.
 Cu toate acestea, copilul dumneavoastră poate afișa unele simptome, cum ar fi:
• ochi congestionați din cauza presiunii ocular crescute
• sensibilitate la lumină ( Glossary Link fotofobie)
• aspect tulbure al ochilor
• lăcrimare excesivă
• mișcări spasmodice ale ochilor
Glossary Link strabism
 Dacă se observă oricare dintre aceste simptome, contactați de urgență medicul specialist sau de familie cât mai curând posibil.

Impact

Printre europenii albi, aproximativ 1 din 50 de persoane de peste 40 de ani si 1 din 10 de persoane de peste 75 de ani au glaucom cronic cu unghi deschis.Totodată, au risc crescut de a dezvolta glaucom cu unghi deschis, persoanele de origine negru african sau negru-Caraibe.

Celelalte tipuri de glaucom, cum ar fi glaucom cu unghi închis acut, sunt mult mai puțin frecvente.  Cu toate acestea, oamenii de origine asiatică sunt mai expuși riscului de a avea acest tip de glaucom, comparativ cu cei din alte grupuri etnice.

Glaucomul, principala cauză a orbirii în întreaga lume

Cauze

Glaucomul este cauzat de blocajul unei părți a ochiului.  Acesta oprește drenarea lichidului din interiorul ochiului și mărește presiunea din ochi, numită presiunii intraoculare. Globul ocular este umplut cu o substanță apoasă numită umoare apoasă, ce creează presiunea care dă formă ochiului.  La ochii sănătoși, acest fluid se scurge constant și în afara ochiului, înapoi în fluxul sanguine, proporțional cu producerea lui, pentru a menține presiune corectă. Glaucomul apare atunci când tuburile de drenaj devin ușor blocate, din cauza unui vas de sânge, împiedicând umoarea apoasă a ochiului să se evacueze.  
 Când lichidul nu se poate scurge în mod corespunzător, presiunea din ochi se acumulează și poate deteriora nervul optic (nervul care conectează ochiul la creier) și fibrele nervoase din retină (țesutul nervos sensibil la lumina care căptușește spatele ochiului). Adesea nu este clar de ce tuburile de drenaj se blochează sau de ce alte părți ale ochiului obstrucționează tuburile.

 Există o serie de factori care pot crește riscul de a dezvolta glaucom:
• vârsta - glaucomul devine mult mai probabil pe masură ce apare îmbatrânirea.  În Marea Britanie, glaucomul cronic cu unghi deschis afectează una din două persoane din fiecare 100 care au vârsta peste 40 de ani, și patru din cinci persoane din fiecare 100 care au peste 80 de ani
• originea etnică - oamenii de origine africană sau de origine afro-caraibiană au un risc crescut de a dezvolta glaucom cronic cu unghi deschis.  Persoane de origine asiatică au un risc crescut de a dezvolta glaucom cu unghi închis acut
Glossary Link miopie – persoanele care suferă de miopie au mai multe șanse de a dezvolta glaucom cronic cu unghi deschis
Glossary Link hipertensiune oculară ( creșterea tensiunii în interiorul ochiului).  Persoanele cu tensiunea ocular crescută au risc crescut de a dezvolta glaucom cronic cu unghi deschis.
• istoricul familial - dacă există rude de gradul unu, cum ar fi un părinte, frate sau soră care au glaucom, riscul de a dezvolta această afecțiune este crescut
• istoricul medical - persoanele cu diabet zaharat , care este o afecțiune cauzată de prea multă glucoză în sânge, au un risc crescut de a dezvolta glaucom.

Diagnostic

Poate dura o perioadă lungă de timp înainte de a constata problemele cu vederea.  Acest lucru se datorează faptului că glaucomul, de obicei, afectează marginea exterioară a ochiului și lucrează încet spre interior.  Nu este posibil să observați o problemă, până când glaucomul nu este aproape de centrul ochiului.Prin urmare, este important de a face regulat teste de ochi, astfel încât problemele să poată fi detectate și tratate cât mai curând posibil. Ar trebui să se efectueze un control ocular cel puțin o dată la doi ani sau mai frecvent dacă oftalmologul recomandă.  De asemenea se recomandă mai frecvent acest control ocular, dacă există rude de sânge cu glaucom, cum ar fi un părinte, frate sau soră.

Există mai multe teste de glaucom care pot fi efectuate de către doctoral oftalmolog.  Ele sunt nedureroase și destul de rapide.  Testele trebuie să fie efectuate în același cabinet pentru ca rezultatele să fie cât mai exacte cu putință.   

Tonometria. Folosește un instrument numit tensiometru pentru a măsura presiunea din interiorul ochiului. Tonometria poate diagnostica hipertensiune oculară , care este un factor de risc pentru glaucomul cu unghi deschis.

Grosimea centrală a corneei. Prin măsurarea grosimii corneei (structura transparentă a ochiului), prin ecografia pahimetrică, medicul oftalmolog poate determina  care este riscul de gaucom ( o grosime mai mică înseamnă risc crescut ).

Gonioscopia . Este o examinare a marginii exterioare din fața ochiului, între Glossary Link cornee și iris (partea colorată a ochiului).  Aceasta este zona în care lichidul se scurge din ochi.  Un gonioscop poate determina dacă acest unghi este deschis sau închis (blocat).

Test de câmp vizual (perimetria). Un test de câmp vizual (perimetria) verifică zonele în care  vizibilitatea lipsește.

Oftalmoscopia. Această investigație realizată de oftalmolog pentru confirmarea diagnosticului, prin care se vede interiorul globului ocular, poate evidenția:
• stadiul glaucomului
• lezarea nervului optic
• cauza glaucomului , etc.

Tratament

Orice deteriorare a vederii cauzate de glaucom nu poate fi recuperată integral.  Din această cauză este atât de importantă diagnosticarea glaucomului cât mai devreme posibil, astfel încât începerea tratamentului să prevină deteriorarea în continuare a vederii.

Scopul tratamentului, pentru fiecare tip de glaucom, este de a reduce presiunea intraoculară. Tratamentul pentru glaucom include picături pentru ochi, tratamentul cu laser și chirurgical.

Picături pentru ochi
Glaucom cronic cu unghi deschis este adesea tratat folosind picături pentru ochi. Există mai multe tipuri diferite de picături pentru ochi disponibile, tipul prescris depinzând de:
• modul în care boala progresează
• existența unor alte afecțiuni medicale
• administrarea unor alte medicamente
• reacțiile adverse provocate în timpul tratamentului
Este important să fie utilizate picăturile pentru ochi conform instrucțiunilor. Chiar dacă nu se observă încă probleme cu vederea, evoluția glaucomului fără tratament poate duce la pierderea permanentă a vederii. Dacă sunt utilizate două tipuri de picături pentru ochi, trebuie așteptat cel puțin cinci până la 10 minute între diferitele tipuri.
Există mai multe tipuri de picături pentru ochi care reduc presiunea intraoculară prin:
• reducerea cantității de lichid (umoare apoasă) secretată de ochi
• creșterea cantității de lichid ce drenează de la nivelul ochiului.
 
Medicamentele sub formă de picături care reduc cantitatea de lichid secretată intraocular sunt:
- beta blocantele
- agoniști adrenergici
- inhibitori ai anhidrazei carbonice
- hiperosmotice.
Picăturile care cresc cantitatea de lichid drenată de la nivel ocular sunt:
- colinergice
- agonisti adrenergici
- analogi de prostaglandine.

Tratamentele cu laser sunt, de obicei, rapide și nedureroase, deși în timpul procedurii s-ar putea simți o scurtă durere sau senzație de căldură. Este posibil ca după tratamentul cu laser să fie nevoie de tratament cu picături pentru ochi.

Daca terapia laser nu dă rezultate se vor lua în considerare intervențiile chirurgicale clasice precum iridectomia și trabeculectomia.
Trabeculectomia este cel mai des întâlnit tip de Glossary Link chirurgie pentru tratarea glaucomului. Aceasta implică eliminarea unei părți din rețeaua trabeculară pentru a permite lichidului să curgă prin sistemul de drenaj al ochiului. Procedura va fi efectuată sub anestezie locală sau anestezie generală.


Glaucom cu unghi inchis acut
Deoarece glaucomul acut se dezvoltă rapid, afecțiunea trebuie să fie tratată rapid. Cele mai frecvente forme de tratament pentru acest tip de glaucom includ:
• picături pentru ochi
• medicamente sistemice - acestea sunt injectate în fluxul sanguin pentru a reduce rapid presiunea din ochi
• tratament cu laser - acesta folosește fascicule de energie pentru a crea găuri în iris (partea colorată a ochiului), pentru a deschide unghiul și permite lichidului să curgă. Este posibil ca ambii ochi să fie necesar să fie  tratați, chiar dacă numai are glaucom cu unghi închis acut, deoarece această formă de glaucom se poate dezvolta la ambii ochi la un moment dat
• chirurgia - trabeculectomie (intervenție chirurgicală pentru a elimina o parte din tuburile de drenaj) este cea mai comună formă de intervenție chirurgicală pentru glaucom acut

Tratarea altor tipuri de glaucom
Pentru alte tipuri de glaucom, medicul  specialist vă poate recomanda, de obicei, picături pentru ochi, tratament cu laser sau intervenții chirurgicale. Tratamentul va depinde de tipul de glaucom  și cât de avansat  este.

Alimentaţie/Stil de viaţã

Glaucomul cu unghi deschis nu poate fi prevenit deoarece apare, în principal, odată cu înaintarea în vârstă. În schimb glaucomul secundar poate fi prevenit, prin evitarea traumelor la nivelul ochilor și tratarea tuturor afecțiunilor de la acest nivel, care pot fi cauze ale formele secundare de glaucom.

Totuși campaniile de informare regulate ale populației despre glaucom, controalele periodice ale persoanelor care se află în grupele cu risc crescut, diagnosticarea precoce și urmarea tratamentului indicat de medicul specialist, pot reduce apariția acestei afecțiuni.

Test pentru a depista primele semne de glaucom

Bibliografie

www.nhs.uk
Henry Brainerd, Sheldon Margen, Milton J. Chatton, Elemente practice de diagnostic și tratament, Editura Medicală
Marin Voiculescu, Medicina pentru familie, Editura medicala 


 

 

Ultima modificareVineri, 24 Ianuarie 2014 11:21
O să te intereseze și: « Cataracta Orjeletul și șalazionul »
Ca sa postezi trebuie sa faci LOGIN
Back to top