Cataracta

Cataracta reprezintă afecţiunea oculară de opacifiere treptată a cristalinului ( lentila din interiorul ochiului ) care în mod normal este transparent. Pentru persoanele care au Glossary Link cataractă, vederea prin cristalinul opac este asemănătoare privitului printr-o fereastră îngheţată sau aburită.

 

Introducere

Cele mai multe simptome de cataractă se dezvoltă lent și nu influenţează vederea încă de la debutul lor. Dar, cu timpul, cataracta va influenţa, în cele din urmă, vederea.Scăderea acuităţii vizuale cauzată de cataractă pot face mult mai dificile activități ca cititul, lucrul la calculator, condusul automobilului, mai ales pe timp de noapte, sau percepţia clară a expresiei de pe fața unui prieten.

La început, o lumină mai puternică sau ochelarii pot rezolva problema. Dar, în cazul în care afectarea vederii influenţează activităţile coditidene, ar putea fi nevoie de tratarea cataractei prin intervenţie chirurgicală. Din fericire, rezolvarea chirurgicală a cataractei este, în general, o procedură sigură şi eficientă.

 

Simptome

Această afecţiune îşi  face simţită prezenţa prin următoarele simptome :

  • - vedere înceţoşată sau diminuată
  • - creșterea dificultăţilor cu vederea pe timp de noapte
  • - sensibilitate la lumină mai puternică până la orbire
  • - apariţia unor  "halouri în jurul luminilor"
  • - schimbări  frecvente de ochelari sau lentile de contact pe bază de prescripţie medicală
  • - modificări  în percepţia culorilor şi a contrastului (decolorarea sau îngălbenirea)
  • - vedere dublă cu un singur ochi

La început, nebulozitatea vederii cauzate de cataractă poate afecta doar o mică parte a cristalinului ceea ce face ca afectarea vederii să fie insesizabilă. Dar cu cât cataracta evoluează, scade acuitatea vizuală datorită luminii distorsionate care trece prin cristalin. Acest lucru duce la simptome care sunt percepute mult mai clar.

 

 

Impact

Factorii care cresc riscul de a face cataractă sunt:

• înaintarea în vârstă
• diabet
• consumul unei cantități excesive de alcool
• expunerea excesivă la soare
• expunerea la radiații ionizante, precum razele x utilizate la radiografii sau radioterapia cancerului
• antecedente de cataractă în familie
Glossary Link hipertensiune arterială
Glossary Link obezitate
• leziuni oculare anterioare sau inflamație
• operaţii chirurgicale anterioare
• tratamente prelungite cu medicamente corticosteroide
• fumat .

Cauze

Cataracta apare având ca principală cauză îmbătrânirea, fiind considerată o boală a bătrâneţii,  dar şi datorită unor traumatisme sau afecţiuni care pot leza cristalinul.

Cataracta senila

La unii pacienţi cataracta este legată de tulburări genetice, moştenite, care cauzează şi alte probleme de sănătate.  Cataracta poate fi, de asemenea, cauzată de alte afecţiuni oculare ( glaucomul, iridociclita), afecţiuni medicale cum ar fi diabetul, traumatisme sau intervenţii chirurgicale anterioare la nivelul ochilor. Utilizarea pe termen lung a medicamentelor cu steroizi poate favoriza, de asemenea,  dezvoltarea cataractei.

Această afecţiune poate fi prezentă şi la bebeluşi datorită unor factori intrauterini (prezenţa afecţiunii la mamă sau infectarea acesteia cu virusul rubeolei  în timpul sarcinii ) care pot duce la apariţia cataractei congenitale. Din fericire ea nu are Glossary Link caracter evolutiv, dar trebuie tratată la scurt timp după depistare.

Diagnostic

Pentru a diagnostica prezenţa cataractei, medicul va întreba despre istoricul medical și simptome, apoi va efectua un examen oftalmologic. El va efectua mai multe teste, printre care :

Testul acuităţii vizuale. Medicul va cere pacientului să citească o diagramă formată din litere de dimensiuni din ce în ce mai mici, separat cu fiecare ochi, în timp ce celălalt ochi este acoperit. Folosind această diagramă sau un dispozitiv de vizualizare cu litere progresiv mai mici, medicul va determina dacă vederea  prezintă semne de insuficiență .

Examinarea cu lampa cu fantă. O lampă cu fantă permite medicului oftalmolog să observe structurilor din partea din față a ochiului. Microscopul se numește lampă cu fantă, deoarece folosește o linie de lumină intensă, o fantă, pentru a ilumina corneea, irisul, cristalinul și spațiul dintre iris și Glossary Link cornee. Fanta permite medicului să vizualizeze aceste structuri în secțiuni mici, ceea ce face mai ușoară detectarea oricărei anomalii foarte mici .

Examinarea retinei. Pentru a pregăti pacientul pentru un examen de retină, medicul oftalmolog va pune picături în ochi pentru a deschide larg pupilele. Acest lucru va face mai ușoară examinarea părții din spate a ochilor ( Glossary Link retina). Folosind un biomicroscop sau un dispozitiv special numit oftalmoscop, medicul poate examina prezența semnelor de cataractă .

Tratament

Singurul tratament eficient pentru cataractă este intervenția chirurgicală.

Cei mai mulți medici oftalmologi sugerează tratamentul chirurgical al cataractei atunci când începe să afecteze calitatea vieții și anume afectează negativ capacitatea de a efectua activitățile zilnice normale, cum ar fi cititul sau condusul unei mașini.

Numai pacientul și medicul pot decide împreună momentul cel mai potrivit când operația de cataractă poate fi efectuată. Pentru majoritatea pacienților, eliminarea chirurgicală a cataractei nu este o urgență, însă amânarea operației în nici un caz nu va recupera vederea. Trebuie luate în considerare toate beneficiile și riscurile operației chirurgicale de cataractă.

Dacă se ajunge acum la amânarea intervenției chirurgicale pentru cataractă, medicul poate recomanda examene periodice pentru a vedea dacă cataracta progresează și în ce ritm. Cât de des se vor face aceste controale periodice va depinde de situația fiecărui pacient în parte.

Ce se întâmplă în timpul operației de cataractă
Chirurgia  cataractei implică îndepartarea lentilei opacizate și înocuirea cu un cristalin artificial clar. Cristalinul artificial, numit lentilă intraoculară, este poziționat în același loc ca și lentila naturală, devenind în acest fel o parte permanentă a ochiului .

Pentru unii pacienți, alte probleme oculare interzic utilizarea unui cristalin artificial. În aceste situații, odată ce cataracta este eliminată, vederea poate fi corectată cu ochelari sau lentile de contact .

Operație de cataractă se face în general în ambulatoriu, ceea ce înseamnă că nu va trebui să stea în spital după operație .În timpul operației de cataractă, medicul va proceda la o anestezie locală pentru a amorți zona din jurul ochilor. Intervenția chirurgicală a cataractei se desfășoară, în general, în condiții de siguranță, dar implică totuși un anumit risc de Glossary Link infecție și sângerare. De asemenea operația de cataractă crește riscul de dezlipire de retină .După intervenția chirurgicală vor exista câteva zile de disconfort. În general, vindecarea operației va surveni în termen de opt săptămâni.

Dacă este nevoie de operație de cataractă la ambii ochi, medicul va programa o intervenție chirurgicală pentru a elimina cataracta la al doilea ochi, la o lună sau două după prima operație .

Dispozitiv pentru chirurgia cataractei, în premieră în România 

Alimentaţie/Stil de viaţă

Pentru a putea face față simptomelor de cataractă până când se va lua decizia pentru o intervenție chirurgicală, este recomandat:
• purtarea unor ochelari sau lentilele de contact cele mai potrivite posibil în baza prescripției medicale de la doctorul oftalomolog
• folosirea unei lupe pentru citit
• îmbunătățirea iluminatului din casă
• purtarea ochelarilor de soare în timpul zilei sau a unei pălării cu boruri largi pentru a reduce efectul de orbire
• evitarea șofatului pe timp de noapte .

Măsurile de mai sus pot ajuta pacientul pentru o vreme, în funcție de rapiditatea cu care progresează cataracta. În momentul în care pierderea vederii începe să influențeze considerabil activitățile zilnice va trebui luată în considerare intervenția chirurgicală.

Bibliografie

www.mayoclinic.com

Ultima modificareJoi, 24 Octombrie 2013 16:52
O să te intereseze și: « Astigmatism Glaucomul »
Ca sa postezi trebuie sa faci LOGIN
Back to top