Conjunctivita

conjuctivita11Conjunctivita este o afecţiune caracterizată prin înroşirea şi inflamarea stratului subţire de ţesut care acoperă suprafaţa albă a globului ocular (conjunctiva) şi suprafaţa interioară a pleopelor. Această membrană, neobservabilă în mod normal, datorită transparenţei sale, devine vizibilă în momentul în care vasele de sânge care o străbat se umflă, datorită inflamaţiei şi rezultă ceea ce în mod obişnuit numim ochi roşii.

Introducere

Conjunctivita poate afecta unul sau ambii ochi. Ea poate fi acută, când apare brusc şi se vindecă repede, sau cronică  atunci când se vindeca mai greu şi durează mai mult timp.
Ochii roşii sunt de obicei cauzaţi de o infecţie bacteriană sau virală, o reacție alergică, sau, la copii mici, existenţa un canal lacrimal incomplet deschis. Deşi ochii roşii dau o senzaţie de iritare, aceasta arareori poate afecta vederea.

Simptome

conjuctivita3Simptomele conjunctivitei depind de cauza declanşatoare a acestei afecţiuni, dar există şi o serie de simptome generale cum ar fi :
• înroşirea ochilor - acest lucru se întâmplă ca urmare a inflamației şi dilatării vaselor de sânge mici ale conjunctivei
• umezirea ochilor - conjunctiva cuprinde mii de celule care produc mucus şi glande mici care produc lacrimi ; inflamaţia determină aceste glande să devin hiperactive, astfel încât, apare o secreţie oculară abundentă.

În cazul conjunctivitei de natură infecţioasă ar putea apare şi alte simptome :

• intoleranţa la lumină
• o senzaţie de arsură la nivelul ochilor
• senzație de nisip în ochi
• un strat lipicios pe gene - de obicei la trezirea de dimineaţă
• creşterea în dimensiuni a ganglionilor din faţa urechii
• dureri oculare
• umflarea ploapelor
Pot fi prezente, de asemenea, mâncărimi intense ale ochilor, dacă conjunctivita este de tip Glossary Link alergic, acest simptom fiind specific acestui tip de conjuctivită. Simptomele conjunctivitei alergice depind şi de substanța la care apare alergia.

Alergiile la polen ( febra fânului ) apar în anumite perioade ale anului, însă cel mai intens primăvara. Este foarte probabil că polenul va provoca, de asemenea şi alte simptome, cum ar fi strănut şi nas înfundat sau secreţii nazale.

Cod rosu pentru ochi

Alergiile la praf sau date de blana animalelor determină simptome pe tot parcursul anului. De obicei ambii ochi sunt afectaţi iar simptomele se pot agrava spre dimineață.

Unii oameni dezvoltă Glossary Link alergie la picăturile pentru ochi. Acest lucru este cunoscut sub numele de dermatoconjunctivită de contact și poate afecta, de asemenea, pleoapele, pe care le determină să devină uscate şi inflamate.

Alte persoane sunt alergice la purtarea lentilelor de contact, tip de alergie care este cunoscut sub numele de conjunctivita papilara giganta. Aceste simptome progresează mult mai lent şi ar putea provoca, de asemenea, pete mici pe interiorul pleoapelor superioare. Acest tip de Glossary Link conjunctivită implică un risc ridicat de complicaţii.

Impact

Conjunctivita, poate afecta mai ales următoarele categorii de persoane:
• bătrânii sau copiii deoarece persoanele în vârstă pot avea un sistem imunitar slăbit iar copiii vin în contact cu mai multe infecţii la școală
• persoanele care au avut recent o infecţie a tractului respirator superior, cum ar fi o răceală
• cei care suferă de diabet zaharat sau altă boală care slăbeşte sistemul imunitar
• persoanele care sunt bolnave de blefarită ( inflamaţie a marginii libere a pleoapelor ),  cauzată de o infecţie bacteriană ce poate duce la conjunctivită
• cele care frecventează locuri aglomerate sau zone poluate cu fum, praf, substanţe toxice etc. 
• persoanele alergice
Un alt tip, conjunctivita papilara giganta, se estimează că afectează aproximativ între 1 şi 5 % dintre persoanele care folosesc lentile de contact .

Cauze

Conjunctivita este o afecțiune care apare atunci când conjunctiva ( acel strat subţire de celule care acoperă fața ochilor ) se inflamează.
Cele trei cauze mai frecvente ale acestei inflamaţii sunt :
• infecţia ( conjunctivita infecţioasă )
• o reacţie alergică ( conjunctivita alergică )
• existenţa unei iritaţii la nivelul conjunctivei  datorate unor factori de mediu  ( conjunctivita iritantă )
Conjunctivita infecţioasă
Infecţiile oculare sunt cel mai frecvent cauzate de :
• bacterii, de exemplu tulpini de bacterii care produc frecvent infecţii pulmonare sau orl
• viruşi, cel mai frecvent un adenovirus care poate provoca, de asemenea,  febră sau dureri în gât
• infecţii cu transmitere sexuală, cum ar fi Chlamydia sau gonoreea
Nu există semne sau simptome care să permită medicului să identifice exact cauza bacterienă sau virală în caz de conjunctivită infecţioasă.
Conjunctivita alergică
Conjunctivita alergică este cauzată de contactul ochilor cu un Glossary Link alergen, alergenul fiind  acea substanță care face ca sistemul imunitar să reacţioneze anormal. Aceasta este cunoscută ca o reacție alergică .
Există patru tipuri principale de conjunctivită alergică :
• conjunctivita alergică sezonieră
• conjunctivită alergică perenă
• dermatoconjunctivita
• conjunctivita papilara giganta
Conjunctivită sezonieră şi perenă apar la contactul cu factori alergeni cum ar polenul, acarienii, păr de animale, mucegaiul etc.
Aceste tipuri de conjunctivită sunt mai frecvente în rândul persoanelor care au şi alte alergii, cum ar fi astmul  şi apar de multe ori cu rinita alergică (o alergie care afectează nasul, cauzând stranut şi nas înfundat sau Glossary Link rinoree) .

Dermatoconjuctivita de contact este de obicei cauzată de picăturile pentru ochi, dar poate fi, de asemenea, cauzată şi de machiaj sau alte substanțe chimice .

Conjunctivita papilara giganta este cauzată de :
• lentile de contact
• cusături ( suturi ) utilizate în chirurgia ochiului
• proteze montate la ochi în timpul unei intervenţii chirurgicale

Conjunctivită iritantă poate avea o gamă largă de cauze posibile. Unele dintre cele mai des întâlnite pot fi :
• apa tratată cu clor din bazinele de înot
• şamponul sau săpunul
• o geană liberă care irită prin frecare conjunctiva
• fumul de ţigară sau fumul în general, etc.

Specialiştii în sănătate publică atrag atenţia asupra apei din piscine

Diagnostic

Pentru diagnosticarea conjuctivitei medicul va face un examen clinic al pacientului şi o anamneză. De asemenea, dacă constată că este un caz grav de conjunctivită sau în cazul în care este afectată corneea sau dacă respectivul pacient a avut mai multe infecţii repetate, care nu răspund la tratament, poate recomanda:
- o hemoleucogramă, care poate arăta o creştere a eozinofilelor sau gamaglobulinelor;
- determinarea anticorpilor pentru depistarea virusului care ar fi putut cauza conjuctivita;
- prelevarea unei probe de secreţii oculare din Glossary Link conjunctivă pentru analize de laborator. 


Tratament

Tratament pentru conjunctivita bacteriană
conjuctivita4Daca infecţia este bacteriană, medicul poate prescrie picături cu antibiotice ca tratament pentru ochi roşii, iar infecţia ar trebui să se vindece în câteva zile. În loc de picături se mai pot recomanda, mai ales la copii, unguente cu antibiotice. Un unguent este adesea mai uşor de administrat la un copil sugar sau la un copil mic decât picăturile, deşi unguentul poate estompa vederea cam 20 de minute de la aplicare.

Tratament pentru conjunctivita virală
Nu există nici un tratament pentru cele mai multe cazuri de conjunctivită virală. În schimb, virusul are nevoie de timp pentru a-şi urma cursul, până la două sau trei săptămâni. Conjunctivita virală afectează la început un singur ochi, pentru ca apoi infecţia să se transmită şi la celălalt ochi în câteva zile. Simptomele ar trebui să amelioreze treptat, de la sine, fără tratament.
Medicamentele antivirale ar putea fi o opţiune dacă medicul stabileşte că la baza conjunctivitei virale stă virusul herpes simplex.

Tratament pentru conjunctivita alergică
Dacă iritaţia este conjunctivită alergică, tratamentul poate include medicamente care ajută la controlul reacţiilor alergice, cum ar fi antihistaminice şi stabilizatori de celule mastocitare, sau medicamente care ajută la controlul inflamaţiei, cum ar fi decongestionante, steroizi şi picături anti-inflamatorii. Se poate de asemenea, reduce severitatea simptomelor de conjunctivită alergică, evitând pe cât posibil contactul cu ceea ce cauzează alergia.

Tratament alternativ
Fitoterapie - Sunt indicate urmtoarele plante medicinale sub formă de comprese şi spălături oculare:
- Flori de muşeţel. Este anestezic, dezinfectant, antiimflamator, Glossary Link antiseptic şi bactereostatic. Se va face infuzie cu două linguriţe la 200 ml de apă clocotită. Se foloseşte sub formă de comprese şi băi oculare.
- Fenicul. Este antiseptic şi antiimflamator. Se va face infuzie cu două linguriţe de fructe zdrobite la 200 mil de apă clocotită şi se va folosi sub formă de comprese.
- Pătlagina. Este un bun antiseptic. Infuzie cu o lingură de frunze la 200 ml de apă clocotită. Se foloseşte sub formă de comprese şi băi oculare.
- Sulfina. Este antiseptic, calmant şi antiimflamator. Infuzie cu două linguriţe de flori la 200 ml de apă clocotită. Se va folosi sub formă de comprese. băi oculare şi instilaţii în ochi.

Glossary Link Apiterapie - Propolis, soluţie 5-10% în apă caldă. Se pisează propolisul uscat într-un mojar, apoi se dizolvă în apă caldă. Se obţine o soluţie galben-brună, care se filtrează prin tifon sau filtru de cafea. Se pun câte 3-5 picături din această soluţie în fiecare ochi.

 

Stil de viaţă/Prevenţie

Pentru a preveni şi controla răspândirii conjuctivitei se recomandă a se practica o bună igienă. De exemplu:
- nu vă atingeţi ochii cu mâinile
- spălaţi-vă mâinile des
- folosiţi un prosop curat pe care să-l schimbaţi zilnic
- nu folosiţi în comun prosoapele
- schimbaţi fețele de pernă cât de des puteţi
- evitaţi sau folosiţi cât mai puţin cosmeticele pentru ochi cum ar fi rimelul, fardurile sau creionul dermatograf
- nu folosiţi în comun cosmeticele pentru ochi sau obiecte personale de îngrijire a ochilor ( picăturile de ochi)
- respectaţi întocmai indicaţiile medicului în caz de îmbolnăvire .
Deşi simptome conjunctivitei se pot rezolva în trei sau patru zile, copiii cu conjunctivită virală pot fi contagioşi pentru o săptămână sau mai mult.

Populaţia să respecte sfatul medicilor oftalmologi şi regulile de prevenire a conjunctivitei

conjuctivita2În cazul copiilor nou născuţi, ochii acestora pot fi sensibili la bacteriile prezente în mod natural în vaginul mamei, în timpul naşterii. Aceste bacterii nu produc simptome mamei, dar în cazuri rare, aceste bacterii pot cauza la sugari o forma gravă de conjunctivită cunoscută sub numele de Glossary Link oftalmie neonatală, care are nevoie de tratament, fără întârziere, pentru a nu fi afectată vederea. De aceea, la scurt timp după naştere, un unguent cu Glossary Link antibiotic este aplicat pe ochii fiecărui Glossary Link nou-născut pentru a preveni infectarea ochilor.

Bibliografie

www.nhs.uk/Conditions/Conjunctivitis-infective

 

 

Ultima modificareMarți, 22 Aprilie 2014 19:04
O să te intereseze și: « Ectropion și entropion Astigmatism »
Ca sa postezi trebuie sa faci LOGIN
Back to top