Medicatia oftalmologica in timpul sarcinii

medsarcina_rs.jpgMedicatia topica poate traversa placenta sau se poate secreta in laptele matern. Au fost publicate putine date privind utilizarea medicatiei topice la gravide si lauze.
Medicatia antiglaucomatoasa-nu au fost efectuate studii la femeia gravida. Toate medicamentele antiglaucomatoase intra in categoria C  (medicamente studiate numai pe animale cu efecte adverse dovedite la fat), cu exceptia brimonidina si dipivefrina, care fac parte din categoria B (testate numai pe animale , fara efecte asupra fatului).

Beta blocante: timolol, levobunolol, betaxolol, carteol trebuie evitate sau folosite in doze minime in trimestrul 1 de sarcina. Se va intrerupe tratamentul cu 2-3 zile inainte de nastere pentru a se evita efectul lor asupra fatului.Vor fi evitate in alaptare.

Inhibitorii de anhidraza carbonica topicici si sistemici: acetazolamida, dorzolamida, brinzolamida sunt contraindicate in sarcina datorita posibilului efect teratogen. De asemenea sunt contraidicate in perioda alaptarii datorita efecttului toxic hepatic si renal la copil.

Medicatia miotica: pilocarpina si carbacol par sa fie mai sigure. Toxicitatea lor in alaptare nu este cunoscuta.

Analogi Pg nu sunt indeajuns studiati. Pot fi utilizati in sarcina daca efectul lor benefic justifica potentialul risc fetal. Se recomanda precautii la administrarea latanoprost in alaptare.

Midriatice. Utilizarea lor ocazionala pentru examinarea FO ne prezinta riscuri. Totusi utilizarea repetata este contraindicata din cauza efectului teratogen al parasimpaticoliticului ( atropina ) si simpaticomimetic (epinefrina). Datorita efectului anticolinergic si hipertensiv asupra fatului utilizarea midriticelor trebuie evitate in alaptare.

Corticosterizii. Administrarea sistemica este contraindicata. Nu se cunosc efecte teratogene ale corticosteroizilor locali. Vor fi evitati in alaptare.

Antibioticele. Doua antibiotice pot fi recomandate in sarcina : eritomicina si polimixina B. Se vor evitra : cloramfenicol, gentamicina, neomicina, rifampicina, tetraciclina, tobramicina.

Medicatia antivirala - toate medicamentele antivirale vor fi evitate in sarcina si alaptare.

Fluoresceina traverseaza placenta si este prezenta in lapte la 76 ore de la administrare . Nu se cunosc efecte teratogene ale acesteia.

Anestezia topica - nu exista contraindicatii cu privire la utilizarea acestora in sarcina si alaptare.

Sursa: InfoMedik
O să te intereseze și: Chirurgia refractivã »
Ca sa postezi trebuie sa faci LOGIN
Back to top