Retinopatia de prematuritate

retinopatia_rs.jpgEste o proliferare excesiva a sistemului vascular retinian ce poate sa apara la nn Glossary Link prematur in anumite conditii si reprezinta o cauza importanta de handicap vizual major.

Termenul de "fibroplazie retrolentala" corespunde doar ultimului stagiu al R.P.Boala a fost descrisa prima data de Terry in 1941.
ETIOPATOGENIA:
Boala are o patogeneza inca insuficient clarificata. Este incriminata imaturitatea vaselor retiniene in momentul nasterii premature si toxicitatea oxigenului din sangele nn asupra acestor vase retiniene imature.

Dezvoltarea retinei incepe din sapt. a 4-a de viata intrauterina dar pana in sapt. a 16-a este nevascularizata din acest moment apar primii muguri vasculari derivati din mezenchimul sistemului hialoid. Precursorii sistemului vascular sunt celule fusiforme nediferentiate, care migreaza in stratul fibrelor optice si au dezvoltare centrifuga de la nivelul discului optic spre periferie.

Parte a retinei este vascularizata pana in luna a 8-a intrauterin dar dezvoltarea vaselor retinieine in partea temporala continua si post natal pana la 1,2 luni pentru nn la termen.  

In Glossary Link retina imatura exista o hiperpermeabilitate a stratului de celule Glossary Link pigmentare datotrita incompletei dezvoltari a jonctiunilor dintre aceste celule. Dupa nasterea prematura PAO2 in sangele nn creste, oxigenul din coriocapilare traverseaza straturile retinei imature cu usurinta pana la nivelul mugurilor vasculari din straturile interne ale retinei.

Radicalii liberi de oxigen sunt intermediari care apar normal in cursul a numeroase reactii biochimice dar in conditiile atmosferei bogate in oxigen concentratia lor creste considerabil. Radicalii liberi generati sunt toxici pentru celulele fusiforme precursoare ale vaselor retiniene. Aceste celule afectate secreta factori angiogenici care stimuleaza formarea vaselor aberante si aparitia neovascularizatiei. Proliferarea vasculara anormala se produce la nivelul jonctiunii dintre retina vasculara si cea imatura avasculara.

Organismele vii puse permanent in fata oxidarilor spontane si formarii de radicali liberi si au dezvoltat o serie de mecanisme  defensive (cu ajutorul substantelor antioxidante de tipul vitaminelor C si E). In matricea interstitiala dintre fotoreceptori, in retina matura, exista o proteina transportoare pentru vitamina E(IRBP=IntraRetinal Binding Protein) sintetizata de segmentele interne ale fotoreceptorilor. La frematuri, fotoreceptorii imaturi nu sintetizeaza aceasta proteina iar nivelul de vitamine E in retina periferica depinde de gradul de maturare a fotoreceptorilor si implicit de varsta gestationala la nastere.

Aparitia neovaselor poate duce la aparitia hemoragiilor retinovitreene si proliferarilor fibroplazice in jurul vaselor care in timp prin tractiune exercitata pe retina produce decolare de retina partiala sau totala.

Nu s-a demonstrat existenta unei concentratii de oxigen care sa nu fie toxica pentru nn prematur.Practic toate concentratiile de oxigen din mediul extrauterin induc hiperoxigenare la nivelul retinei imature a prematurului (s-a observat prezenta RP si la prematurii neexpusi oxigenoterapiei ).

FACTORII DE RISC

Factorii de risc determinanti sunt:
  • prematuritatea cu varsta gestationala <30 de saptamani si greutate la nastere <1.500 grame
  • administrarea oxigenului  ; sunt importante concentratia oxigenului(FiO2),durata oxigenoterapiei,nivelele mari ale paO2 si variatiile bruste ale acesteia precum si intreruperea brusca a oxigenoterapiei.
Factorii de risc favorizanti sunt:

  • hipoxia intrauterina si perinatala ( Glossary Link apnee recurenta,anemia severa)
  • transfuziile de sange
  • septicemia
  • ventilatia asistata
  • hipo,hipercapnia
  • lumina excesiva.
Sideremia crescuta are rol in formarea radicalilor liberi de oxigen.

PROFILAXIE
Sunt opinii controversate privind atitudini sau tratamente care ar putea preveni RP. Principala metoda de profilaxie a RP este profilaxia nasterii premature.

Administrarea de substante antioxidante (seleniu si vitamina E) la gravidele cu risc de nastere prematura poate fi utila. Vitamina E s-a dovedit mai eficace la nn intre 1000-1500gr (sub 1000gr nu are eficienta). Profilaxia cu vitamina E se pare ca protejeaza doar de formele severe ale RP. Suplimentarea cu vitamina E se incepe prin injectarea intramusculara apoi administrarea p.o. din primele ore dupa nastere si continua pana la maturarea retinei. Vitamina E nu e necesara la nn prematuri mai mari de 1500gr si 34 saptamani (nu au risc de dezvoltare a formelor severe ale RP).

Administrarea surfactantului nu influenteaza RP dar creste rata de supravietuire a prematurilor si deci riscul de aparitie a RP.

Corticosteroizi administrati antenatali au fost asociati cu o scadere a severitatii RP.Acestia pot accelera maturatia vaselor retiniene,stabilizeaza membranele capilarelor retiniene,scade susceptibilitatea acestora la injuriile oxidative.Experimental, la animale,administrarea C.S.postnatal  a avut rol de supresie asupra crestei vasculare.

Sursa: InfoMedik
Ca sa postezi trebuie sa faci LOGIN
Back to top