Conjunctivita

conjunctivita_mare_rs.jpgSenzatia de nisip in ochi, inrosirea ochilor, eliminarea unor secretii purulente si chiar lipirea pleoapelor la trezire, aduc pacientul la medic. Astfel de acuze prezinta bolnavul de conjunctivita, care reprezinta inflamatia conjunctivei. Apare cu frecventa mai mare la copii din diverse cauze:
1. Bacteriene:
 • germenul responsabil, mai ales la sugar, fiind N. Gonorrhoeae, Chlamydia, pe cand la adult responsabili sunt stafilococul si pneumococul.
2. Virale:
 • se caracterizeaza printr-o mare contagiozitate si se manifesta prin edem palpebral cu chemosis, secretii putin abundente, adenopatie pretragiana.
 • virusurile responsabile: herpetic, in care afectarea este frecvent unilaterala, adenovirusurile in care afectarea este de obicei bilaterala.
3. Alergice:
 • in care afectarea este bilaterala, lacrimarea este intensa, apare fotofobia, pruritul este intens iar secretiile sunt putin abundente.
 • trebuie decelat contactul cu un Glossary Link alergen si trebuie luat in considerare faptul ca are Glossary Link caracter sezonier.
4. Trahomatoase:
 • apare un tablou de keratoconjunctivita datorata Chlamydiei trachomatis, cu panus vascular la periferia corneei si cu evolutie spre scleroza cicatriceala.
 • are complicatii redutabile, putand apare suprainfectia, ulceratia corneei si tulburari palpebrale.
5. Keratoconjunctivita flictenulara, datorata tuberculozei.
6. Micotice, adesea asociate cu o keratita.
7. Factori iritanti precum sampoanele, praful, fumul de tigara, gazele si ceilalti poluanti de mediu.
Aceasta afectiune nu afecteaza vederea, diagnosticul pozitiv facandu-se pe semnele si simptomele acuzate de pacient dar si pe un minim examen clinic:
 • Hiperemia conjunctivala;
 • Jena oculara cu senzatia de corp strain;
 • Glossary Link Prurit local, care poate accentua hiperemia;
 • Arsuri oculare.
 • Fotofobia;
 • Lacrimarea cu secretii, care lipesc pleoapele bolnavului.
La inspectia afectiunii se evidentiaza edemul palpebral, adenopatia pretragiana, hipersecretia.

Medicul oftalmolog va realiza o examinare minutioasa a ochiului si eventual va recolta cu ajutorul unui tampon steril o proba din secretia oculara patologica care, dupa un examen microbiologic va indica o cauza a conjunctivitei si se va trata ca atare.

Diagnosticul diferential se va face cu:
A. Pseudoconjunctivitele in care exista o senzatie de jena, dar fara semne obiective iar factorii incriminati sunt: heteroforia, ametropia, insuficienta de convergenta;
B. Ochiul rosu dureros care poate fi cauzat de: keratita acuta, iridociclita, glaucomul Glossary Link acut;
C. Hemoragia subconjunctivala care este bine delimitata si indolora;
D. Corpul strain palpebral;
E. Dacriocistita care se datoreaza unei obstructii a cailor lacrimale;
F. Episclerita.
Tratamentul:
1. Nu se va incepe decat in momentul stabilirii cauzei conjunctivitei;
2. Nu se va prescrie niciodata Glossary Link colir cu corticoizi atata timp cat nu a fost eliminata o infectie herpetica;
3. Antibioterapia generala nu confera o eficacitate suplimentara tratamentului local;
4. In cazul formelor recidivante tratamentul se prelungeste la o luna de zile.
In functie de etiologia afectiunii:

Conjunctivita bacteriana, inclusiv bolile cu transmitere sexuala, se trateaza in mod obisnuit cu antibiotice in colir, unguente sau comprimate. Picaturile oculare si unguentele trebuie aplicate la nivelul conjunctivei de 8-10 ori pe zi pentru o perioada de 5-7 zile. Comprimatele cu Glossary Link antibiotic se administreaza de asemenea pentru mai multe zile (5-7 zile). Simptomele conjunctivitei se amelioreaza sau dispar dupa aproximativ o saptamana de la initierea tratamentului corect si a unei toalete locale cu ser fiziologic.

Conjunctivita
virala este una dintre cele mai frecvente infectii oculare si este de obicei determinata de virusurile gripale si paragripale. Conjunctivita virala este una dintre primele manifestari ale racelilor sezoniere comune si la fel ca si aceastea are o evolutie autolimitanta, dupa un interval de 5-8 zile de la debut. Se pot face instilatii cu antiseptice locale de 6-8 ori pe zi timp de 8 zile. In caz de afectare virala herpetica se poate administra Trifluridina, Idoxuridina sau Aciclovir dar nu in tratament de prima intentie.
 
Conjunctivita alergica apare cel mai frecvent la persoanele cu atopie si se trateaza de obicei cu medicatie specifica antialergica. Este foarte importanta identificarea alergenului care produce conjunctivita pentru a se putea realiza astfel profilaxia unor episoade noi de conjunctivita alergica.Antialergice locale cum ar fi colirul cu Cromoglicat disodic, se pot administra timp de 10-15 zile cu 2-3 instilatii pe zi. Se poate incerca si utilizarea de corticoizi locali si tratament per os cu antialergice, de exemplu Cetirizina.
 
Conjunctivita determinata de iritanti. In cazul acestui tip de conjunctivita este foarte importanta indepartarea cat mai rapida a iritantului, prin spalare locala cu apa. In cazul conjunctivitelor determinate de substante acide sau alcaline, este important consultul de ugenta al oftalmologului.

Medicul de familie poate face profilaxia conjunctivitei explicand pacientului ca:
 1. Trebuie sa evite gratajul si atingerea zonei conjunctivale infectate.
 2. Se poate proteja impotriva iritantilor externi cu ochelari de protectie si printr-o igiena corespunzatoare.
 3. Cei cu atopii pot evita folosirea produselor cosmetice.
 4. Lentilele de contact trebuie pastrate corespunzator.
 5. Pot folosi "lacrimile artificiale" pentru curatirea si umidifierea globului ocular.
 6. Trebuie sa foloseasca corect recipientele cu colire care contin antibiotic, pentru a evita contaminarea recipientului care poate cauza reinfectia oculara.
 7. Spalarea obligatorie a mainilor dupa aplicarea locala a unguentelor si colirelor oculare.
 8. Igiena corespunzatoare a lucrurilor personale, precum lenjeria pentru pat (fata de perna), prosoapele, care trebuie spalate si dezinfectate corespunzator.
 9. Este important ca orice copil cu conjunctivita infectioasa sa fie izolat de restul copiilor cu care poate sa vina in contact pana in momentul in care acesta nu mai este Glossary Link contagios.
 10. Este foarte important ca pacientii diagnosticati cu conjunctivita sa urmeze tratamentul complet recomandat de medicul oftalmolog si sa nu-l intrerupa chiar daca simptomele s-au ameliorat, pentru a evita astfel aparitia recidivelor.
 11. Sa evite complicatiile care pot aparea (keratite, suprainfectie bacteriana, iridociclita, sechele conjunctivale).

Sursa: InfoMedik

O să te intereseze și: « Cataracta senila Nevrita optica »
Ca sa postezi trebuie sa faci LOGIN
Back to top