Vitamina B12

Index articole

Date generale si caracteristici

Vitamina B12 are cea mai mare si complexa structura chimica dintre toate vitaminele.Este unica intre vitamine, fiind singura care contine cobalt, un mineral esential in organism (are un atom de cobalt legat de patru atomi de azot).

Vitamina B12 se prezinta sub forma de cristale rosii – carmin si apartine grupului cobalaminelor, fiind supranumita si vitamina rosie.

Vitamina B12 constituie cel mai puternic factor Glossary Link antianemic cunoscut pana in prezent.

Cobalamina este termenul folosit pentru a se referi la compusii care au activitate de vitamina B12.

vitaminab12Forma cobalaminei folosita in majoritatea suplimentelor, ciancobalamina, este usor transformata in corp in metil-cobalamina si 5-deoxi-adenozil-cobalamina, cele doua forme biologic active (enzime) ale vitaminei B12 . Fiecare forma este folosita pentru a activa o enzima specifica.

Gruparea cian (-CN) poate fi inlocuita de o grupare hidroxil (-OH), rezultand hidroxicobalamina (vitamina B12a), forma care se gaseste in stare naturala. Cand se inlocuieste cu o molecula de apa, rezulta aqua cobalamina (vitamina B12b). Atunci cand se inlocuieste cu o grupare azot, rezulta nitrocobalamina (B12c).

Vitamina B12 nu este sintetizata de organismul uman, iar cantitatea produsa de bacteriile saprofite intestinale este nesemnificativa. De aceea, necesarul din aceasta vitamina trebuie asigurat prin aport.

Vitamina B12 este solubila in alcool, stabila la caldura in mediu neutru, dar degradabila in mediu acid sau bazic. Este sensibila la lumina, la metalele grele, la agentii reducatori si la oxidantii puternici.

 

 

Back to top