Vitamina B7 (Colina)

Index articole

Date generale si caracteristici

Vitamina B7 (colina) mai este numita si vitamina memoriei.Colina este una din putinele substante capabile sa penetreze asa-numita "bariera sangvina a creierului" care are rolul de a proteja encefalul de variatiile bruste ale dietei zilnice. Este una din putinele vitamine care trec in lichidul cefalorahidian, fiind implicata in metabolismul chimic al creierului. Ea reuseste sa patrunda direct in celulele creierului unde produce o substanta ce stimuleaza memoria.

Vitamina B7 (colina) este un alcool aminat care contine trei grupari metil. Este o substanta siropoasa, alba, cu gust amar, solubila in apa, stabila la caldura si putin stabila in mediul bazic.

vitaminab7Lecitina pura (fosfatidilcolina) apartine clasei fosfolipidelor si este compusa din colina, o molecula de acid fosforic si glicerol, la care se adauga doi acizi grasi: unul saturat (acid palmitic sau acid stearic), iar celalalt nesaturat (acid oleic, linoleic sau linolenic).

Organismul poate sintetiza colina pornind de la metionina si serina.

Vitamina B7 (colina) actioneaza ca agent de emulsionare a grasimilor si coopereaza cu inozitolul la prelucrarea colesterolului.

Colina are un rol foarte important in eliminarea substantelor toxice din organism, facilitand functionarea ficatului si vezicii biliare.

Deoarece nou-nascutii sunt cei mai expusi lipsei de colina, se recomanda o atentie sporita pentru a le asigura doza necesara din aceasta vitamina.

 

 

 

Back to top