Vitamina B8

Index articole

Date generale si caracteristici

Vitamina B8 (biotina) este o vitamina solubila in apa, clasificata ca vitamina din complexul-B. Dupa descoperirea initiala a biotinei, au fost necesari aproape 40 de ani de cercetare pentru a stabili daca este vitamina sau nu. Biotina este solicitata de toate organismele, dar poate fi sintetizata doar de bacterii, drojdii, mucegaiuri, alge si unele specii de plante.

Biotina este o enzima a carboxilazelor (activeaza carboxilazele, enzime care au rolul de a atasa gruparea CO2 la alte molecule si care au o functie importanta in asimilarea glucidelor, lipidelor si proteinelor). Procesul de atasare a biotinei de o alta molecula, precum proteina, este cunoscut sub numele de biotinilare. Pentru a fi utilizata in reactiile enzimatice, vitamina B8 (biotina) trebuie sa fie convertita intr-un derivat activ: biotinil-AMP.

vitaminab8Aceasta vitamina se prezinta sub forma unui produs cristalizat, hidrosolubil si stabil la caldura. Este solubila in baze diluate si putin solubila in alcool. Este sensibila la oxigen si la razele ultraviolete.

Exista 8 forme de biotina, dar numai D-biotina (forma dextrogira a biotinei) exista in stare naturala si are activitate vitaminica.

Biotina poate fi sintetizata si de catre bacteriile intestinale.

 

 

 

 

 

 

 

Back to top