Vitamina A

Index articole

Date generale

Vitamina A este o vitamina liposolubila, care se stocheaza in corpul uman si este indispensabila functiei vazului (indeosebi vederii crepusculare), cresterii, sistemului imunitar, metabolismului hormonilor steroizi, diferentierii tesuturilor.

Ea se gaseste sub doua forme:

1.       vitamina A obisnuita (retinol), care este un alcool adesea legat de acizii grasi; retinolul se prezinta sub forma unui ulei galbui, insolubil in apa, dar solubil in acizi grasi. Este vorba de retinilpalmitat (un ester), care se transforma sub influenta enzimelor pancreatice in retinol (forma activa a vitaminei A). De fapt, vitamina A este un termen generic pentru un numar mare de compusi inruditi; mai exista doua forme active ale vitaminei A, si anume: retinalul (o aldehida) si acidul retinoic. Retinalul poate fi convertit de corp in acid retinoic, forma vitaminei A care afecteaza transcriptia genei. Retinolul, retinalul si acidul retinoic sunt compusi inruditi cunoscuti ca retinoizi si se face adesea referire la ei ca si vitamina A preformata.

vitaminaA2.       provitamina A (β-carotenul), care este forma de stocare a vitaminei A. Β-carotenul face parte din familia carotenoidelor, o clasa de mai mult de 600 de pigmenti naturali (sintetizati de plante, alge si bacterii fotosintetice), dintre care doar 10% au proprietatea de a fi convertiti de corp in retinol.

Din familia carotenoidelor mai fac parte: licopenul (care poate egala sau chiar depasi concentratia de β- Glossary Link caroten din organism), criptoxantina (cu o concentratie egala cu cea de licopen), α-carotenul (care poate reprezenta pana la 10% din carotenoide). Luteina, zeaxantina si cantaxantina (celelalte carotenoide majore) nu au actiune vitaminica A si sunt absorbite in intestin fie sub forma lor originala (regasite tot astfel in sange), fie sub forma oxidata, actionand ca antioxidant. Pentru ca un Glossary Link carotenoid sa poata fi transformat in retinol, e necesar ca minim una din cele doua molecule care il compun sa fie asemanatoare retinolului.

Principalii carotenoizi care pot fi convertiti in retinol sunt:

    • α -carotenul
    • β-criptoxantina
    • β -carotenul 5,6 – epoxid
  • Back to top