Proteinele si rolul lor in organism

Proteinele sunt formate din aminoacizi, unitati mici necesare dezvoltarii si repararii tesutului. Proteina este substanta cea mai abundenta a corpului, cu exceptia apei, si probabil, a grasimii. Alimentele animaliere precum carnea, pestele, pasarile, laptele si ouale sunt bogate in proteine. Plante care reprezinta surse bune de proteine sunt fasolea, mazarea, alunele, painea si cerealele. Combinarea de plante sursa, precum untul de arahide cu paine integrala sau orezul cu fasolea, asigura proteine excelente.

Citește mai departe

Citrulina

Functii: Este folosit pentru detoxificarea amoniacului, un subprodus al descompunerii proteinei, si in tratamentul oboselii. De asemenea, se crede ca stimuleaza sistemul imunitar.

Citește mai departe

Alanina

Alanine (Ala) denumit? ?i acidul 2-aminopropanoic este un aminoacid neesen?ial, care se g?se?te sub forma a 2 izomeri: L-alanina ?i D-alanina. L-alanina este printre cei mai utiliza?i în sinteza proteinelor, în timp ce D-alanina a fost identificat? în peretele celulelor bacteriene.

Citește mai departe

Cistina

Functii: Intareste captuseala protectoare a stomacului si intestinelor care ar putea ajuta la prevenirea deteriorarii cauzate de aspirina si droguri similare. Functioneaza ca un antioxidant si reprezinta un ajutor puternic pentru organism in protejarea impotriva radierii si poluarii.

Citește mai departe

Arginina

Functii: Arginina este vitala pentru producerea de proteine. Doar aminoacizii de forma L reprezinta constituentii proteinei. Arginina traverseaza bariera de sange a creierului, fiind un precursor al oxidului nitric si responsabil pentru secretia de hormoni precum hormonul de crestere, glucagonul si insulina.

Citește mai departe

Acidul glutamic

Functii: Cel mai obisnuit neurotransmitator excitant (stimulator) din sistemul nervos central, produce efecte protectoare asupra muschiului inimii la oamenii cu boli de inima.

Citește mai departe

Asparaginasa

Functii: Asparagina este un aminoacid non-esential pe care organismul il poate produce in ficat. Doar aminoacizii de forma L reprezinta constituentii proteinei

Citește mai departe

Glutamina

Functii: Serveste ca si sursa de energie pentru celulele care captusesc intestinele. De asemenea, este folosit de catre globulele albe si este important pentru functia imunitara.

Citește mai departe

Glutationul

Functii: O componenta semnificativa a complexului de mecanisme de aparare antioxidanta, si un puternic potential antioxidant si antitoxina in sine.

Citește mai departe

Back to top