There are 50 entries in this glossary.
Search for glossary terms (regular expression allowed)
Begins with Contains Exact term Sounds like Tick to search all glossaries
All A B C D E F I M N O P R S T U
Term Definition
torecan

acțiune terapeuticã: antiemetic (antivomitiv). este eficient în prevenirea sau înlãturarea tuturor tipurilor de greațã și vãrsãturi și, de asemenea, a amețelii de origine centralã. indicații: greața și voma asociate cu tulburãri gastrointestinale, intoleranțã la medicamente, traume cerebrale și presiune intracranianã crescutã, dupã radioterapie și postoperator. vertij (amețealã) asociat cu aterosclerozã, dupã traumatisme craniene. rãu de mișcare. contraindicații: stãri comatoase. torecan-ul nu trebuie administrat copiilor sub 15 ani, deoarece la aceste vârste existã o susceptibilitate crescutã pentru efecte secundare. precauții: se va evita cu desãvârșire injectarea în vasele sanguine. torecan-ul poate afecta capacitatea de reacție a pacientului (ex. în conducerea de vehicule, manevrarea de mașini). poate apãrea somnolențã sau agitație în fazele postoperatorii ale anesteziei. a nu se lãsa la îndemâna copiilor! sarcina și alãptare: torecan-ul nu trebuie administrat femeilor însãrcinate sau care alãpteazã, decât dacã este absolut necesar. reacții adverse: uscãciunea gurii, astenie (obosealã marcatã), somnolențã, tahicardie (accelerarea bãtãilor inimii), hipotensiune. in cazuri izolate, s-au observat anomalii ale funcției ficatului. poate declanșa simptome motorii: tulburãri de deglutiție (înghițire) și vorbire, spasme musculare. aceste simptome rãspund de obicei prompt la tratamentul cu un agent antiparkinsonian. in multe cazuri, simptomele acestea dispar rapid dupã întreruperea tratamentului. interacțiuni cu alte medicamente: torecan-ul poate potența efectele sedativelor și ale alcoolului. dozare: 1 comprimat sau 1 supozitor de 1-3 ori pe zi, în cazuri acute, o fiolã (1 ml) prin injecție i.m. sau i.v. lentã. pentru prevenirea vãrsãturilor postoperatorii: o fiolã (1 ml) i.m., cu o jumãtate de orã înainte de sfârșitul operației. supradozare: simptome: astenie (obosealã marcatã), confuzie, urmate în cazuri grave de comã și lipsa oricãrui reflex, tahicardie, hipotensiune posturalã, colaps, alterarea respiratorie, agitație, convulsii. nu se cunoaște nici un antidot specific. mãsuri generale, incluzând spãlãtura gastricã, urmatã de administrarea de cãrbune vegetal activat, dacã este cazul, monitorizare cardiovascularã și respiratorie.

trecid

aciune terapeuticã: expectorant și antitusiv, slab antiseptic și dezodorizant al sputei infectate; sedativ și relaxant muscular. indicații: bronșite acute și cronice, dificultãți respiratorii; stãri de anxietate și tensiune. mod de administrare: adulți: 1-2 comprimate de 4-6 ori/zi; copii mici: 1-5 picãturi de 3 ori/zi; școlari: 1 drajeu, 20 picãturi sau o lingurițã de sirop de 3 ori/zi. reacții adverse: rareori iritație gastrointestinalã sau sedare excesivã. contraindicații: prudențã când se folosește la bolnavi cu profesii care solicitã performanțe psihomotorii riguroase (șoferi ); se vor evita bãuturile alcoolice.

triferment

acțiune terapeuticã: preparat enzimatic digestiv, cuprinde fermenți pancreatici, care descompun grãsimi, proteine și zaharuri. indicații: pancreatita cronicã, fibroza chistica pancreaticã, dispepsii (tulburãri digestive) de putrefacție și fermentație, tulburãri digestive prin exces alimentar la bolnavii cu insuficiența secretorie a pancreasului, tulburãri digestive în cursul tratamentului cu antibiotice cu spectru larg. mod de administrare: câte 1-4 drajeuri cu apã, dupã mesele principale. reactii adverse și contraindicații: este în general bine suportat; dozele mari pot provoca iritație bucalã și iritație perinealã, rareori reacții alergice.

Glossary 2.8 uses technologies including PHP and SQL
Back to top