There are 50 entries in this glossary.
Search for glossary terms (regular expression allowed)
Begins with Contains Exact term Sounds like Tick to search all glossaries
All A B C D E F I M N O P R S T U
Term Definition
imodium

acțiune terapeuticã: antiseptic intestinal activ fațã de numeroase tipuri de microorganisme. indicații: toxiinfecții alimentare (salmoneloze), dizenterii, enterite infecțioase ale sugarului, lambliaza. mod de administrare: adulți: 1 comprimat a 100 mg de 1-4 ori/zi; copii 5-10 mg/kg corp și zi, respectiv 1/4-2 comprimate a 25 mg sau 1/2-2 lingurițe suspensie (o lingurițã conține 25 mg) de 4 ori/zi (dupã vârstã). reacții adverse: rareori dureri de cap, greațã, vomã (la doze mari), erupții cutanate alergice, febrã, dureri articulare, anemie, urina se coloreazã în galben închis. contraindicații: alergie la furazolidon, nou-nãscuți (pânã la o lunã), prudențã în timpul sarcinii și lactației. nu se asociazã cu sedative, tranchilizante. În timpul tratamentului și 4 zile dupã, nu se consumã bãuturi alcoolice și alimente precum brânzeturi preparate fermentate (risc la fenomene toxice).

indometacin

aciune terapeuticã: antireumatic, antiinflamator nesteroidian foarte activ; analgezic și antipiretic. indicații: poliartrita reumatoidã și alte forme de reumatism articular sau extraarticular cu inflamatie și dureri marcate; criza de guta. unguentul se foloseste în inflamații și dureri de naturã reumatismalã, traumaticã (contuzii, entorse, tendinite) sau circulatorie (tromboze varicoase, degerãturi). mod de administrare: oral, inițial o capsulã (25 mg) de 2-3 ori/zi (dupã mese), la nevoie se crește treptat pânã la cel mult 8 capsule/zi; rectal, 1 supozitor (50 mg) dimineața și seara, la nevoie 2 supozitoare de 2 ori/zi. unguentul se aplicã local, pe piele de 2-3 ori/zi. reacții adverse: relativ frecvent dureri de cap, amețeli (la începutul tratamentului), inapetențã, greațã, vomã, dureri abdominale, diaree (uneori chiar la doze mici), ulcerații ale mucoasei gastrointestinale (posibil hemoragii), iritatie rectalã ( la supozitoare); uneori reacții alergice: erupții cutanate; rareori tulburãri de vedere, lezarea retinei (la administrarea îndelungatã), hepatita toxicã și icter (îngãlbenirea pielii), somnolențã, confuzie mintalã, stare depresivã, convulsii, hipertensiune. contraindicații: leziuni ulcerative gastrointestinale (ulcer gastroduodenal, colita ulceroasã), alergie sau intoleranțã la indometacina și alte inflamatorii nesteroidiene; se va evita în timpul sarcinii, alãptãrii și la copiii sub 14 ani; se evita sau prudențã și doze mici la bãtrâni; prudențã în afecțiuni ale ficatului și rinichilor, în hipertensiunea arterialã, la bolnavii cu tulburãri de coagulare, la psihotici, epileptici, parkinsonieni. unguentul nu se aplicã pe pielea lezatã și pe mucoase. indometacina nu se asociazã cu apirina (risc mare de hemoragii digestive).

iodosept

acțiune terapeuticã: antiseptic, dezinfectant, util în pregãtirea preoperatorie a tegumentului, mucoasei bucale, faringiene și vaginale. antiseptic, dezinfectant de uz extern. indicații: prevenirea și tratamentul local al infecțiilor tegumentelor și mucoaselor ( bucalã, vaginalã). mod de administrare: aplicații locale. contraindicații: hipersensibilitate, alergie la iod.

Glossary 2.8 uses technologies including PHP and SQL
Back to top