There are 50 entries in this glossary.
Search for glossary terms (regular expression allowed)
Begins with Contains Exact term Sounds like Tick to search all glossaries
All A B C D E F I M N O P R S T U
Term Definition
faringosept

acțiune terapeuticã: antiseptic acut fațã de câteva bacterii ce pot coloniza cavitatea bucalã și faringele. indicații: profilaxia și tratamentul infecțiilor buco-faringiene: angina, gingivita (inflamația gingiei), stomatita (inflamația mucoasei bucale); dupã amigdalectomie (intervenția chirurgicalã cu îndepãrtarea amigdalelor) și extracții dentare. mod de administrare: cate 1 comprimat (pentru supt), de 4-6 ori/zi la adulți și de 1-4 ori/zi la copii. reacții adverse: iritație ușoarã a mucoasei bucale (în cazul administrãrii prea frecvente).

fasconal

acțiune terapeuticã: analgezic și antipiretic, sedativ, stimulant psihomotor slab și antimigrenos. indicații: dureri de cap, nevralgii, dureri musculare, stãri febrile, gripa. reacții adverse: erupții cutanate alergice, fenomene de iritație a mucoasei gastrice și hemoragii; administrarea prelungitã de doze mari apropiate de dozele toxice provoacã erupții cutanate alergice, anemie, leziuni la nivelul rinichilor și ficatului, constipație, rareori dependențã. contraindicații: alergie sau intoleranțã la una din componentele preparatului, afecțiuni gastrice; prudențã la bolnavi renali, hepatici, anemici, se vor evita în ultima lunã de sarcinã și la copii mici. codeina conținutã figureazã pe lista substanțelor dopante (interzise la sportivi). mod de administrare: câte un comprimat la nevoie, 3-5 comprimate pe zi.

fenosept

acțiune terapeuticã: antiseptic, activ fațã de bacterii, virusuri, ciuperci și protozoare; are proprietãți antiinflamatorii slabe, epitelizante și cicatrizante. indicatii: pentru dezinfectarea mucoasei orale și faringiene în stomatite (inflamația mucoasei cavitãții bucale), gingivite (inflamația gingiei), faringite și profilactic, dupã extracții dentare și amigdalectomie; pentru dezinfecție pielii înaintea injecțiilor, inciziilor chirurgicale, puncțiilor, în caz de rãni superficiale, în eczeme infectate, ulcerații infectate, micoze, vaginite, cistite, uretrite. mod de administrare: la adulți, câte 1 comprimat pentru supt la fiecare 1-2 ore în faza acutã, apoi 1 comprimat de 3-4 ori/zi (cel mult 4 sãptãmâni); la copii, 1 comprimat de 3-4 ori/zi. soluția pentru uz extern se folosește diluatã, în concentrație de 0,05-0,01 %. pudra se aplicã local (dupã curãțarea leziunii) de 1-2 ori/zi, sub pansament steril. contraindicații: nu se folosește la copii mai mici de 2 ani. nu se pune în contact cu aluminiul sau aliaje.

furazolidon

acțiune terapeuticã: antiseptic intestinal activ fațã de numeroase tipuri de microorganisme. indicații: toxiinfecții alimentare (salmoneloze), dizenterii, enterite infecțioase ale sugarului, lambliaza. mod de administrare: adulți: 1 comprimat a 100 mg de 1-4 ori/zi; copii 5-10 mg/kg corp și zi, respectiv 1/4-2 comprimate a 25 mg sau 1/2-2 lingurițe suspensie (o lingurițã conține 25 mg) de 4 ori/zi (dupã vârstã). reacții adverse: rareori dureri de cap, greațã, vomã (la doze mari), erupții cutanate alergice, febrã, dureri articulare, anemie, urina se coloreazã în galben închis. contraindicații: alergie la furazolidon, nou-nãscuți (pânã la o lunã), prudențã în timpul sarcinii și lactației. nu se asociazã cu sedative, tranchilizante. În timpul tratamentului și 4 zile dupã, nu se consumã bãuturi alcoolice și alimente precum brânzeturi preparate fermentate (risc la fenomene toxice).

Glossary 2.8 uses technologies including PHP and SQL
Back to top