There are 50 entries in this glossary.
Search for glossary terms (regular expression allowed)
Begins with Contains Exact term Sounds like Tick to search all glossaries
All A B C D E F I M N O P R S T U
Term Definition
acc

acțiune terapeuticã: fluidificã secrețiile traheo-bronșice vâscoase și favorizeazã expectorația (eliminarea secrețiilor brinșice), ușureazã respirația. indicații: in toate afecțiunile respiratorii însoțite de secreții abundente ale mucoaselor: în forme acute și cronice ale afectiunilor respiratorii, mai ales în bronșite acute și cronice, bronșiectazii, astm bronșic, bronșiolita contraindicatii: afecțiuni sau situații în care anumite medicamente nu pot fi utilizate sau se utilizeazã numai dupã o prealabilã analizã medicalã complexã, deoarece în acest caz, efectul benefic nu este într-o relație favorabilã fațã de efectul negativ al acestora. in aceste condiții, medicul trebuie sã fie corect informat despre îmbolnãvirile anterioare, boli asociate cu tratament concomitent cât și condițiile care individualizeazã cazul. reacții adverse: greațã, vãrsãturi sau diaree. in cazuri izolate s-au semnalat reacții alergice (mâncãrimi, roșeațã). interacțiuni cu alte medicamente: administrarea de tetraciclinã (nu este valabil pentru doxicilinã) se va face separat și cel puțin la distanțã de 2 ore. mod de utilizare: dacã nu existã altã indicație, se va administra dupã cum urmeazã: in boli acute: la copii câte un comprimat efervescent de acc 200; la adulți de 3 ori pe zi un comprimat efervescent de acc 200. in boli cronice: la adulti de 2 ori zilnic un comprimat efervescent de acc 200. comprimatele efervescente se administreazã dizolvate în 1/2 pahar de apã. durata tratamentului se va stabili în funcție de tabloul clinic de cãtre medicul curant. precauții: soluția obținutã dupã dizolvarea comprimatului trebuie consumatã cât mai aproape de momentul preparãrii. in cazuri excepționale datoritã stabilizatorului (vitamina c) pe care îl conține, poate fi pastratã timp de 2 ore sau menținutã la cald.

algocalmin

acțiune farmacoterapeuticã: algocalminul este un analgezic (scade durerea) puternic. are efect antipiretic (scade febra), cu acțiune intensã la administrare intravenoasã. slab antiinflamator. antispastic (reduce spasmele musculare),exerctând efect puternic asupra musculaturii indicații: stãri dureroase de diverse etiologii: colica renalã, dureri post-operatorii. dureri musculare și articumare, dureri de cap, gripa, febrã. mod de administrare: pentru adulți: 1-2 comprimate de 1-2 ori pe zi sau 2-5 ml de 1-2 ori pe zi, în injecții intramusculare sau 1-3 supozitoare pentru adulți pe zi. pentru copii: 1/4-1 1/2 comprimat, dupa vârstã sau 1-3 supozitoare pentru copii pe zi. pentru comprimate, se recomandã dizolvarea acestora în puținã apã înainte de administrare. contraindicații: alergie la algocalmin, afecțiuni hepatice și ale rinichilor. efecte secundare: reacții alergice și scãderea celulelor albe din sânge.

almagel

acțiune terapeuticã: antiacid gastric, preparatul conține anestezic, pentru reducerea localã a durerii de stomac. indicații: ulcer duodenal și ulcer gastric, gastrita hiperacidã, esofagita de reflux. mod de administrare: sub formã de gel: oral, câte 1-2 lingurițe la 1 și 3 ore dupã mese. reacții adverse: rareori reacții alergice cutanate. tratamentul îndelungat, abuziv, poate fi cauza de carențã fosfaticã (în intestin se formeazã fosfat de aluminiu insolubil, care se eliminã, deci un este întrebuințat de organism), cu osteoporozã, hipercalciurie și nefrolitiazã secundarã. contraindicații: abdomen acut, gastrita cu aciditate scãzutã, alergie la anestezice, stãri de hiperfosfatemie; prudențã în insuficiența renalã avansatã (risc de acumulare a magneziului și aluminiului). interacțiuni cu alte medicamente: micșoreazã absorbția intestinalã a tetraciclinelor, dioxinei și altor medicamente; administrarea acestora trebuie fãcutã cu cel puțin o orã înainte sau 3 ore dupã almagel.

ambroxol

actiune terapeuticã: ambroxolul este absorbit bine și rapid, în urma administrãrii orale. actioneazã sistemic ca agent mucolitic (dizolvã secrețiile cu mucus), cu instalare rapidã a acțiunii și efect maxim într-o perioadã scurtã de timp. ambroxol prezintã douã avantaje clinice importante care conduc la ameliorarea simptomatologiei și imbunãtãțirea funcției respiratorii: lichefiazã mucusul bronșic vâscos, crescându-i volumul, favorizând astfel expectorația, care conduce la ușurarea respirației; favorizeazã penetrația anumitor antibiotice în secrețiile bronșice, permițând un control eficient al infecției. indicații: in tratamentul tuturor afecțiunilor respiratorii asociate cu o sputã vâscoasã: bronșita; traheobronșita; bronșiectazie; emfizem; sinuzita; otita medie; afecțiuni pulmonare inflamatorii cronice. mod de administrare: copii sub 2 ani: 5 pana la 10 picãturi de trei ori pe zi; între 2 și 5 ani: 10 pânã la 20 picãturi de trei ori pe zi; peste 5 ani: 20 pânã la 30 picãturi de trei ori pe zi (doza poate fi dublatã). n.b. ambroxolul picãturi poate fi adãugat în suc de fructe, lapte, apã etc.

antacid

acțiune terapeuticã: preparat antiacid. la nivelul stomacului reacționeazã cu acidul clorhidric secretat de mucoasa gastricã. la nivelul intestinului are efect absorbant, favorizând constipația. indicații terapeutice: este indicat în tratamentul unor simptome, cum ar fi pirozisul (senzația de arsurã în piept) sau dispepsiile (tulburãrile digestive) datorate unei gastroduodenite sau refluxului gastroesofagian. contraindicații: nu se administreazã persoanelor cu debilitate fizicã, la cei cu funcția renalã alteratã sau în caz de hipercalcemie (nivel ridicat de calciu în sânge). reacții adverse: poate sã aparã constipație. administrarea îndelungatã a unor doze mari poate duce la hipercalcemie, simptome digestive (grețuri, vãrsãturi) și obosealã. aceste efecte pot sã aparã și în cazul unei insuficiențe renale. precauții: la vârstnici și la cei cu insuficiențã renalã, ca și în cazul unui tratament îndelungat cu doze mari, se va supraveghea calcemia (nivelul calciului din sânge) precum și funcția renalã. interacțiuni cu alte medicamente: poate diminua absorbția unor medicamente: tetracicline, cimetidina, preparate pe bazã de fier, clorpromazina. se va evita administrarea simultanã a acestora cu antacid. administrarea concomitentã a diureticelor poate crește riscul hipercalcemiei. alcoolul și tutunul scad efectul antiacid. mod de administrare: oral, 1-2 comprimate la nevoie. doza se poate repeta dacã reapar simptomele. a nu se administra mai mult de 16 comprimate în 24 de ore și, la acest dozaj maxim, tratamentul sã nu depãșeascã doua sãptãmâni. comprimatele se sfarmã sau se lasã sã se topeascã în gurã.

antidiabetice orale

acțiune terapeuticã: sunt medicamente speciale care au capacitatea de a stimula eliberarea de insulinã. pot fi administrate în diabetul non-insulinodependent (diabet zaharat tip ii) și se pot combina între ele mai multe tipuri de antidiabetice orale. indicații: in diabetul zaharat de tip ii, unde regimul alimentar nu este suficient. sunt în general eficace la pacienții cu debut al diabetului la vârsta maturitãții, obezi și care nu pot fi echilibrați prin dietã. contraindicații: diabet zaharat de tip i. diabet zaharat la copii. insuficiența renalã sau hepaticã severã. sarcina și alaptarea. mod de administrare: administrarea trebuie individualizatã, schimbând doza în spitale sau secții ambulatorii speciale. daca în ciuda dietei adecvate și a administrãrii dozei zilnice maxime, efectul nu este satisfãcãtor, se recomandã combinarea preparatelor. trecerea de la tratamentul cu insulinã la antidiabetice orale (pastile) trebuie sã se facã în spital, sub control medical strict. in cazul dozelor zilnice mici de insulinã, tratamentul antidiabetic poate fi întrerupt imediat; dacã dozele sunt moderate, trecerea trebuie efectuatã treptat, dupa modelul prescris de medicul curant. efecte adverse: rareori pot apãrea tulburãri gastrointestinale. alergii tranzitorii. dureri de cap, amețeli. interacțiuni cu alte medicamente: pot fi administrate simultan cu alte medicamente, dar numai cu acordul medicului, deoarece poate modifica efectul celorlalte medicamente asociate. precauții: regimul alimentar trebuie respectat în mod strict în timpul tratamentului, dieta și modul de viațã al pacientului nu trebuie sã varieze. pacienții trebuie sã respecte riguros prescripția medicului referitoare la regimul dietetic, doza și orarul de administrare a medicamentelor. consumarea bãuturilor alcoolice este interzisã în timpul tratamentului. in cazul intervențiilor chirurgicale sau bolilor febrile, pacientul va trebui sã treacã pe tratamentul cu insulinã. preparate: tolbutamid; adebit; gilemal; minidiab; diaprel; glucobay.

apa oxigenată

acțiune terapeuticã: antiseptic, dezodorizant (eliminã mirosul neplãcut), hemostatic (oprește sângerarea) în hemoragii (sângerãri) ușoare. indicații: oprirea sângerãrii în cazul unei hemoragii ușoare, dezinfectarea și curãțarea rãnilor rãnilor infectate.

Glossary 2.8 uses technologies including PHP and SQL
Back to top