There are 50 entries in this glossary.
Search for glossary terms (regular expression allowed)
Begins with Contains Exact term Sounds like Tick to search all glossaries
All A B C D E F I M N O P R S T U
Page:  1 2 3 4 Next »
Term Definition
acc

acțiune terapeuticã: fluidificã secrețiile traheo-bronșice vâscoase și favorizeazã expectorația (eliminarea secrețiilor brinșice), ușureazã respirația. indicații: in toate afecțiunile respiratorii însoțite de secreții abundente ale mucoaselor: în forme acute și cronice ale afectiunilor respiratorii, mai ales în bronșite acute și cronice, bronșiectazii, astm bronșic, bronșiolita contraindicatii: afecțiuni sau situații în care anumite medicamente nu pot fi utilizate sau se utilizeazã numai dupã o prealabilã analizã medicalã complexã, deoarece în acest caz, efectul benefic nu este într-o relație favorabilã fațã de efectul negativ al acestora. in aceste condiții, medicul trebuie sã fie corect informat despre îmbolnãvirile anterioare, boli asociate cu tratament concomitent cât și condițiile care individualizeazã cazul. reacții adverse: greațã, vãrsãturi sau diaree. in cazuri izolate s-au semnalat reacții alergice (mâncãrimi, roșeațã). interacțiuni cu alte medicamente: administrarea de tetraciclinã (nu este valabil pentru doxicilinã) se va face separat și cel puțin la distanțã de 2 ore. mod de utilizare: dacã nu existã altã indicație, se va administra dupã cum urmeazã: in boli acute: la copii câte un comprimat efervescent de acc 200; la adulți de 3 ori pe zi un comprimat efervescent de acc 200. in boli cronice: la adulti de 2 ori zilnic un comprimat efervescent de acc 200. comprimatele efervescente se administreazã dizolvate în 1/2 pahar de apã. durata tratamentului se va stabili în funcție de tabloul clinic de cãtre medicul curant. precauții: soluția obținutã dupã dizolvarea comprimatului trebuie consumatã cât mai aproape de momentul preparãrii. in cazuri excepționale datoritã stabilizatorului (vitamina c) pe care îl conține, poate fi pastratã timp de 2 ore sau menținutã la cald.

algocalmin

acțiune farmacoterapeuticã: algocalminul este un analgezic (scade durerea) puternic. are efect antipiretic (scade febra), cu acțiune intensã la administrare intravenoasã. slab antiinflamator. antispastic (reduce spasmele musculare),exerctând efect puternic asupra musculaturii indicații: stãri dureroase de diverse etiologii: colica renalã, dureri post-operatorii. dureri musculare și articumare, dureri de cap, gripa, febrã. mod de administrare: pentru adulți: 1-2 comprimate de 1-2 ori pe zi sau 2-5 ml de 1-2 ori pe zi, în injecții intramusculare sau 1-3 supozitoare pentru adulți pe zi. pentru copii: 1/4-1 1/2 comprimat, dupa vârstã sau 1-3 supozitoare pentru copii pe zi. pentru comprimate, se recomandã dizolvarea acestora în puținã apã înainte de administrare. contraindicații: alergie la algocalmin, afecțiuni hepatice și ale rinichilor. efecte secundare: reacții alergice și scãderea celulelor albe din sânge.

almagel

acțiune terapeuticã: antiacid gastric, preparatul conține anestezic, pentru reducerea localã a durerii de stomac. indicații: ulcer duodenal și ulcer gastric, gastrita hiperacidã, esofagita de reflux. mod de administrare: sub formã de gel: oral, câte 1-2 lingurițe la 1 și 3 ore dupã mese. reacții adverse: rareori reacții alergice cutanate. tratamentul îndelungat, abuziv, poate fi cauza de carențã fosfaticã (în intestin se formeazã fosfat de aluminiu insolubil, care se eliminã, deci un este întrebuințat de organism), cu osteoporozã, hipercalciurie și nefrolitiazã secundarã. contraindicații: abdomen acut, gastrita cu aciditate scãzutã, alergie la anestezice, stãri de hiperfosfatemie; prudențã în insuficiența renalã avansatã (risc de acumulare a magneziului și aluminiului). interacțiuni cu alte medicamente: micșoreazã absorbția intestinalã a tetraciclinelor, dioxinei și altor medicamente; administrarea acestora trebuie fãcutã cu cel puțin o orã înainte sau 3 ore dupã almagel.

ambroxol

actiune terapeuticã: ambroxolul este absorbit bine și rapid, în urma administrãrii orale. actioneazã sistemic ca agent mucolitic (dizolvã secrețiile cu mucus), cu instalare rapidã a acțiunii și efect maxim într-o perioadã scurtã de timp. ambroxol prezintã douã avantaje clinice importante care conduc la ameliorarea simptomatologiei și imbunãtãțirea funcției respiratorii: lichefiazã mucusul bronșic vâscos, crescându-i volumul, favorizând astfel expectorația, care conduce la ușurarea respirației; favorizeazã penetrația anumitor antibiotice în secrețiile bronșice, permițând un control eficient al infecției. indicații: in tratamentul tuturor afecțiunilor respiratorii asociate cu o sputã vâscoasã: bronșita; traheobronșita; bronșiectazie; emfizem; sinuzita; otita medie; afecțiuni pulmonare inflamatorii cronice. mod de administrare: copii sub 2 ani: 5 pana la 10 picãturi de trei ori pe zi; între 2 și 5 ani: 10 pânã la 20 picãturi de trei ori pe zi; peste 5 ani: 20 pânã la 30 picãturi de trei ori pe zi (doza poate fi dublatã). n.b. ambroxolul picãturi poate fi adãugat în suc de fructe, lapte, apã etc.

antacid

acțiune terapeuticã: preparat antiacid. la nivelul stomacului reacționeazã cu acidul clorhidric secretat de mucoasa gastricã. la nivelul intestinului are efect absorbant, favorizând constipația. indicații terapeutice: este indicat în tratamentul unor simptome, cum ar fi pirozisul (senzația de arsurã în piept) sau dispepsiile (tulburãrile digestive) datorate unei gastroduodenite sau refluxului gastroesofagian. contraindicații: nu se administreazã persoanelor cu debilitate fizicã, la cei cu funcția renalã alteratã sau în caz de hipercalcemie (nivel ridicat de calciu în sânge). reacții adverse: poate sã aparã constipație. administrarea îndelungatã a unor doze mari poate duce la hipercalcemie, simptome digestive (grețuri, vãrsãturi) și obosealã. aceste efecte pot sã aparã și în cazul unei insuficiențe renale. precauții: la vârstnici și la cei cu insuficiențã renalã, ca și în cazul unui tratament îndelungat cu doze mari, se va supraveghea calcemia (nivelul calciului din sânge) precum și funcția renalã. interacțiuni cu alte medicamente: poate diminua absorbția unor medicamente: tetracicline, cimetidina, preparate pe bazã de fier, clorpromazina. se va evita administrarea simultanã a acestora cu antacid. administrarea concomitentã a diureticelor poate crește riscul hipercalcemiei. alcoolul și tutunul scad efectul antiacid. mod de administrare: oral, 1-2 comprimate la nevoie. doza se poate repeta dacã reapar simptomele. a nu se administra mai mult de 16 comprimate în 24 de ore și, la acest dozaj maxim, tratamentul sã nu depãșeascã doua sãptãmâni. comprimatele se sfarmã sau se lasã sã se topeascã în gurã.

antidiabetice orale

acțiune terapeuticã: sunt medicamente speciale care au capacitatea de a stimula eliberarea de insulinã. pot fi administrate în diabetul non-insulinodependent (diabet zaharat tip ii) și se pot combina între ele mai multe tipuri de antidiabetice orale. indicații: in diabetul zaharat de tip ii, unde regimul alimentar nu este suficient. sunt în general eficace la pacienții cu debut al diabetului la vârsta maturitãții, obezi și care nu pot fi echilibrați prin dietã. contraindicații: diabet zaharat de tip i. diabet zaharat la copii. insuficiența renalã sau hepaticã severã. sarcina și alaptarea. mod de administrare: administrarea trebuie individualizatã, schimbând doza în spitale sau secții ambulatorii speciale. daca în ciuda dietei adecvate și a administrãrii dozei zilnice maxime, efectul nu este satisfãcãtor, se recomandã combinarea preparatelor. trecerea de la tratamentul cu insulinã la antidiabetice orale (pastile) trebuie sã se facã în spital, sub control medical strict. in cazul dozelor zilnice mici de insulinã, tratamentul antidiabetic poate fi întrerupt imediat; dacã dozele sunt moderate, trecerea trebuie efectuatã treptat, dupa modelul prescris de medicul curant. efecte adverse: rareori pot apãrea tulburãri gastrointestinale. alergii tranzitorii. dureri de cap, amețeli. interacțiuni cu alte medicamente: pot fi administrate simultan cu alte medicamente, dar numai cu acordul medicului, deoarece poate modifica efectul celorlalte medicamente asociate. precauții: regimul alimentar trebuie respectat în mod strict în timpul tratamentului, dieta și modul de viațã al pacientului nu trebuie sã varieze. pacienții trebuie sã respecte riguros prescripția medicului referitoare la regimul dietetic, doza și orarul de administrare a medicamentelor. consumarea bãuturilor alcoolice este interzisã în timpul tratamentului. in cazul intervențiilor chirurgicale sau bolilor febrile, pacientul va trebui sã treacã pe tratamentul cu insulinã. preparate: tolbutamid; adebit; gilemal; minidiab; diaprel; glucobay.

apa oxigenată

acțiune terapeuticã: antiseptic, dezodorizant (eliminã mirosul neplãcut), hemostatic (oprește sângerarea) în hemoragii (sângerãri) ușoare. indicații: oprirea sângerãrii în cazul unei hemoragii ușoare, dezinfectarea și curãțarea rãnilor rãnilor infectate.

bixtonim

acțiune terapeuticã: decongestiv al mucoasei nazale, antiinflamator, slab antiseptic. indicații: rinite seroase acute și subacute, reacții alergice cu manifestare și la nivelul nasului, edem postoperator al mucoasei nazale, sinuzite. mod de administrare: câte 1-2 pulverizãri sau 1-2 picãturi în fiecare narã, de 3-5 ori/zi la adult (cel mult 14 zile), de 2-3 ori/zi la copii (3-4 zile). reacții adverse: uneori înțepãturi trecãtoare la aplicația pe mucoasa nazalã, senzație de uscãciune nazalã; rareori dureri de cap, palpitații, insomnie (mai ales la copii și bãtrâni); la nou-nãscuși și copii mici absorbția rapidã poate provoca fenomene de deprimare centralã; cu oprirea respirației; poate favoriza infecția localã. contraindicații: infecții cu sifilis sau tuberculozã, varicela, reacție vaccinalã, rinite cu secreție purulentã (cu puroi), glaucom; nu se folosește la sugari și copiii mici (sub 7 ani); prudențã la hipertensivi și hipertiroidieni. efedrina pe care o conține figureazã pe lista substanțelor dopante (interzise la sportivi).

bromhexin

acțiune terapeuticã: fluidificã secrețiile traheo-bronsice vâscoase, favorizeazã mișcãrile cililor de pe cãile respiratorii. favorizeazã expectorația (eliminarea secrețiilor bronșice), ușureazã respirația și calmeazã tusea. indicații: tratamentul afecțiunilor acute inflamatorii și cronice ale arborelui traheobronșic: bronșite, bronhopneumopatii cronice obstructive, sinuzita acutã și cronicã, laringite; tratament pre- și post-operator în cazul intervențiilor chirurgicale pe aparatul respirator, pentru prevenirea unor complicații (infecții bacteriene secundare). mod de administrare: adulți: 8-16 mg (1-2 comprimate) de 3 ori pe zi; copii peste 10 ani: 4-8 mg (1/2-1 comprimat) de trei ori pe zi; copii între 5-10 ani: 4 mg (1-2 comprimate) de trei ori pe zi; copii între 1-5 ani: 4 mg (1-2 comprimate) de 2 ori pe zi. reacții adverse: in general bine tolerat. foarte rar pot apãrea tulburãri gastrointestinale minore (greațã, vomã) și înroșirea pielii și a mucoaselor. contraindicații: hipersensibilitate la bromhexin; pacienții cu ulcer gastric. precauții: se administreazã cu prudențã la pacienții astmatici; femei însãrcinate și mame care alãpteazã. interacțiuni: nu au fost semnalate. in asociere cu oxitetraciclina favorizeazã acțiunea acesteia prin creșterea concentrației în mucusul nazal; administrarea concomitentã a unor antitusive este inoportunã datoritã impiedicãrii expectorației.

carbune medicinal

acțiune terapeuticã: reglarea tranzitului digestiv prin absorbția gazelor intestinale și a toxinelor bacteriene. indicații: toate formele de constipație, sindrom de colon iritabil ( pentru reducerea balonãrilor și durerilor abdominale), indigestia însoțitã de meteorism și flatulențã (acumulare și eliminare de gaze intestinale), datoratã alimentelor greu digerabile (cu fermentație și putrefacție), constipația/diareea din stressul de cãlãtorie, episoade diareice moderate. administrare: ca absorbant pentru diaree 1 capsulã de 3 ori/zi, dupã mese. ca laxativ 2 capsule de 3 ori/zi, dupã mese cu mult lichid timp de minim 6 sãptãmâni. dozele se reduc pe mãsura îmbunãtãțirii tranzitului intestinal și a aspectului normal al scaunului.

colebil

acțiune terapeuticã: coleretic (stimuleazã secreția biliarã a ficatului), substituent al sãrurilor biliare; laxativ, slab antiseptic. indicații: tratament simptomatic în tulburãri dispeptice: balonãri, eructații (râgâituri), flatulențã (acumulare de gaze intestinale), greațã; constipație (ca medicație adjuvantã). mod de administrare: câte 1-3 drajeuri/zi. reacții adverse: rareori greațã, gust amar, diaree. contraindicații: obstrucție biliarã, boala ulceroasã, esofagita de reflux, insuficiența hepaticã gravã, insuficiența renalã gravã, alergie la una din componentele medicamentului.

debridat

acțiune terapeuticã: este un reglator al motilitãtii digestive, exercitã o acțiune stimulatoare în caz de dinamicã intestinalã redusã și o acțiune spasmoliticã (reduce contractura muscularã) în caz de hipermotilitate a musculaturii tractului digestiv. aceastã reglare a fost observatã de-a lungul întregului tract gastrointestinal. indicații: simptomele polimorfe ale tractului gastrointestinal, renunite sub denumirea de sindrom de colon iritabil sau tulburãri digestive, în special dureri și crampe abdominale, spasme, balonãri, diaree sau constipație. la copii este indicat în colici, putându-se administra din prima sãptãmânã de viațã a sugarului, în abdomenul cronic dureros și în tulburãrile de tranzit intestinal. mod de administrare: comprimate: 1-2 comprimate de 3 ori pe zi. suspensie: (prin adãugare de apã fiartã și rãcitã pânã la reperul de pe flacon) adulți: 1-2 linguri de 3 ori pe zi. copii: 1 ml/kg corp/zi divizat în 2-3 prize; sub 6 luni 1/2 lingurițã de 2-3 ori pe zi; de la 6 luni la 1 an 1 lingurițã de 2 ori pe zi; de la 1 an la 5 ani 1 lingurițã de 3 ori pe zi; peste 5 ani 2 lingurițe de 3 ori pe zi. poate fi administratã direct cu lingurița sau amestecatã in biberonul cu lapte. efecte adverse: rar au fost observate reacții cutanate.

dicarbocalm

acțiune farmacoterapeuticã: antiacid cu acțiune relativ rapidã, fãrã efecte sistemice de dacã funcția renalã este normalã. preparatul nu acționeazã constipant, nu determinã hiperaciditate (creșterea secreției de acid) secundarã. indicații: dicarbocalm este indicat în tratamentul simptomatic al afecțiunilor gastrice care evolueazã cu hiperaciditate, tradusã prin pirozis (senzație de arsurã în piept), balonare postprandialã (dupã alimentație), senzație de jenã sau greutate în abdomen. contraindicații: dicarbocalm nu se administreazã la persoane cu debilitate (slãbiciune) fizica marcatã sau cu funcție renalã alteratã. mod de administrare: 1-4 comprimate pe zi, în douã prize (la 1 orã dupã masa de prânz și seara la culcare). comprimatele se sfarâmã sau se lasã sã se topeascã în gurã.

dulcolax

acțiune terapeuticã: dulcolax este un laxativ de contact. când se administreazã oral, sub formã de drajeu, sau rectal, sub formã de supozitor, induce creșterea mișcãrilor intestinale prin acțiunea directã asupra mucoasei colonului, rezultând în mod obișnuit un scaun moale. produsul este lipsit de efecte secundare severe. indicații: toate formele de constipație (la pacienții imobilizați în pat; în cazul schimbãrii alimentației ori a mediului; datorate bolilor sau tulburãrilor digestive); favorizarea evacuãrii când existã dureri, ca de exemplu în cazul hemoroizilor; preoperator și postoperator; pregãtirea colonului pentru examene endoscopice. contraindicații: cu exceptia abdomenului acut chirurgical, unde orice laxativ este contraindicat, pentru dulcolax nu se cunoaște nici o contraindicație. precauții: dulcolax poate fi administrat copiilor și persoanelor în vârstã, femeilor însãrcinate sau care alapteazã, precum și pacienților debili (slãbiți). totuși, se recomandã o oarecare precauție (ca și în cazul altor laxative) în timpul primelor trei luni de sarcinã. la copii sub 4 ani trebuie consultat medicul înaintea administrãrii dulcolax. efecte adverse: ocazional, poate apãrea un disconfort abdominal. acesta se produce mai ales în constipațiile cronice unde conținutul intestinal este deosebit de uscat și dur, în porțiunea superioarã a colonului. adeseori acest disconfort poate fi inlãturat prin creșterea dozajului cu drajeuri. supozitorul trebuie introdus în rect și suficient de profund pentru a nu produce leziuni anale. dozare, administrare: drajeurile sunt forma obișnuitã de administrare în cazul în care nu este necesarã o evacuare imediatã. ele se pot înghiți, pe stomacul gol sau plin, cu sau fãrã lichide. administrarea concomitentã a antiacidelor (de exemplu, bicarbonat de sodiu) trebuie evitatã. adulți: obișnuit se iau 2 drajeuri seara la culcare, în scopul de a provoca una sau doua defecații în dimineața urmãtoare, sau cu o jumãtate de orã înaintea mesei de dimineațã pentru un efect în aproximativ 5 ore. copii în vârstã de 4 ani și peste: 1 drajeu. supozitoarele pot fi utilizate pentru a obține o evacuare în scurt timp de la administrare. de exemplu, dacã se aplicã supozitorul dimineațã, imediat dupã trezire, se poate aștepta ca efectul sã se producã dupã micul dejun. aceasta oferã posibilitatea înlocuirii cu eficiențã și economie de timp a clismei, preoperator, înaintea examinãrii radiografice, precum și la pacienții aflați la pat. adulți: doza normalã este de un supozitor de 10 mg. numai în cazurile speciale este necesarã administrarea celui de-al doilea supozitor. obișnuit acesta este eficace în aproximativ 30 de minute. administrare combinatã: când produsul dulcolax se folosește în vederea pregãtirii pacientului pentru examinarea radiograficã a abdomenului, ori pentru operație, drajeurile trebuie combinate cu supozitoarele, în scopul realizãrii unei evacuãri complete la nivelul intestinului. dozajul recomandat pentru adulți este de 2-4 drajeuri, administrate seara, înainte de culcare și un supozitor, aplicat intrarectal în dimineața urmãtoare.

emetiral

acțiune terapeuticã: emetiralul are proprietãți antiemetice (antivomitive) și efecte de reglare a activitãții psihice, sedative și hipnotice. indicații: grețurile de orice naturã; uremie, radioterapie, vãrsãturi postoperatorii, vãrsãturi determinate de afecțiuni gastrointestinale sau psihice, vãrsãturile de sarcinã. afecțiuni psihice (delir, halucinații, manie, schizofrenie, stãri anxioase), migrene, insomnii. contraindicații: arterioscleroza cerebralã, leziuni hepatice și renale, boala ulceroasã, coma alcoolicã. copii sub 6 ani. mod de administrare: adulți: doza obișnuitã este de 15-30 mg pe zi, repartizatã în 2-3 prize. in afecțiunile psihice doza zilnicã variazã între 50-250 mg dupã caz; la doza maximã se va ajunge prin creștere progresivã, cu 10 mg zilnic sau la 2 zile, pânã la obținerea efectului. doza de întreținere este de 25-50 mg pe zi (în funcție de toleranța individualã). dozele pe cale rectalã, cu supozitoare sunt aceleași ca și pentru calea oralã. se recomandã ca inițial sã se foloseascã supozitoare de 5 mg pentru a se stabili doza minimã eficace în obținerea rezultatului dorit. durata unei cure de tratament în mod obișnuit nu trebuie sã depãșeascã 2 sãptãmâni. copii: nu va fi administrat copiilor sub 6 ani. la copiii peste 6 ani posologia este foarte variabilã, în funcție de cazul clinic și de susceptibilitatea individualã a bolnavului. ea va fi fixatã numai de medic: în general 1/2 mg/kg corp/24 ore; aceastã dozã va fi repartizatã în mai multe prize. nu se va depãși doza de 20 mg/24 ore. efecte secundare: emetiralul este tolerat atât local, cât și general. folosirea îndelungatã, deși nu provoacã modificãri persistente, predispune la tulburãri nervoase reprezentate prin contracturi ale musculaturii membrelor și feței însoțite de trismus (limitarea deschiderii gurii) urmat de deschiderea exageratã a gurii, mișcãri necoordonate ale mâinilor și globilor oculari. uneori pot surveni tulburãri de acomodare, iritație gastricã, uscãciunea mucoaselor. toate acestea survin rar și cedeazã imediat la întreruperea tratamentului, fãrã sechele.

Page:  1 2 3 4 Next »
Glossary 2.8 uses technologies including PHP and SQL
Back to top