Autismul

Acest termen este folosit in psihiatrie pentru a defini o atitudine de rupere de realitate  care consta in retragerea in sine a bolnavului, intors in intregime spre lume lui interioara. 

 

Introducere

Aceasta afectiune dureaza uneori toata viata si este diagnosticata intotdeauna inainte a a implini varsta de 3 ani, atunci cand parintii isi observa copilul care nu vorbeste si nu  interactioneaza ca ceilati copiii de varsta lor.
Aceasta boala este mai frecventa la sexul masculin decat la sexul feminin. In perioada adolescentei comportamentul  autistilor  se modifica. Pubertatea si sexualizarea pot face mult mai dificila perioada decat in cazul adolescentilor cu comportament normal, ei putand dezvolta tulburari depresive, Glossary Link anxietate sau Glossary Link epilepsie.
Unii adulti autisti sunt capabili sa aiba o profesie si o viata independenta. Cam 10% din persoanele cu Glossary Link autism au anumite abilitati savante, talente deosebite ca  memoria unor date, calcularea datelor, desenul, talent muzical. Ei au de asemenea  perceptii senzoriale neobisnuite.

Simptome

Pe cat de necunoscuta este boala pe atat ea de diverse sunt  simptomele, reactiile  si particularitatiile. Aceste simptome variaza in intensitate, de la bolnav la bolnav, unele persoane pot avea anumite simptome, altele nu.
Printre simptomele importante si evidente ala autismului se pot enumera  dificultatea in comunicare manifestata prin mutenie sau limbajul copiilor autisti este sarac si se dezvolta greu sau deloc. Cuvintele se pot folosi necorespunzator si copilul utilizeaza mai mult gesturile decat limbajul. Unii dintre bolnavii au miscari repetate ale corpului care le fac mereu si mereu (bataie din palme, balansarea corpului inainte si inapoi, balansarea capului, retragerea afectiva, refuzul mancarii, absenta pronumelui eu din propozitii, dificultatea de a privi pe cineva in ochi ). Copilul cu aceasta boala nu raspunde la solicitarile parintelui, nu raspunde la nume, este incapabil de a stabili relatii de prietenie cu copii de aceasi varsta.
Copii cu autism iubesc rutina si modificarile acesteia pot determina crize in care se manifesta violent prin plans sau tipete.
Copii autisti se caracterizeaza prin lipsa empatiei, au dificultati in a intelege si codifica sentimentele celor din jur, nu pot interpreta semnalele nonverbale ale celor din jur.
Acesti copii prefera joaca solitara, nu le place galagia si relationeaza mai bine cu o persoana decat cu un grup. Ei percep atingerile si zgomotele cu o intensitate mult mai accentuata decat ca un copil normal asfel ca, unii copii autisti evita atingerile si imbratisarile.
Un copil cu autism poate avea abilitati inegale (poate interpreta comunicarea cuvant cu cuvant fara a-i intelege mesajul, sensul transmis).
Persoanele cu autism repeta o propozitie sau fraza pe care au auzit-o de curand (ecolalie).

Cauze

Unele studii  medicale sugereaza ca autismul apare in urma unor dereglari a factorilor genetici.
Este o boala cu multe enigme a carui mister un a fost elucidat de specialisti, insa unele corelatii si interpretari se pot asocia cu aceasta boala. Printre aceste corelatii se vor enumera :
- varsta inaintata a mamei care naste acest copil 
- anomalii cromozomiale si genetice (10-15 dintre cazuri pot fi asociate cu boli genetice ca scleroza, tuberoza, neurofibromatoza, fenilcetonuria)
- folosirea  unor medicamente de catre mama in primele luni de sarcina
- alimentatia deficitara a mamei in tipul sarcinii
- unele infectii ce a aparut la mama in timpul sarcinii (tusea convulsiva, rubeola)
- expunerea mamei, pe timpul sarcinii, la poluanti chimici 
- privarea de oxigen a fatului in timpul nasterii 
 
Cauze psihoemotionale 
 
Conform cercetarilor efectuate in acest subiect cauzele autismului pot aparea la un copil inainte de varsta de 8 luni. Copilul alege inconstient autismul pentru a fugi de realitatea inconjuratoare si este posibil sa fie o legatura karmica puternica intre mama si copilul Glossary Link autist care este explicata de clarvazatori prin faptul ca intr-o viata anteriora acest copil ar fi trait o situatie foarte dificila in relatia cu mama lui actuala, iar autismul actual este modul lui de a compensa aceste trairi negative, refuzand hrana si afectiunea din partea mamei. Copilul trebuie sa inteleaga ca daca s-a incarnat pe pamant inseamna ca are multe experiente de trait si  parintii unui copil autist nu trebuie sa se culpabilizeze si ar  trebui sa inteleaga ca boala este alegerea copilului si ca face parte din experientele lui de viata. Doar el poate sa hotarasca sa iasa intr-o zi din aceasta experienta. 
 
Parintii pot avea un rol important iubind acest copil neconditionat si dandu-i dreptul sa decide ceea ce el vrea, inclusiv daca vrea sa depaseasca aceasta etapa sau nu. Este important de asemenea ca cei apropiati copilului sa ii marturiseasca ce traiesc ei, dificultatile pe care le au ei in legatura cu alegerea facuta de el,  insa fara sa-l faca sa se simta vinovat. Fiecare persoana apropiata de un copil autist are ceva de invatat datorita acestei experiente. Pentru a descoperi acest lucru trebuie sa se observe fiecare si  sa constientizeze ce anume ii este dificil.

Diagnostic

Diagnosticul de autism se pune cel mai devreme la varsta de trei ani pentru ca in jurul acestei varste simptomele acestei bolii devin foarte evidente. Parintii de obicei observa ca ceva nu este in regula si nu pot explica lipsa anumitor abilitati la copilul lor. 
 
O persoana care prezinta aceste simptome trebuie examinata de o echipa de medici specialisti care ar trebui constituita din medic Glossary Link psihiatru, un neurolog, un logoped, si un psiholog. Deoarece este greu de diagnosticat este important ca parintele sa observe si sa prezinte copilul la un medic specialist. De regula, copii cu autism nu au o dezvoltare normala a vorbirii si la prima impresie pot sa para a fi surzi, desi teste de audiometrie sunt normale.

Tratament

Autismul nu trebuie sa fie o condamnare la suferinta pe toata viata. Investind energie si timp sunt sanse ca dezvoltarea copiilor cu autism sa intre in ritm normal. Un copil cu autism va deveni un singuratic daca este lasat de unul singur si relatiile lui cu ceilalti vor avea de suferit. Inca de la o varsta frageda copilul trebuie implicat in ceea ce se intampla cu familia lui, cu contactul din exterior. El are nevoie de timp, spatiu si de un mediu linistit pentru a face ceea ce doreste atat timp cat activitatea nu este distructiva intr-un vreun fel.
Tratamentul acestei afectiuni dureaza uneori toata viata. Parintii ar trebui sa lucreze ei insisi cu copilul cel putin la inceput, mai degraba decat sa fie asistat de un terapeut. Copilul are incredere mai mult in parinti, va simti si va intelege ca vreti sa il ajutati. In aceasta boala este nevoie de multa energie si efort din partea parintilor si in acest caz ambii parinti ar trebui sa se ocupe pe rand. In etapa urmatoare copilul poate fi dus la un terapeut sau chiar doi pentru a putea tine un grad inalt de energie.
Cel mai important tratament este iubirea si educatia din partea parintilor iar tratamentul psihoterapeutic ajuta bolnavul sa se adapteze conditiilor de mediu, sa reuseasca sa comunice cu mediul din viata sa.
Terapii folosite in autism ajuta foarte mult copiii autisti sa se dezvolte spre normalitate. Printre terapiile eficiente sunt logopedia (pentru achizitionarea unui limbaj satisfacator), Glossary Link kinetoterapia (terapia prin miscare) ce contribuie la imbunatatirea abilitatilor motrice si senzoriale, cat si imbunatatirea controlului comportamental. Miscarea pentru copii cu autism ajuta la diminuarea autoagresivitatii cat si a agresivitatii, a stereotipiiilor caracteristice.
Art-terapia este metoda care cauta idei noi si creative cu scop educativ, avand o anumita tematica din care copii au ocazia sa invete.

Alimentatie/Stil de viata

Este important, ca parinti, care aveti un copil autist sa nu mintiti. Specialistii recomanda evitarea acestei tendinte care incurca perceptiile copilului. Copii cu autism au des probleme in a intelege conceptul deceptiei. Daca parintii mint ei pot provoca frustrare si neincredere.
Parintii trebuie sa-si supravegheze permanent copilul. Multi copii cu autism au un comportament autoviolent (sa se loveasca singur cu capul, sa se muste). Aceste comportamente sunt neplacute pentru parinti, iar copii cu autism le folosesc ca semnal pentru a atrage atentia. Este un semnal de frustrare al copilului, iar parintii nu trebuie sa reactioneze violent la asfel de comportamente  ci trebuie sa intervina pentru a-si proteja copilul.
Cel mai bun si simplu sfat pentru orice parinte care are un copil cu autism este sa vorbeasca permanent cu el, sa ii spuna ce face, ce se intampla in jur. Copiilor cu autism le place rutina si se poate folosi aceasta in avantajul lor. Pentru limbaj se folosesc termeni simpli ce pot fi intelesi de copil. 
Este foarte indicat ca parintii sa ii lase sa se joace cu copii de varsta lui sau chiar mai mari. Avand aceasta posibilitate, copilul se poate incuraja si poate fi stimulat sa vorbeassca mai mult. Copii de regula raspund mai bine  a reactia celor de vartsa lui decat la reactia parintilor sau terapeutului.
Parintii trebuie sa incurajeje independenta. Copilul  trebuie cu grija sa invete sa se descurce singur.

Bibliografie

Marele dictionar al bolilor si afectiunilor, Jacques Martel.

 

Ultima modificareMarți, 03 Martie 2015 12:14
O să te intereseze și: « Migrena
Ca sa postezi trebuie sa faci LOGIN
Back to top