Afazia

Afazia este o tulburare a vorbirii care limitează posibilitatea de a comunica. Afazia poate afecta capacitatea de a exprima și de a înțelege limbajul, atât verbal cât și în scris, în absența oricărei modificări senzoriale sau a unui deficit al aparatului fonator. Disciplina medicală care se ocupă cu studiul afaziilor este denumită afaziologie.

Introducere

Această tulburare apare de obicei brusc după un accident vascular Glossary Link cerebral sau un traumatism cranian. Dar aceasta poate apare, de asemenea, și treptat, de la o tumoare pe creier care se dezvoltă lent sau o boală degenerativă. Procentul de invaliditate depinde de localizarea și gradul de severitate al leziunii la nivelul creierului.

Din moment ce afecțiunea cauzatoare a fost tratată, tratamentul primar pentru Glossary Link afazie este logopedia, care se concentrează pe reînvățarea competențelor lingvistice și utilizarea metodelor alternative de comunicare. Membrii familiei participă adesea la procesul de terapie și sunt parteneri de comunicare ai persoanei cu afazie.


Simptome

Afazia este un semn al altei maladii, cum ar fi un accident vascular cerebral sau o tumoare pe creier.
O persoană care suferă de afazie :
- vorbește în fraze scurte sau incomplete
- se poate exprima verbal și în scris folosind propoziții care nu au sens
- spune cuvinte nerecognoscibile
- nu înțelege conversația altor persoane
- dă o interpretare proprie limbajului figurativ .

Severitatea și amploarea problemelor depind de gradul de deteriorare și zona din creier afectată. Unii oameni pot înțelege ceea ce spun ceilalți relativ bine, dar sunt în imposibilitate de a-și găsi cuvintele pentru a vorbi. Alte persoane înțeleg ceea ce au citit, dar nu se pot exprima, astfel încât cei din jur să-i înțeleagă.

Există mai multe tipuri de afazie, în care diversele proprietăți ale limbajului pot fi mai mult sau mai puțin afectate.

Afazia non-fluentă. Este numită și afazie Broca datorită afectării centrului nervos al vorbirii din apropierea regiunii stângi anterioare a creierului. Persoanele cu această tulburare se forțează să pronunțe cuvintele și vorbesc în propoziții scurte, omițând cuvinte. O astfel de persoană ar putea spune " doresc mâncare " sau " merg parc azi ". Deși propozițiile nu sunt complete, un ascultător poate înțelege sensul. O persoană cu afazie Broca poate înțelege ceea ce spun oamenii până într-un anumit punct. Persoanele cu acest tip de afazie sunt de multe ori conștiente de propriile lor dificultăți în comunicare și pot fi frustrate de aceste limitări. În plus, persoanele cu afazie Broca pot avea, de asemenea, paralizie  sau slăbiciune în partea dreaptă a corpului.

Afazie fluentă (receptivă) . Numită și afazie Wernicke este rezultatul deteriorării centrului nervos din partea stângă posterioară a creierului.  Persoanele cu această formă de afazie pot vorbi fluent în propoziții lungi, complexe, dar care nu au sens și conțin cuvinte de nerecunoscut, incorecte sau inventate. De cele mai multe ori nu înțeleg limba vorbită și  nu își dau seama că ceilalți nu pot înțelege ceea ce spun ei.

Afazia globală. Este forma cea mai gravă de afazie. Leziunile cerebrale întinse, cuprinzând atât zonele anterioare (Broca), cât și cele posterioare (Wernicke) ale limbajului provoacă o pierdere totală a capacității de vorbire și de înțelegere, a scrisului și cititului. Acești pacienți păstrează un rudiment de limbaj automat, în special sub forma exclamaților emoționale. Frecvent este asociată cu un deficit motor grav pe partea dreaptă a corpului. Comunicarea verbală este practic imposibilă.

Cauze

Cea mai frecventă cauză de afazie sunt leziunile apărute la nivelul creierului ca urmare a unui accident vascular cerebral - blocarea sau ruptura unui vas de sânge. Această întrerupere a circulației sângelui duce la moartea celulelor cerebrale sau la afectarea unor zone ale creierului care controlează limba. Leziunile creierului cauzate de un traumatism sever la cap, o tumoare, o Glossary Link infecție sau un proces degenerativ  poate provoca afazie . În aceste cazuri ,afazia este însoțită de alte tipuri de probleme cognitive, cum ar fi probleme de memorie sau confuzie .

Afazia primară progresivă  este termenul folosit pentru dificultatea de limbaj care se dezvoltă treptat. Acest lucru se datorează degenerării progresive a celulelor creierului situate în centrul nervos al vorbirii. Uneori, acest tip de afazie  va evolua spre Glossary Link demență mai generalizată .

Uneori, pot apărea episoade temporare de afazie. Acestea pot fi din cauza migrenelor, convulsiilor sau a unui atac ischemic tranzitor ( AIT ). Un AIT apare atunci cand fluxul de sânge este blocat temporar la o zonă a creierului. Oamenii care au avut un AIT au un risc crescut de a avea un accident vascular cerebral  în viitorul apropiat.

Diagnostic

Medicul va recomanda un test de imagistică, cum ar fi o tomografie computerizata (CT) sau imagistica prin rezonanţă magnetică (RMN), pentru a identifica rapid ceea ce cauzează afazia.

De asemenea pacientul va fi supus şi la alte teste și observații informale pentru a evalua abilitățile lingvistice, cum ar fi capacitatea de a:
• numi obiecte comune
• se angaja într-o conversație
• înțelege și de a folosi cuvintele corect
• răspunde la întrebări despre ceva citit sau auzit
• repeta cuvinte și propoziții
• urma anumite instrucțiuni
• răspunde da-nu la întrebări sau a răspunde la întrebări despre subiecte comune
• asculta o poveste sau a-I explica intriga dintr-o poveste
• citi și scrie litere, cuvinte și propoziții.

Tratament

În cazul în care leziunile creierului sunt uşoare, pacientul îşi poate recupera competențele lingvistice, fără tratament. Cu toate acestea, majoritatea bolnavilor sunt supuşi tratamentului logopedic pentru reabilitarea competențelor lingvistice și completarea capacităţilor de comunicare. Cercetatorii investighează în prezent utilizarea de medicamente, singure sau în combinație cu terapia vorbirii, pentru a ajuta oamenii care suferă de afazie.

Reabilitarea capacităţilor lingvistice
Recuperarea abilităților lingvistice este de obicei un proces relativ lent. Deși majoritatea oamenilor fac progrese semnificative, puțini îşi recapătă nivelul complet de comunicare avut anterior.

Terapia are cel mai mare grad de reuşită atunci când se începe imediat după traumatisme cerebrale.

Logopedul va utiliza exerciții pentru a practica şi îmbunătăți abilităţile de comunicare. Acestea pot începe cu sarcini simple, cum ar fi numirea de obiecte și evoluează cu exerciții mai complexe, cum ar fi explicarea utilizării unui obiect .

Pacientul va învăţa modalități de a compensa insuficienţa limbajului cum ar fi comunicarea mai eficientă prin gesturi sau desene. Unele persoane cu afazie pot folosi o carte sau o foaie cu imagini și cuvinte care să-i ajute să-şi amintească cuvintele uzuale sau să-i ajute atunci când sunt blocaţi.

De multe ori pacienţii lucrează în grupuri. În cadrul unui grup, persoanele cu afazie îşi pot încerca abilitățile de comunicare într-un mediu sigur inițiind conversații şi clarificând neînțelegerea unor expresii.

Participarea la situații din viața reală - cum ar fi a mersul la un restaurant sau un magazin alimentar - poate pune în practică eforturile de reabilitare.

Terapia poate fi asistată şi de calculator mai ales pentru reînvăţarea sunete de cuvinte ( foneme ) sau verbe.

 

Tratament medicamentos
Anumite medicamente sunt în prezent studiate pentru tratamentul afaziei. Acestea includ medicamente care pot îmbunătăţi fluxul de sânge la nivelul creierului, care sporesc capacitatea creierului de recuperare sau care ajută la înlocuirea substanţelor chimice epuizate din creier (neurotransmiţători). O serie de medicamente, cum ar fi memantina și piracetamul, au dat rezultate  promiţătoare pe loturi reduse de pacienţi. Mai sunt necesare multe studii de cercetare şi testarea pe loturi mai mari de pacienţi  înainte ca aceste tratamente să fie recomandate.


Alimentaþie/Stil de viațã

Dacă aveți afazie, următoarele sfaturi vă pot ajuta să comunicaţi cu ceilalți:
• purtaţi o broşură de dimensiuni reduse în care explicaţi că aveți afazie și ceea ce este afazia
• încercaţi să aveţi la îndemână informații cu privire la datele personale şi modul de contactare a persoanelor apropiate
• aveţi în permanenţă un creion și o mică bucată de hârtie
• folosiți desene, diagrame sau fotografii pentru comenzi rapide
• utilizați gesturi pentru a indica obiecte.

Membrii familiei și prietenii pot utiliza următoarele sfaturi atunci când comunică cu o persoană care suferă de afazie:
• simplificați propozițiile și încetiniţi ritmul de vorbire
• lăsaţi timp persoanei bolnave pentru a vorbi
• reduceţi nivelul de zgomot care poate distrage atenția
• păstrați hârtie și creioane sau pixuri pentru a fi disponibile imediat
• scrieţi cuvinte cheie sau o fraze scurte pentru a vă ajuta să explicaţi ceva
• ajutaţi persoana cu afazie să creeze o carte de cuvinte, imagini și fotografii care să o asiste în conversații
• folosiți desene sau gesturi atunci când nu sunteţi înțeleşi
• implicaţi persoana cu afazie în conversații cât mai mult posibil
• verificați dacă a înțeles cerându-i să facă un rezumat la ceea ce s-a discutat.


Bibliografie

www.uptodate.com
www.mayoclinic.com


 

Ultima modificareVineri, 25 Octombrie 2013 17:12
Ca sa postezi trebuie sa faci LOGIN
Back to top