Bulimia nervoasă

bulimia11Bulimia nervoasă, numită şi Glossary Link bulimie, este o tulburare gravă de alimentaţie care, potenţial, poate pune în pericol viaţa persoanei afectate. Aceste persoane consumă necontrolat, într-un timp foarte scurt, cantităţi mari de alimente, urmând ca apoi să încerce să scape de caloriile acumulate într-un mod total nesănătos. Astfel, persoanele afectate de bulimie, după un astfel de episod de hiperalimentaţie, îşi pot declanşa forţat vărsături sau pot face exerciţii fizice în exces.

Introducere

bulimia31Această tulburare de alimentație poate fi de două tipuri, în funcţie de metodele prin care persoana încearcă să compenseze mâncatul necontrolat:
- bulimia prin epurare, în care se autoinduce regulat starea de vomă sau se face abuz de laxative, diuretice sau clisme după excesul alimentar;
- bulimia prin care se utilizează alte metode de a scăpa de calorii şi de a preveni creşterea în greutate, cum ar fi postul, dieta strictă sau efort fizic intens.

Cu toate acestea, aceste comportamente de multe ori se suprapun și încercarea de a scăpa de caloriile în plus este, de obicei, menționată ca epurare, indiferent de metodă.

Simptome

Bulimia6Persoanele cu bulimie pot avea următoarele simptome:

 • dorinţa de a mânca, de obicei în secret, alimente bogate în carbohidraţi;
 • pierderea controlului asupra cantităţii de alimente ingerate şi apariţia ulterioara a senzației de vinovăție și rușine;
 • practicarea intensă, un timp îndelungat, a exerciţiilor fizice;
 • consumul de alimente până la apariţia unei senzaţii dureroase de saţietate;
 • mersul la baie în timpul meselor;
 • greutate corporală variabilă;
 • Glossary Link constipație, diaree, greaţă, gaze, dureri abdominale;
 • Glossary Link deshidratare;
 • absenţa perioadelor menstruale;
 • deteriorarea smalţului dinţilor;
 • respiraţie urât mirositoare;
 • durere în gât sau ulcerații la nivelul gurii;
 • Glossary Link depresie;
 • preocuparea excesivă pentru forma şi greutatea propriului corp;
 • teama de a câştiga în greutate;
 • utilizarea incorectă de laxative, diuretice sau clisme dupa masă;
 • folosirea suplimentelor alimentare sau produse pe bază de plante pentru pierderea în greutate.

Impact

bulimia21Mai ales persoanele de sex feminin, având vârsta între 18 şi 30 de ani, sunt cele mai expuse la această tulburare cronică de alimentaţie. Aceste persoane au obsesii legate de aspectul lor fizic şi sunt incapabile să îşi perceapă dimensiunile reale ale propriului corp.

Conform Asociației Medicale Europene, 8,5 persoane din 10.000 au bulimie, 6 din 10.000 au  Glossary Link anorexie, raportul femei-bărbaţi fiind de 10 la 1.

 

Cauze

Cauzele exacte de declanşare ale bulimiei nu sunt complet cunoscute. Există mulți factori posibili sau factori de risc, care ar putea juca un rol în dezvoltarea tulburărilor de alimentaţie, cum ar fi :

 • sexul - femeile sunt mult mai susceptibile de a dezvolta bulimie decât bărbații, datorită faptului că femeile sunt mult mai ataşate de imaginea propriului corp;
 • vârsta - bulimia se declanşează de cele mai multe ori în adolescenţă sau în primii ani de maturitate;

Ce-i împinge pe tineri spre anorexie sau bulimie?

 • istoric familial - persoanele cu rude de gradul întâi (frați sau părinți), care au sau au avut tulburări de alimentaţie şi sunt supraponderali sau obezi, ar putea avea mai multe şanse de a dezvolta o tulburare de alimentaţie, sugerând astfel o posibilă legătură genetică;
 • probleme psihologice și emoţionale - cum ar fi: stima de sine scăzută, perfecţionism, comportament impulsiv, probleme de gestionare a furiei, stresul, depresia, tulburări de Glossary Link anxietate sau de tulburare obsesiv-compulsivă.  În unele cazuri şi evenimente traumatice pot fi un factor care contribuie la declanşarea de tulburări de alimentaţie;

Despre STRES şi plăcerea de a mânca

 • presiunea socială - presiunea de grup și ceea ce oamenii văd în mass-media (tv, reviste, presă, prezentări de modă) ar putea alimenta dorinţa de a arăta într-un anumit fel, în special în rândul femeilor tinere. Oamenii care sunt în atenţia publicului, cum ar fi actorii, dansatorii și modele,  sunt predispuși la tulburări de alimentaţie;
 • presiunea datorată performanțelor din sport - tulburările  de alimentaţie sunt deosebit de frecvente în rândul sportivilor, cum ar fi cei care practică gimnastica, atletismul, boxul, dansul sportiv, etc. Antrenorii și părinții pot contribui în necunoștință de cauză la apariția acestor tulburările, prin încurajarea tinerilor sportivi să piardă în greutate, să mențină o greutate redusă și să-şi limiteze consumul de hrană pentru o performanță mai bună.

Diagnostic

bulimia8Diagnosticarea aceastei afecţiuni este dificilă din cauza faptului că persoanele cu simptome clare de bulimie nervoasă îşi ascund episoadele de alimentaţie şi compensare. Din această cauză familia află destul de târziu despre acest comportament anormal de alimentaţie, iar în cele din urmă, când se ajunge la un consult medical, va trebuie să se efectueze un examen fizic complet, analize de sânge şi urină şi o evaluare psihologică, care să includă o discuție despre obiceiurile alimentare și atitudinea față de mâncare.
De asemenea, medicul poate solicita radiografii pentru a verifica starea sistemului osos (osteoporoza) sau eventuale boli de plămâni  și o electrocardiograma (EKG) pentru a vedea dacă este afectată inima. Aceste teste îl vor ajuta să  stabilească dacă diagnosticul este de bulimie nervoasă sau o altă tulburare de alimentaţie, precum anorexia sau pur şi simplu crize de bulimie. Nu orice Glossary Link criză de bulimie înseamnă şi bulimie nervoasă.  Există persoane care au crize de bulimie, în care fac exces de alimente, dar nu apelează la metode compensatorii.

De asemenea, trebuie facută bine diferenţierea dintre bulimie nervoasă şi anorexie, prin aceea că o persoană bulimică mănâncă o cantitate mare de alimente, după care îşi provoacă vomă sau apelează la diuretice sau laxative pentru a-şi păstra greutatea. În schimb persoanele anorexice se înfometează, evită produsele bogate în calorii şi sunt obsedate de exerciţii fizice. Persoanele bulimice nu pierd la fel de multe kilograme ca şi persoanele anorexice, aproximativ 50% dintre persoanele care suferă de anorexie devenind la un moment dat bulimice. Anorexia este mult mai periculoasă, producând mai multe complicaţii şi având un risc mult mai mare de a cauza moartea decât bulimia.

Tratament

Odată diagnosticată bulimia nervoasă, este necesară asocierea mai multor metode de  tratament, deși combinarea psihoterapiei cu medicaţia antidepresivă pare a fi cea mai eficientă metodă pentru depășirea acestei afecțiuni. În general, tratamentul presupune o abordare de echipă care include persoana afectată, familia ei, medicul de familie, precum și un medic Glossary Link psihiatru şi un dietetician cu experienţă în tratarea tulburărilor de alimentaţie.
Iată şi opțiunile de tratament care ar trebui luate în considerare în cazul bulimiei nervoase:
bulimia51. Psihoterapia - realizată de către un medic psihiatru, este de fapt o consiliere sau o terapie psiho-socială şi include:

 • terapia cognitiv-comportamentală -  ajuta la identificarea credințelor și comportamentelor nesănătoase, negative şi la înlocuirea lor cu unele pozitive, sănătoase;
 • psihoterapie interpersonală - se adresează celor cu dificultăți în relațiile apropiate, ajutând la îmbunătățirea comunicării și a abilităților de rezolvare a problemelor;
 • terapie comportamentală - pentru învăţarea abilităților de tolerare a stresului, de control al emoțiilor și la îmbunătățirea relațiilor cu cei din jur ;
 • terapie familială -  prin care, pe de o parte, părinţii intervin pentru a opri comportamentele nesănătoase ale copilului lor, aflat la vârsta adolescenţei,  iar pe de altă parte ajută adolescentul să recâștige controlul asupra lui.

2. Medicaţia – medicamentele antidepresive pot ajuta la reducerea simptomelor de bulimie atunci când sunt utilizate împreună cu psihoterapia. Singurul antidepresiv utilizat în bulimie este fluoxetina (Prozac), un tip de inhibitor selectiv al recaptării serotoninei, care ar putea ajuta chiar dacă bulimia nervoasă nu este însoţită de depresie.

3. Nutriția - dacă bulimia a condus la o scădere accentuată în greutate, prima etapă a tratamentului va fi obtinerea unei greutăţi corporale normale prin adaptarea unei diete alimentare întocmite de un medic nutriţionist.

Terapii alternative
Masajul terapeutic poate conduce la reducerea anxietăţii, ce este de multe ori asociată cu tulburările de alimentaţie.

Terapiile pentru minte şi corp, cum ar fi meditația, yoga, biofeedback-ul şi hipnoza, pot crește gradul de conștientizare a senzaţiilor de foame şi de saturaţie ale corpului, precum și pentru a atinge o stare de  Glossary Link relaxare.

Suplimente alimentare și produse pe bază de plante medicinale, concepute pentru a suprima pofta de mâncare sau pentru slăbire pot fi folosite, dar nu în exces, de către persoanele cu tulburări de alimentaţie. De asemenea, deoarece ele pot avea efecte secundare şi pot interacționa cu alte medicamente este necesară consultarea medicului înainte de a le utiliza.

Tulburările de alimentaţie şi art-terapia

Alimentaţie/stil de viaţă

Deși bulimia nervoasă nu se poate vindeca fără a urma riguros un plan de tratament întocmit de medici specialişti, următoarele sfaturi pot contribui la creşterea ratei de succes a tratamentului:
- respectaţi întocmai tratamentul medicamentos şi şedinţele de psihoterapie;
- nu săriţi peste mese, chiar dacă acestea vă fac să nu vă simţiţi bine;
- discutaţi cu medicul nutriţionist despre vitaminele şi suplimentele minerale de care aveţi nevoie, în caz că nu vă alimentaţi suficient sau aveţi încă crize de epurare prin vărsături;
- aflați mai multe despre bulimie. Informaţiile căpătate vă pot da putere și vă pot motiva să urmaţi planul de tratament;
- păstrați legătura cu ceilalţi membri ai familiei şi cu prietenii care doresc să vă vadă sănătos;
- rezistaţi îndemnului de a vă cântări sau de a vă uita frecvent în oglindă.  Acestea sunt în fond inofensive, dar pot menține şi alimenta, în continuare, anumite obiceiuri nesănătoase;
- practicaţi cu prudenţă exerciţiilor fizice care vă sunt cele mai potrivite, pentru arderea caloriilor în exces.

Bibliografie

Diagnosticul și tratamentul bolilor interne, vol. I - dr. Ștefan Șuțeanu în colaborare cu E. Proca, I. Stamatoiu, A. Dimitrescu

www.mayoclinic.com

umm.edu/health/medical/altmed/condition/bulimia-nervosa

 

 

 

 

 

 

 

 

Ultima modificareSâmbătă, 31 August 2013 12:27
O să te intereseze și: « Sănătatea creierului Anxietatea »
Ca sa postezi trebuie sa faci LOGIN
Back to top