Neurologie-psihiatrie

Autismul

Acest termen este folosit in psihiatrie pentru a defini o atitudine de rupere de realitate  care consta in retragerea in sine a bolnavului, intors in intregime spre lume lui interioara. 

mai mult...

Migrena

Migrena este o durere de cap severă, ce poate provoca pulsaţii intense,  într-o zonă a capului, fiind de obicei însoțită de greață, vărsături și sensibilitate extremă la lumină şi sunete.

mai mult...

Accidentul vascular cerebral (AVC)

Accidentul vascular cerebral apare atunci când se întrerupe fluxul de sânge ce iriga creierul.  În câteva minute, celulele creierului încep să moară datorită lipsei de oxigen. Un accident vascular cerebral este întotdeauna o urgență medicală. Un tratament instituit prompt duce la diminuarea leziunilor cerebrale și a complicațiilor posibile. Aceste accidente vasculare pot fi în mare masura prevenite prin controlul eficient al factorilor majori de risc: hipertensiune arterială, fumatul și ateroscleroza.

mai mult...

Afazia

Afazia este o tulburare a vorbirii care limitează posibilitatea de a comunica. Afazia poate afecta capacitatea de a exprima și de a înțelege limbajul, atât verbal cât și în scris, în absența oricărei modificări senzoriale sau a unui deficit al aparatului fonator. Disciplina medicală care se ocupă cu studiul afaziilor este denumită afaziologie.

mai mult...

Alzheimer

Alzheimer este o boală neurologică progresivă ce conduce la incapacitatea creierului de a funcționa corect.  Boala Alzheimer provoacă pierderi de memorie, dificultăți în îndeplinirea sarcinilor familiare, tulburări de raționament și percepție, etc. Această afecțiune este cea mai frecventă cauză pentru apariția demenței la persoanele în vârstă.

mai mult...

Anxietatea

anxiety3Anxietatea este un termen general pentru un grup de afecţiuni care provoacă, aproape permanent, nervozitate, frică puternică, nelinişte, lipsă de încredere în propria persoană, incapacitatea de a-şi asuma un anumit risc şi o serie de tulburări neurovegetative cum ar fi: palpitaţii, tremur, transpiraţii, senzaţie de ameţeală şi sufocare, cefalee.

mai mult...

Bulimia nervoasă

bulimia11Bulimia nervoasă, numită şi bulimie, este o tulburare gravă de alimentaţie care, potenţial, poate pune în pericol viaţa persoanei afectate. Aceste persoane consumă necontrolat, într-un timp foarte scurt, cantităţi mari de alimente, urmând ca apoi să încerce să scape de caloriile acumulate într-un mod total nesănătos. Astfel, persoanele afectate de bulimie, după un astfel de episod de hiperalimentaţie, îşi pot declanşa forţat vărsături sau pot face exerciţii fizice în exces.

mai mult...

Sănătatea creierului

Ce trebuie să faceți pentru a vă proteja funcțiile cerebrale? În societatea actuală, nivelul provocărilor pe care sistemul nervos trebuie să le suporte este într-o continuă creștere, a atras atenția prof. dr. Dafin Mureșanu, președintele Societății Române de Neurologie, cu ocazia celui de-al doilea Congres European de Neuroreabilitare, ce a avut loc la București (26-28 iunie).

mai mult...

Amnezia

amnezia 31

Amnezia reprezintă incapacitatea de a evoca anumite informaţii, fapte sau experienţe trăite, incapacitate cauzată de leziuni cerebrale, boli sau traume psihice. De asemenea, ea poate fi provocată temporar de utilizarea diferitelor medicamente sedative sau hipnotice. Pierderea memoriei nu afectează inteligenţa, capacitatea de conştientizare, de atenţie şi judecată, personalitatea sau identitatea persoanei afectate.

mai mult...

Anorexia nervoasă

anorexie-femei.jpgDenumită în mod obișnuit anorexie, anorexia nervoasă este o tulburare psihică ce se manifestă prin tulburări de  alimentaţie datorate unei percepţii deformate a imaginii propriului corp asociată cu teama persistentă de îngrăşare. Această afecţiune este caracterizată de pierderea anormală a greutății corporale, consecinţa a unei diete restrictive prelungite ce poate fi însotiţă de administrarea de diferite substanţe pentru pierderea poftei de mâncare  sau de abuzul de diuretice, clisme, purgative  sau exerciţii fizice intense pentru reducerea greutăţii corporale.

mai mult...
Inscrie-te la fluxul RSS
Back to top