H1N1-gripa porcina si efectele acesteia

h1n1-gripa_porcina_rs.jpgO nouã amenințare infecțioasa lovește lumea: gripa porcinã. Deși denumirea acesteia a fost intens criticatã de Israel, pe motive cã porcul ar fi un animal impur și nu e adecvatã o asemenea terminologie, numele i-a rãmas neschimbat. Virusul care produce aceastã gripã poartã numele de H1N1, însã nu trebuie confundat cu “fratele” sau mai mare, virusul gripei aviare, H5N1.

Omenirea nu e la primul contact cu acest Glossary Link virus. În anul 1918 a declanșat o pandemie care a ucis aproape 60 de milioane de oameni din întreaga lume, fiind cunoscut sub numele de gripa spaniolã. Virusul a revenit în anul 1976, când un soldat american a murit din cauza infecției. Atunci autoritãțile americane au luat mãsuri urgente, virusul nu s-a mai rãspândit, iar evenimentul a devenit cunoscut sub numele de  The Epidemic That Never Was.

Acum a reizbucnit aceastã problemã, raportându-se deja peste 150 de decese datorate infecției cu virusul gripei porcine. Virusul nu se transmite de la porc  la om, ci de la om la om, asemenea gripei cunoscute. Dar virusul gripei porcine, susțin cercetãtorii, a suferit o mutație la nivelul ARN-ului conținut și acum poate infecta celulele umane și se raspândește rapid, în special datoritã traficului aerian foarte dezvoltat, care transportã virusul și oamenii rapid în toate colțurile globului.

Mecanismul identificat pentru acest virus este același cu care a ucis milioanele de oameni la începutul secolului XX, în cea mai mare și distructivã pandemie cunoscutã vreodatã de specia umanã. Virusul H1N1 sau  H1N2 se leagã specific de membranele celulare, prin intermediul acidului sialic, afectând în special celulele pulmonare, de la nivelul nasului și cele intestinale, în prima fazã a infecției. Virusul este detectat de sistemul imun uman, declanșând o supraexpresie a citokinelor în corp. Se intrã astfel într-un cerc vicios, sistemul imun e suprastimulat, producerea de citokine este din ce în ce mai mare, iar acestea din urmã ajung într-un final ãn numãr exagerat de mare în plãmâni. Acest fenomen duce la o migrare excesivã de leucocite în țesutul pulmonar, provocând nerecunoașterea plãmânilor ca proprii organismului. Se ajunge astfel la un mecanism rapid și necruțãtor, autoimun. Celulele pulmonare sunt distruse, detritusul celular nu se poate elimina, iar pacientul afectat de virus se sufocã. Cei mai afectați de acest virus sunt oamenii tineri și cu sistemul imun sãnãtos, comparativ cu copiii sau cei mai în vârstã.

Semnele și simptomele identificate nu diferã de manifestãrile gripei obișnuite.  Acestea includ febrã, tuse, dureri în zona gâtului, dureri musculare, Glossary Link fatigabilitate, greațã. Din acest motiv, diagnosticarea este grea, suspecți de gripa porcinã fiind cei care au intrat în contact cu pacienți deja confirmați cu aceastã Glossary Link infecție sau care au vizitat zonele afectate de virus. Pentru un diagnostic corect, este nevoie de analize de laborator, în special din sputa, unde se poate identifica prezența virusului.  

Ca tratament, acesta dã rezultate bune în primele 5 zile de la infecție, substanțele indicate de medicii americani ca fiind cele mai eficiente sunt oseltamvir și zanavir. Acestea sunt eficiente în tratarea manifestãrilor bolii mai ales în primele douã sãptãmâni de la instalarea virusului în organism.

Sursa: InfoMedik
Ca sa postezi trebuie sa faci LOGIN
Back to top